|
Subskrypcja kanału RSS Kanał TwojaDieta.pl T A G I ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac |
Istnieją cztery podstawowe smaki: słony, słodki, gorzki i kwaśny. Coraz częściej wyróżnia się też piąty smak - ostry tzw. ”umami”. Wszystkie te smaki możemy odczuwać i rozróżniać dzięki kubkom smakowym umieszczonym na języku i części ustnej gardła. Kiedy jemy czekoladę czy pijemy piwo pobudzamy nasze receptory smakowe, one zaś wysyłają sygnał do mózgu. W taki oto sposób wiemy, że czekolada jest słodka, a piwo gorzkie. Zapachy, których jest znacznie więcej niż smaków, odczuwamy zaś dzięki receptorom węchowym w jamie nosowej. U Twojego nienarodzonego jeszcze dziecka wygląda to tak: Płód w wieku czternastu tygodni (3.5 miesiąca) ma już dojrzałe receptory smakowe. Zaczyna wtedy połykać płyn owodniowy zawierający różne związki chemiczne, które pobudzają jego receptory. Natomiast pierwsze kubki smakowe pojawiają się u dziecka w 7-8 miesiącu ciąży. Przeprowadzając badania na wcześniakach wykazano, że ssały one silniej wtedy, gdy do pokarmu dodano odrobinę glukozy (cukru). Na tej podstawie przypuszcza się, że dzieci jeszcze przed urodzeniem potrafią rozpoznać smak słodki. Czy to nie jest zaskakujące? Mało tego, zmysł węchu też mają wykształcony już przed urodzeniem, ale nie potwierdzono jeszcze reakcji płodu na zapach. Smak słodki – rozluźnienie mięśni twarzy a następnie również ust Obecnie wiadomo już również, że noworodki nie tylko potrafią rozpoznać smak słodki, ale także rozróżniają kilka stopni słodkości. Spośród zapachów najbardziej wyczuwalny jest dla nich zapach matki wydzielający się z okolic piersi, szyi i ramion. A więc Twoje dziecko jest w stanie wyczuć i rozpoznać, gdy karmi je ktoś inny niż Ty. Upodobania smakowe u niemowląt zmieniają się dość szybko i dość znacznie. Czy wiesz, że gdy Twoje dziecko ma 4 miesiące smak słony staje się jego ulubionym, a nie słodki jak dotychczas? Zmienia się także jego reakcja na smak gorzki – dziecko zdecydowanie go odrzuca. Może Cię to zdziwi, ale jeśli karmisz swoją pociechę piersią, a Twoja dieta w tym czasie jest urozmaicona to najprawdopodobniej w przyszłości nie będziesz miła problemów z przekonaniem malucha do zjedzenia nowych, nieznanych produktów. Dzieci karmione piersią zdecydowanie chętniej próbują nowych pokarmów. A wszystko to jest zasługą smaków i zapachów, które przenikają z Twojej diety do mleka. W ten sposób dziecko oswaja się z różnymi, nowymi produktami. Ten mały człowiek, który rozwija się pod Twoim sercem to istny cud. Jest taki mały (w wieku 4 mies. waży zaledwie 135g = 1 jabłko) a tak wiele już potrafi. Ile jeszcze się nauczy zależy w dużej mierze od Ciebie. Jeśli wiesz co dzieje się w jego organizmie łatwiej będzie Ci stymulować jego rozwój.
|
Zachęcamy Cię do lektury także innych artykułów na stronach naszego serwisu. Dziś szczególnie polecamy Ci:
|
| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | | Dodaj do ulubionych Startuj z nami Poleć nas |
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
|
|