Na początku ciąży po prostu... zdrowo się odżywiaj. To znaczy jedz posiłki urozmaicone, dużo produktów zbożowych, kasz, produkty będące źródłem dobrej jakości białka (chude mięsa, ryby, mleczne), bardzo dużo warzyw i owoców. Unikaj tłuszczu, smażenia, słodyczy. Jedz o regularnych porach.
Wraz z rozwojem płodu musisz "zaopatrywać" go w coraz większe ilości białka i energii. Zwłaszcza wtedy dobrze jest pamiętać o pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu, jajach, rybach, mięsie (byle nie tłustym), no i oczywiście o "zielonych" źródłach witamin.
Często kobietom w ciąży grozi niedobór żelaza. Właściwie nie ma co się oszukiwać: najlepszym jego źródłem zawsze było i jest czerwone mięso. Jeśli przed ciążą stroniłaś od pokarmów mięsnych, teraz lepiej odstaw wegetariańskie zasady do szuflady, a z lodówki wyjmij chudą polędwiczkę.
Równie klarownie wygląda sprawa źródeł wapnia potrzebnego do budowy kości dziecka. Są nimi przede wszystkim produkty mleczne. Możesz na przykład zaczynać dzień od płatków śniadaniowych wzbogacanych żelazem z mlekiem lub jogurtem.
Płód do prawidłowego rozwoju potrzebuje znacznie więcej składników. Nie można zapomnieć na przykład o kwasie foliowym, który jest witaminą bardzo potrzebną do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Jeśli do listy cotygodniowych zakupów dopiszesz fasolę, groszek, cykorię, szpinak lub szparagi, to "sama lodówka" obroni Cię później przed niedoborami tego składnika.
Sprzymierzeńcem w procesie przyswajania kwasu foliowego przez Twój i dziecka organizm jest cynk, bez którego rośnie ryzyko, że noworodek będzie za mało ważył. Zapasy w lodówce jest więc dobrze powiększyć o ryby, kiełki soi, pestki dyni i słonecznika...
Twojemu dziecku potrzebna jest również "najpopularniejsza witamina świata" - witamina C. Nie dość, że wzmaga odporność, warunkuje poprawne powstawanie tkanek dziecka, to jeszcze ułatwia wchłanianie cennego żelaza. Gdzie znaleźć tę witaminę zapewne wiesz - w świeżych owocach i warzywach.
A jeśli - po konsultacji w z lekarzem - dowiesz się, że Twoje dziecko może być narażone na reakcje alergiczne, to w końcówce ciąży unikaj takich produktów jak owoce tropikalne, bakalie, czekolada, truskawki, a nawet - jeśli tak wskaże lekarz - mleka i ryb...
Ważne jest to abyś podczas ciąży odżywiała się bardziej świadomie. Zapamiętaj, że potrzebujesz więcej białka, witamin i składników mineralnych, że powinnaś jeść dużo produktów zbożowych, że lepiej jest spożywać mniejsze posiłki, ale częściej. Dbaj o urozmaicenie swojej diety i konsultuj się z lekarzem. Jeśli tak zadbasz o to co jesz, to urodzisz zdrowe dziecko - 10 na 10!