|
Subskrypcja kanału RSS Kanał TwojaDieta.pl T A G I ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac |
Kiedy spożycie jakiegoś pokarmu za każdym razem wywołuje niepożądane reakcje zwykle uważamy, że to alergia pokarmowa. I w wielu przypadkach tak właśnie jest, warto jednak wiedzieć, że niepożądane reakcje na pokarmy dzielone są na dwie grupy: nadwrażliwości (alergie) i nietolerancje pokarmowe. Czym się różnią? Jeśli spożycie danego produktu wywołuje nieprawidłową, bardzo silną reakcję immunologiczną polegającą m.in. na zwiększonym wydzielaniu przeciwciał IgE to znak, że mamy doczynienia z alergią. Nietolerancje pokarmowe natomiast nie są związane z układem odpornościowym – niepożądane reakcje na pokarm spowodowane są innymi czynnikami np. zbyt małą aktywnością enzymów trawiących określony składnik pokarmowy (np. nietolerancja laktozy). Na geny i środowisko nie mamy oczywiście dużego wpływu, jednak nie tylko one przyczyniają się do powstawania alergii. Niezmiernie często przyczyną zachorowania jest zbyt wczesny lub zbyt nasilony kontakt z alergenem (za wczesne wprowadzenie pokarmu do diety niemowlęcia lub spożycie zbyt dużej ilości alergizującego pokarmu). Dotyczy to zwłaszcza niemowląt w pierwszych miesiącach życia, ze względu na niedojrzałość przewodu pokarmowego, a przez to nadwrażliwość na nowe rodzaje pokarmów. Od momentu, kiedy zostaniesz matką musisz więc mieć na uwadze możliwość wystąpienia alergii u Twojego dziecka i podjąć odpowiednie kroki, aby do tego nie dopuścić. Zdrowie i kondycja Twojego maleństwa naprawdę zależą od Ciebie. Jeśli odpowiednio długo uchronisz je przed kontaktem z alergenami – mimo skłonności genetycznych może pozostać zdrowe. Jak więc powinnaś postępować? Już w czasie ciąży powinnaś zwracać dużą uwagę na to, co jesz. By zapobiec alergiom wystrzegaj się produktów silnie przetworzonych, a zwłaszcza tych „szybkich i łatwych” zupek, sosów i dań. Zwykle zawierają one duże ilości środków konserwujących, a Ty powinnaś tego unikać. Szkodliwe substancje zawarte w tych produktach mogą wraz z płynem owodniowym przedostać się do organizmu dziecka i wywołać u niego reakcję alergiczną. Twoja dieta w okresie ciąży powinna być jak najbardziej naturalna. Niech owoce i warzywa pochodzące ze znanego źródła i lekkie dania przygotowane w domu staną się Twoją codziennością. Ogranicz również spożycie bakalii, czekolady, cytrusów i truskawek czyli produktów, które mają silne właściwości uczulające. Więcej o tym jak odżywiać się w ciąży przeczytasz w artykule: Dbaj o dietę w ciąży http://www.twojadieta.pl/artykul.php?grupa=47&link=95 Jeśli u Ciebie, Twojego męża lub u Waszego wcześniejszego potomstwa występują objawy alergii wówczas w III trymestrze ciąży możesz profilaktycznie zastosować dietę eliminacyjną. Polega ona na wykluczeniu lub znacznym ograniczeniu najsilniejszych alergenów do których zaliczamy produkty wymienione powyżej oraz dodatkowo: białko mleka krowiego, białko jaja kurzego, ryby, orzechy, migdały, kakao. Jednak w tej sprawie pamiętaj, aby skonsultować się z lekarzem. To on powinien podjąć ostateczną decyzję zwłaszcza, że produkty te są bogatym źródłem białka i składników mineralnych – nie warto więc wykluczać ich z diety jeśli nie jest to absolutnie konieczne. Kiedy przychodzi okres karmienia piersią powinnaś jeszcze dokładniej przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić ewentualne poprawki. Ilość zachorowań na alergie pokarmowe jest największa w pierwszym półroczu życia dziecka. W tym czasie najlepszym i najmniej alergogennym pokarmem dla Twojej pociechy będzie Twoje mleko. Jeśli więc możesz, postaraj się utrzymać wyłączne karmienie piersią aż do 6 miesiąca życia dziecka. Później stopniowo wprowadzaj kolejne pokarmy, nie zapominaj jednak o karmieniu piersią aż do ukończenia przez malucha 1 roku życia. Obecność specyficznych substancji w mleku kobiecym przyspiesza dojrzewanie przewodu pokarmowego niemowlęcia oraz chroni je przed zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi. Pomimo to, dziecko karmione piersią może mieć kontakt z alergenami pokarmowymi - mogą one bowiem przenikać z diety matki do pokarmu. Jeśli Twoje dziecko pochodzi z grupy ryzyka (rodzice, rodzeństwo, bliska rodzina mają alergie) pamiętaj, aby produkty silnie uczulające całkowicie wykluczyć ze swojej diety na cały okres karmienia. A zatem unikaj mleka, jaj, ryb, orzechów, czekolady, soi, cytrusów i truskawek. Mleko możesz zastąpić produktami mlecznymi. W ten sposób unikniesz niepożądanych niedoborów wapnia i nie będzie Ci potrzebna suplementacja w tabletkach. Cenne są zwłaszcza mleczne napoje fermentowane. Ich wartość dietetyczną i zdrowotną ocenia się jako unikalną i nieporównywalnie wyższą niż mleka. A wszystko to za sprawą żywych kultur bakterii mlekowych. To dzięki nim możliwe jest bezpieczne spożycie produktów mlecznych nawet przez osoby nietolerujące cukru mlecznego – laktozy. Te specyficzne bakterie mają enzym, który rozkłada laktozę do cukrów prostych nie będących już zagrożeniem. Oprócz tego zapewniają wysoką (wyższą niż w mleku) przyswajalność białek, tłuszczów i składników mineralnych. Wspomagają także procesy trawienia. Nieoceniona jest ich zdolność do niszczenia chorobotwórczej mikroflory w jelicie grubym. Śmiało sięgaj więc po tę dawkę zdrowia. Zamiast płatków z mlekiem na śniadanie zjedz je z jogurtem naturalnym lub kefirem. Na drugie śniadanie czy podwieczorek przygotuj sobie maślankę, serek owocowy lub jeśli wolisz twarożek ze szczypiorkiem. A na podwieczorek wypij jeszcze koktajl przygotowany z jogurtu i owoców np. brzoskwini. Jeśli mimo stosowania przez Ciebie diety eliminacyjnej u dziecka występują objawy alergii, być może konieczne będzie zastosowanie preparatów hydrolizowanego białka (HA). Modyfikacja tego typu mieszanek polega na „pocięciu” białka mleka krowiego na mniejsze fragmenty (hydrolizaty o znacznym stopniu hydrolizy) lub też większe cząsteczki (hydrolizaty o nieznacznym stopniu hydrolizy) Te „fragmenty” i „cząsteczki” to łańcuchy kilku lub kilkunastu aminokwasów czyli cegiełek z których składają się białka. Zabiegi te mają na celu zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia alergii poprzez całkowite pozbawienie mleka krowiego właściwości alergizujących. Jednak w tej sytuacji najpierw zasięgnij porady lekarza lub dietetyka. Wykaz aktualnie dostępnych w Polsce rodzajów preparatów mlekozastępczych dla niemowląt wymagających stosowania diet eliminacyjnych
Kiedy dziecko dorasta i mleko nie jest już dla niego wystarczającym pokarmem, przychodzi czas by urozmaicić jego dietę innymi produktami. Jeśli obawiasz się wystąpienia alergii, pokarmy stałe zacznij wprowadzać dopiero powyżej 6 miesiąca życia. Nowe produkty podawaj stopniowo, co 7-10 dni, w małych ilościach, tak aby w przypadku niepożądanej reakcji obronnej ustalić jej źródło i skorygować dietę. Produkty silnie alergizujące (cytryny, pomarańcze, mandarynki, banany, truskawki, poziomki, wywary z mięsa, pomidory) powinnaś wprowadzić dopiero od 10-12 m. ż. Również produkty glutenowe takie jak chleb pszenny, mąka pszenna, kasza manna, biszkopty powinnaś podać dziecku nie wcześniej niż po ukończeniu 10 m. ż. Takie zalecenie związane jest z profilaktyką celiakii – choroby polegającej na nietolerancji roślinnego białka – glutenu. Gluten występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Późniejsze wprowadzenie do diety dziecka produktów wytwarzanych z tych zbóż zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby, a tym samym chroni przed poważnymi uszkodzeniami jelita cienkiego. Do ukończenia 1 roku niemowlę nie powinno otrzymywać mleka krowiego a jaj, ryb i orzechów do 24 m. ż. Ale właściwa dieta to jeszcze nie wszystko. Pamiętaj też, by chronić swoje dziecko przed alergenami wziewnymi – dymem tytoniowym, kurzem, sierścią zwierząt domowych.
|
Zachęcamy Cię do lektury także innych artykułów na stronach naszego serwisu. Dziś szczególnie polecamy Ci:
|
| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | | Dodaj do ulubionych Startuj z nami Poleć nas |
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
|
|