Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Mleko matki może mieć zapach i smak np. kalafiora...
W okresie karmienia piersią żywienie kobiety jest bardzo istotne. Wiele składników spożywanych przez matkę przechodzi do mleka zmieniając jego smak i zapach. Dlatego w czasie karmienia ...



Sonda
Ile miałaś lat gdy urodziłaś pierwsze dziecko?
20 lub mniej
21 - 25
26 - 30
31 - 35
Więcej niż 35
Nie mam jeszcze dzieci
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Dziecko i ciąża

Dieta przed ciążą
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Dokładne zaplanowanie momentu, kiedy zajdziesz w ciążę nie zawsze jest możliwe. Jeśli jednak świadomie myślisz o dziecku, najpierw powinnaś odpowiednio przygotować dla niego własny organizm.

Kilka miesięcy przed ciążą to niezmiernie ważny, choć często bagatelizowany okres w życiu kobiety. Twój sposób odżywiania w tym okresie może mieć kluczowe znaczenie dla zdrowia Twojego i Twojego dziecka. Wpływa też na to jak będziesz wyglądała w czasie i po zakończeniu ciąży oraz w dużej mierze determinuje Twoje samopoczucie.

Na ile miesięcy wcześniej powinnaś zacząć przygotowania?

To zależy – między innymi od tego ile ważysz, a raczej od tego czy Twoja waga jest prawidłowa czyli proporcjonalna w stosunku do wzrostu. W odpowiedzi na to pytanie pomoże Ci wskaźnik BMI (Body mass index), który możesz obliczyć na stronach naszego serwisu. Ważne jest też Twoje subiektywne odczucie - czy jesteś zadowolona ze swojej sylwetki? Jeśli tak (a BMI jest w normie) to do pełnego przygotowania się do ciąży wystarczy Ci 3 miesiące. Jeśli nie – konieczny będzie dłuższy okres przygotowawczy.


Od czego zacząć?

Przede wszystkim powinnaś uregulować swój styl życia, a zwłaszcza ilość i godziny posiłków. Postaraj się odżywiać lepiej niż dotychczas. Koniecznie zadbaj też o swoją figurę – jeśli masz nadwagę pamiętaj, by zakończyć odchudzanie nie później niż na 3 miesiące przed planowaną ciążą. Nie stosuj też zbyt restrykcyjnych kuracji – ich efekty są szybie, ale zwykle krótkotrwałe, a przy tym często wyniszczające dla organizmu. Najbezpieczniejsze tempo chudnięcia to 1 kg na tydzień. Taki efekt możesz osiągnąć stosując właściwie skomponowaną dietę 1000-1200 kcal. Informacje na ten temat znajdziesz w części „Bądź szczupła”.

Najlepiej jednak skonsultuj się z dietetykiem, który dobierze właściwą dietę dla Twoich indywidualnych potrzeb.


3 miesiące przed zaplanowanym terminem

To jak odżywiasz się w tym okresie ma szczególne znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży i zdrowia Twojego dziecka. Na tym etapie najważniejsze jest uzupełnienie ewentualnych niedoborów witamin i składników mineralnych w Twoim organizmie, tak by na początku ciąży nie zabrakło ich ani Tobie ani Twojemu dziecku. Teraz szczególnie powinnaś zadbać o urozmaicenie swojej diety. W ten sposób znacznie zmniejszysz prawdopodobieństwo wystąpienia niedoborów. Ograniczenie się do „łykania witamin w tabletkach” nie jest najlepszym wyjściem, choć z niego również należy czasem korzystać. Dotyczy to zwłaszcza kwasu foliowego (witamina z grupy B), którego niedobory odpowiedzialne są za powstawanie poważnych wrodzonych wad układu nerwowego u dzieci. Niedobory tej witaminy są w naszym społeczeństwie bardzo powszechne, co ma szczególne znaczenie, gdyż wady o których mowa, powstają zwykle w pierwszych tygodniach ciąży czyli w okresie w którym możesz jeszcze nie wiedzieć, że jesteś w ciąży. Pamiętaj jednak, by zawsze przed rozpoczęciem przyjmowania jakiegokolwiek preparatu skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.




Ilość głosów: 58 / Wasza ocena: 6.6/10
   
  

ilosc komentarzy: 2
magda (13:36, 2005-02-21)
komentarz:
Nie znajduje w tym artykule podstawowych i najwazniejszych informacji, których szukam i które moim zdaniem powinny tu sie znależć, a mianowicie "co jesc?". Owszem jest inforamcja, ze dieta ma byc urozmaicona itp ale na co zwrócic szczególna uwage? Jaka dieta "sprzyja" zajsciu w ciaze? Słyszalam, ze bogata w rosliny strączkowe.... Oprócz kwasu foliowego, nie zostało tu nic konkretnego podane... Moze uzupelnicie artykul o te informacje?
dora (21:20, 2005-12-06)
komentarz:
acha...czyli witamina B tylko w ciaży,?

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 







Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

Zasada siódma - jedz regularnie; małe, ale częste posiłki

Jedzenie częstych, ale małych posiłków sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm zawartych w pokarmach ...

odchudzanie
Witamina E - dla zdrowia i urody

Jak zadbać o atrakcyjny wygląd skóry i uchronić organizm przed licznymi zaburzeniami zdrowotnymi ...

odchudzanie
Zespół jelita drażliwego. Jak sobie pomóc?

Wzdęcia, zaparcia lub biegunki, częsty ból brzucha zwłaszcza w stresujących sytuacjach. Być może ...

odchudzanie
Za mało żelaza? Pomożemy!

Niedokrwistość jest problemem, który dotyczy nie tylko małych dzieci. Analizy diet pokazują, że ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.