Dieta, skuteczne odchudzanie
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl -  BĄDŹ ZDROWA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl -  BĄDŹ SZCZUPŁA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl -  BĄDŹ PIĘKNA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl -  TWOJA KONDYCJA
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl -  TWOJE PSYCHE
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl -  TWOJE DZIECKO
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl -  AKTUALNOŚCI
Sprawdź co powie nasz dietetyk...
Twoja obecna waga kg
Ile chciałabyś ważyć kg
Twój wzrost cm
SZUKAJ NA STRONIE:

ZOBACZ NASZE
WSZYSTKIE PROGRAMY
Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl -
Indywidualna dieta - skuteczna, bo dopasowana
do Twoich potrzeb, upodobań i możliwości.
Stały kontakt i opieka dietetyka on-line
opinie klientów Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl -
dowiedz się więcej Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl -


PROGRAM INDYWIDUALNEJ ANALIZY DIETY - doskonały sposób na odchudzanie

TWOJA MAPA
ZDROWIA I URODY
Atrakcyjne
Zniżki

z Kartą
Stałego
Klienta
FOOD LINE
NASI PARTNERZY:
fitness, kosmetyka, zdrowie


SONDY

Co zawsze sprawdzasz zanim kupisz jakiś produkt?
Ile ma kalorii
Ile ma tłuszczu
Czy ma konserwanty
Czy jest słodzony
Datę ważności
Wszystkie wyżej wymienione
Żadne z wymienionych
wyniki sondy

Strona startowa
Dodaj do ulubionych

Zostaliśmy wyróżnieni przez:
Ciekawa Strona


Strona wyróżniona przez Katalog
 Ciekawych Stron


Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl


  jesteś w: strona główna / zdrowie
Pokochaj bakterie!
|

Bakterie kojarzą nam się jednoznacznie z czymś złym. Z lekcji biologii dobrze pamiętamy, że mogą one wywoływać różne choroby. Nauka jednak wciąż się rozwija i odsłania przed nami nowe tajemnice. Dzięki niej wiemy dziś, że organizm zdrowego człowieka zamieszkują miliony bakterii warunkujących prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Aby zapewnić właściwy wzrost naturalnej mikroflory powinniśmy zadbać o prawidłową dietę. Dlatego właśnie chcemy dziś powiedzieć Ci kilka słów o probiotykach i prebiotykach.

Rozpocznijmy od krótkiej powtórki z biologii. Przewód pokarmowy każdego zdrowego człowieka zamieszkiwany jest przez miliony bakterii. Największe ich ilości występują w jelicie grubym, natomiast najmniejsze w żołądku. Z wieloma nazwami szczepów osłuchaliśmy się. Na nikim więc nie powinny zrobić wielkiego wrażenia skomplikowane łacińskie nazwy szczepów – Lactobacillus, Bifidobacterium, czy Bacteroides... które zamieszkują nasz organizm.

Każda nawet najmniejsza „część” naszego organizmu ma uzasadnienie swojej obecności. Dotyczy to również bakterii, które nie występują w naszym przewodzie pokarmowym przez przypadek. Jakie więc są zasadnicze funkcje mikroflory jelitowej?
1.Synteza witamin
Zamieszkujące przewód pokarmowy bakterie syntetyzują witaminy z grupy B – B1,B2,B12, a także biotynę i witaminę K. Ilość produkowanych witamin jest na tyle znacząca, że długotrwałe stosowanie niszczących mikroflorę pokarmową antybiotyków, może wpłynąć na pojawienie się niedoborów tych witamin.
2.Ochrona przed bakteriami chorobotwórczymi
Nasze przyjacielskie bakterie chronią  organizm przed atakiem bakterii chorobotwórczych i gnilnych, w przypadku których stwierdzono działanie prokancerogenne, zwłaszcza w odniesieniu do nowotworu  jelita grubego.
3. Rozkład nie strawionych składników pożywienia
Niektóre składniki naszego pożywienia np. pewne frakcje błonnika są oporne na działanie enzymów trawiennych. Bakterie jelitowe rozkładają je, wykorzystując jednocześnie otrzymaną w ten sposób energię do własnego rozwoju.

Tak mniej więcej zarysowują się główne funcje mikroflory jelitowej. Na jej stan w dużym stopniu wpływa spożywana żywność, a zwłaszcza zawarte w niej PROBIOTYKI.

Probiotyki to nic innego jak dostarczane z żywnością bakterie, których spożycie wiąże się z konkretnymi korzyściami dla organizmu. Na obecność probiotyków w diecie należy zwrócić szczególną uwagę w czasie choroby. Wtedy właśnie często konieczne jest przyjmowanie niszczących także korzystne bakterie antybiotyków. Jest to duży krok w kierunku szybkiego rozwoju bakterii chorobotwórczych i powstawania zaburzeń  np. biegunki poantybiotykowej.

Gdzie ich szukać?

Probiotyki są obecne przede wszystkim w fermentowanych napojach mlecznych – kefirach i jogurtach typu „bio”, mleku acidofilnym. Zwykłe jogurty zawierają również bakterie, lecz znacznie mniejsza ich ilość ma zdolność do wniknięcia i zasiedlenia przewodu pokarmowego. Dlatego też w przypadku zwykłych jogurtów mówi się o bakteriach probiotycznopodobnych. Natomiast w tradycyjnych kefirach nie ma probiotyków ani bakterii probiotycznopodobnych, zawierają one natomiast działający bakteriostatycznie kwas mlekowy.

Bakterie probiotyczne, które dostały się do organizmu potrzebują do swojego istnienia substancji warunkujących ich wzrost. Dlatego ważne jest, by oprócz probiotyków zwrócić również uwagę na PREBIOTYKI. Są one substancjami głównie pochodzenia roślinnego, których przewód pokarmowy nie trawi (są to różne frakcje błonnika) i które stymulują wzrost korzystnej mikroflory w jelicie grubym. Ich przykładem może być m.in. inulina czy oligofruktoza, które można znaleźć w produktach żywnościowych – cebuli, cykorii, porach i ziemniakach. Jako ciekawostkę warto też podać informację, że pierwszym prebiotykiem z którym styka się organizm człowieka jest występujący w pokarmie kobiecym czynnik bifidogenny. Czynnik ten jest odpowiedzialny przede wszystkim za wzrost bakterii ze szczepu Bifidobacterium.

Dbanie o prawidłowy wzrost mikroflory jelitowej i dostarczanie do organizmu produktów bogatych w probiotyki wiąże się z konkretnymi korzyściami dla organizmu. Na podstawie wielu doniesień naukowych można stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem, że probiotyki wspólnie z prebiotykami:
- regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego
Badania naukowe jednoznacznie potwierdziły fakt, że regularne spożywanie bogatych w probiotyki i prebiotyki produktów, zapobiega powstawaniu biegunek (także "biegunki podróżnych", za której rozwój odpowiedzialna jest Escherichia coli), a ponadto przyczyniają się również do zmniejszenia problemów z zaparciami.
- zmniejszają dolegliwości związane z nietolerancją laktozy
Osoby cierpiące na to zaburzenie często bardzo źle tolerują mleko, natomiast dobrze lub bardzo dobrze mleczne napoje fermentowane. Dzieje się to dzięki obecność bakterii probiotycznych w tych produktach, które częściowo rozkładają cukier mleczny – laktozę, czyniąc go tym samym łatwiej strawnym. 
- zmniejszają ryzyko rozwoju niedokrwistości i osteoporozy
Obniżona wartość pH w jelitach - na skutek wytwarzanych przez bakterie kwasów (np. octowego, propionowego) -  wpływa korzystnie na polepszenie wchłaniania żelaza i wapnia, a tym samym redukuje ryzyko rozwoju niedokrwistości o osteoporozy.
- zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
Powstający w jelitach – w wyniku działania probiotyków – kwas propionowy przyczynia się do zmniejszenia syntezy cholesterolu w wątrobie. Natomiast prebiotyki wpływają na obniżenie produkcji trójglicerów powodując w ten sposób zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia.
- zmniejszają ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy
Dostarczane do organizmu prebiotyki wpływają na spowolnienie wchłaniania i trawienia węglowodanów – w ten sposób obniżają indeks glikemiczny produktów, zapobiegają hiperglikemii, zwiększają uczucie sytości z jednoczesnym zmniejszeniem uczucia głodu i dlatego właśnie są polecane szczególnie osobom podatnym na nadmierny wzrost masy ciała i rozwój cukrzycy.
 
Mamy nadzieję, że dzisiejszym artykułem zachęciliśmy Ciebie do regularnego spożywania fermentowanych napojów mlecznych i zawartych w nich korzystnych bakterii.


Ilość głosów: 15 / Wasza ocena: 8.2/10
   
  




odchudzanie
Za wysokie ciśnienie?Przeczytaj koniecznie!
Zdrowy styl życia odgrywa ogromną rolę w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Liczne badania naukowe jednoznacznie potwierdzają ...
.: więcej

odchudzanie
Co wiesz o wegetarianizmie: część 1
Lekarze i dietetycy nie jednokrotnie wypowiadali się na temat wegetarianizmu. Wiele osób stawia mu poważne zarzuty ...
.: więcej

odchudzanie
Żywność w próżni zamknięta...
Bakterie, chorobotwórcze grzyby, pleśnie, wirusy, słońce czy podwyższona temperatura... to tylko niektóre z czynników mogących ...
.: więcej

odchudzanie
Zwiększ dietą swoją odporność
Dni stają się coraz krótsze, jest chłodniej, za oknem znowu pada deszcz. Teraz znacznie łatwiej o grypę czy przeziębienie. ...
.: więcej



ilosc komentarzy: 0

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.


| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Informacja o cookies |

(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2006
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.

Jak schudnąć - odchudzanie, diety, porady dietetyczne, dieta, dietetyk. Zdrowa żywność, zdrowe odżywianie i zdrowe żywienie. Dieta uroda i zdrowie. Dietetycy pomagają schudnąć