Smaki i zapachy - kiedy dziecko zaczyna je odczuwać?
Czy wiesz, że Twoje dziecko będąc jeszcze w brzuszku potrafi już odczuwać różne smaki i zapachy. Czy wiesz jak to się dzieje? Jak to możliwe, że jeszcze nie narodzone dziecko ma już takie zdolności? A jednak. U płodu dzieje się to podobnie jak u nas - dorosłych...
Istnieją cztery podstawowe smaki: słony, słodki, gorzki i kwaśny. Coraz częściej wyróżnia się też piąty smak - ostry tzw. ”umami”. Wszystkie te smaki możemy odczuwać i rozróżniać dzięki kubkom smakowym umieszczonym na języku i części ustnej gardła. Kiedy jemy czekoladę czy pijemy piwo pobudzamy nasze receptory smakowe, one zaś wysyłają sygnał do mózgu. W taki oto sposób wiemy, że czekolada jest słodka, a piwo gorzkie. Zapachy, których jest znacznie więcej niż smaków, odczuwamy zaś dzięki receptorom węchowym w jamie nosowej.
U Twojego nienarodzonego jeszcze dziecka wygląda to tak:
Płód w wieku czternastu tygodni (3.5 miesiąca) ma już dojrzałe receptory smakowe. Zaczyna wtedy połykać płyn owodniowy zawierający różne związki chemiczne, które pobudzają jego receptory. Natomiast pierwsze kubki smakowe pojawiają się u dziecka w 7-8 miesiącu ciąży.
Przeprowadzając badania na wcześniakach wykazano, że ssały one silniej wtedy, gdy do pokarmu dodano odrobinę glukozy (cukru). Na tej podstawie przypuszcza się, że dzieci jeszcze przed urodzeniem potrafią rozpoznać smak słodki. Czy to nie jest zaskakujące? Mało tego, zmysł węchu też mają wykształcony już przed urodzeniem, ale nie potwierdzono jeszcze reakcji płodu na zapach. Zaskakujące jest również to, co dzieci potrafią odczuć tuż po urodzeniu. Reakcją na różne smaki oceniano na podstawie wyrazu twarzy, to jedyny sposób wyrażenia zadowolenia lub grymasu, jaki mogą nam dać noworodki. Dzieciom podawano kolejno niewielkie ilości nośników smakowych. Oto jak w pierwszych godzinach życia reagowały noworodki na:
Smak słodki – rozluźnienie mięśni twarzy a następnie również ust Smak kwaśny – wygięcie warg i grymas Smak gorzki – wysunięcie języka i grymas twarzy Smak słony – brak reakcji
Obecnie wiadomo już również, że noworodki nie tylko potrafią rozpoznać smak słodki, ale także rozróżniają kilka stopni słodkości. Spośród zapachów najbardziej wyczuwalny jest dla nich zapach matki wydzielający się z okolic piersi, szyi i ramion. A więc Twoje dziecko jest w stanie wyczuć i rozpoznać, gdy karmi je ktoś inny niż Ty.
Upodobania smakowe u niemowląt zmieniają się dość szybko i dość znacznie. Czy wiesz, że gdy Twoje dziecko ma 4 miesiące smak słony staje się jego ulubionym, a nie słodki jak dotychczas? Zmienia się także jego reakcja na smak gorzki – dziecko zdecydowanie go odrzuca.
Może Cię to zdziwi, ale jeśli karmisz swoją pociechę piersią, a Twoja dieta w tym czasie jest urozmaicona to najprawdopodobniej w przyszłości nie będziesz miła problemów z przekonaniem malucha do zjedzenia nowych, nieznanych produktów. Dzieci karmione piersią zdecydowanie chętniej próbują nowych pokarmów. A wszystko to jest zasługą smaków i zapachów, które przenikają z Twojej diety do mleka. W ten sposób dziecko oswaja się z różnymi, nowymi produktami.
Ten mały człowiek, który rozwija się pod Twoim sercem to istny cud. Jest taki mały (w wieku 4 mies. waży zaledwie 135g = 1 jabłko) a tak wiele już potrafi. Ile jeszcze się nauczy zależy w dużej mierze od Ciebie. Jeśli wiesz co dzieje się w jego organizmie łatwiej będzie Ci stymulować jego rozwój.
Ilość głosów: 33 /
Wasza ocena: 8.6/10
|
|
|
Za mało żelaza? Pomożemy!
Niedokrwistość jest problemem, który dotyczy nie tylko małych dzieci. Analizy diet pokazują, że na niedobory żelaza ...
|
| |
|
Razem z nami schudł... Cezary Żak
Odchudzić Cezarego Żaka? To żaden problem dla dietetyków serwisu www.TwojaDieta.pl i współpracujących z nami trenerów. Mieliśmy ...
|
| |
|
Na chorobę - dobra dieta!
Jesz co chcesz, czyli to co lubisz, co Ci smakuje. Czy jesteś pewna, że Twoje upodobania i przyzwyczajenia żywieniowe odpowiadają ...
|
| |
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|