Pokochaj bakterie!
Bakterie kojarzą nam się jednoznacznie z czymś złym. Z lekcji biologii dobrze pamiętamy, że mogą one wywoływać różne choroby. Nauka jednak wciąż się rozwija i odsłania przed nami nowe tajemnice. Dzięki niej wiemy dziś, że organizm zdrowego człowieka zamieszkują miliony bakterii warunkujących prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Aby zapewnić właściwy wzrost naturalnej mikroflory powinniśmy zadbać o prawidłową dietę. Dlatego właśnie chcemy dziś powiedzieć Ci kilka słów o probiotykach i prebiotykach.
Rozpocznijmy od krótkiej powtórki z biologii. Przewód pokarmowy każdego zdrowego człowieka zamieszkiwany jest przez miliony bakterii. Największe ich ilości występują w jelicie grubym, natomiast najmniejsze w żołądku. Z wieloma nazwami szczepów osłuchaliśmy się. Na nikim więc nie powinny zrobić wielkiego wrażenia skomplikowane łacińskie nazwy szczepów – Lactobacillus, Bifidobacterium, czy Bacteroides... które zamieszkują nasz organizm. Każda nawet najmniejsza „część” naszego organizmu ma uzasadnienie swojej obecności. Dotyczy to również bakterii, które nie występują w naszym przewodzie pokarmowym przez przypadek. Jakie więc są zasadnicze funkcje mikroflory jelitowej? 1.Synteza witamin Zamieszkujące przewód pokarmowy bakterie syntetyzują witaminy z grupy B – B1,B2,B12, a także biotynę i witaminę K. Ilość produkowanych witamin jest na tyle znacząca, że długotrwałe stosowanie niszczących mikroflorę pokarmową antybiotyków, może wpłynąć na pojawienie się niedoborów tych witamin. 2.Ochrona przed bakteriami chorobotwórczymi Nasze przyjacielskie bakterie chronią organizm przed atakiem bakterii chorobotwórczych i gnilnych, w przypadku których stwierdzono działanie prokancerogenne, zwłaszcza w odniesieniu do nowotworu jelita grubego. 3. Rozkład nie strawionych składników pożywienia Niektóre składniki naszego pożywienia np. pewne frakcje błonnika są oporne na działanie enzymów trawiennych. Bakterie jelitowe rozkładają je, wykorzystując jednocześnie otrzymaną w ten sposób energię do własnego rozwoju. Tak mniej więcej zarysowują się główne funcje mikroflory jelitowej. Na jej stan w dużym stopniu wpływa spożywana żywność, a zwłaszcza zawarte w niej PROBIOTYKI. Probiotyki to nic innego jak dostarczane z żywnością bakterie, których spożycie wiąże się z konkretnymi korzyściami dla organizmu. Na obecność probiotyków w diecie należy zwrócić szczególną uwagę w czasie choroby. Wtedy właśnie często konieczne jest przyjmowanie niszczących także korzystne bakterie antybiotyków. Jest to duży krok w kierunku szybkiego rozwoju bakterii chorobotwórczych i powstawania zaburzeń np. biegunki poantybiotykowej. Gdzie ich szukać? Probiotyki są obecne przede wszystkim w fermentowanych napojach mlecznych – kefirach i jogurtach typu „bio”, mleku acidofilnym. Zwykłe jogurty zawierają również bakterie, lecz znacznie mniejsza ich ilość ma zdolność do wniknięcia i zasiedlenia przewodu pokarmowego. Dlatego też w przypadku zwykłych jogurtów mówi się o bakteriach probiotycznopodobnych. Natomiast w tradycyjnych kefirach nie ma probiotyków ani bakterii probiotycznopodobnych, zawierają one natomiast działający bakteriostatycznie kwas mlekowy. Bakterie probiotyczne, które dostały się do organizmu potrzebują do swojego istnienia substancji warunkujących ich wzrost. Dlatego ważne jest, by oprócz probiotyków zwrócić również uwagę na PREBIOTYKI. Są one substancjami głównie pochodzenia roślinnego, których przewód pokarmowy nie trawi (są to różne frakcje błonnika) i które stymulują wzrost korzystnej mikroflory w jelicie grubym. Ich przykładem może być m.in. inulina czy oligofruktoza, które można znaleźć w produktach żywnościowych – cebuli, cykorii, porach i ziemniakach. Jako ciekawostkę warto też podać informację, że pierwszym prebiotykiem z którym styka się organizm człowieka jest występujący w pokarmie kobiecym czynnik bifidogenny. Czynnik ten jest odpowiedzialny przede wszystkim za wzrost bakterii ze szczepu Bifidobacterium. Dbanie o prawidłowy wzrost mikroflory jelitowej i dostarczanie do organizmu produktów bogatych w probiotyki wiąże się z konkretnymi korzyściami dla organizmu. Na podstawie wielu doniesień naukowych można stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem, że probiotyki wspólnie z prebiotykami: - regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego Badania naukowe jednoznacznie potwierdziły fakt, że regularne spożywanie bogatych w probiotyki i prebiotyki produktów, zapobiega powstawaniu biegunek (także "biegunki podróżnych", za której rozwój odpowiedzialna jest Escherichia coli), a ponadto przyczyniają się również do zmniejszenia problemów z zaparciami. - zmniejszają dolegliwości związane z nietolerancją laktozy Osoby cierpiące na to zaburzenie często bardzo źle tolerują mleko, natomiast dobrze lub bardzo dobrze mleczne napoje fermentowane. Dzieje się to dzięki obecność bakterii probiotycznych w tych produktach, które częściowo rozkładają cukier mleczny – laktozę, czyniąc go tym samym łatwiej strawnym. - zmniejszają ryzyko rozwoju niedokrwistości i osteoporozy Obniżona wartość pH w jelitach - na skutek wytwarzanych przez bakterie kwasów (np. octowego, propionowego) - wpływa korzystnie na polepszenie wchłaniania żelaza i wapnia, a tym samym redukuje ryzyko rozwoju niedokrwistości o osteoporozy. - zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia Powstający w jelitach – w wyniku działania probiotyków – kwas propionowy przyczynia się do zmniejszenia syntezy cholesterolu w wątrobie. Natomiast prebiotyki wpływają na obniżenie produkcji trójglicerów powodując w ten sposób zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. - zmniejszają ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy Dostarczane do organizmu prebiotyki wpływają na spowolnienie wchłaniania i trawienia węglowodanów – w ten sposób obniżają indeks glikemiczny produktów, zapobiegają hiperglikemii, zwiększają uczucie sytości z jednoczesnym zmniejszeniem uczucia głodu i dlatego właśnie są polecane szczególnie osobom podatnym na nadmierny wzrost masy ciała i rozwój cukrzycy. Mamy nadzieję, że dzisiejszym artykułem zachęciliśmy Ciebie do regularnego spożywania fermentowanych napojów mlecznych i zawartych w nich korzystnych bakterii.
Ilość głosów: 15 /
Wasza ocena: 8.2/10
|
|
|
Odchudzanie czas zacząć
Mimo, że okres Świąt Bożego Narodzenia należy do najpiękniejszych dni w ciągu całego roku, z dietetycznego punktu widzenia ...
|
| |
|
Co jeść gdy karmisz piersią
Jesteś "świeżo upieczoną mamą", która pragnie by jej dziecko było zdrowe i niczego mu nie zabrakło? Jeśli tak, to zapewne ...
|
| |
|
Zapomnij o wiecznym odchudzaniu
Czy pamiętasz kiedy po raz pierwszy pomyślałaś o odchudzaniu? Może minęły już lata od momentu gdy zaczęłaś testować na sobie ...
|
| |
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|