|
Subskrypcja kanału RSS Kanał TwojaDieta.pl T A G I ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac |
Jesteś zmęczona, nie w humorze, nie możesz się skoncentrować? Być może na twój nastrój wpłynęło to, co ostatnio jadłaś. Większość ludzi sięga po jedzenie, żeby się pocieszyć, odprężyć albo poprawić nastrój. Takie zachowanie określa się mianem “jedzenia pod wpływem emocji” – wiąże się ono z psychologią, a nie z fizjologią. Najnowsze badania dowodzą, że to, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie: na to czy jesteśmy szczęśliwi, smutni, poirytowani, ożywieni, spokojni, czy śpiący. Pewne składniki odżywcze mogą poprawić pamięć, zwiększyć energię, a także pobudzić lub zahamować apetyt. W wielu przypadkach to właśnie dieta jest przyczyną utraty energii oraz huśtawki nastrojów, a zmiana sposobu odżywiania pomaga rozwiązać te problemy.
Dieta Dobrego Samopoczucia to trójstopniowy plan, który – dzięki właściwemu odżywianiu – łagodnie ustanowi równowagę wśród neurotransmiterów. Plan ten zakłada zmniejszenie ilości kalorii pochodzących z tłuszczów w codziennym pożywieniu z 37% do 25%. zmniejszy się także codzienna dawka cukru i kofeiny, które mogą w znacznym stopniu powodować zmiany nastroju, problemy ze snem i zmęczenie. FAZA I. 1. Jedz trzy – cztery razy dziennie; Każdego dnia jedz przynajmniej: • 2 porcje owoców, z czego jedna powinna być szczególnie bogata w witaminę C, np. średni grejpfrut, pół melona, 2 małe kiwi; Nie jedz więcej niż: • 2 porcje mięsa i warzyw strączkowych, np. 100g wołowiny, wieprzowiny lub drobiu, 120g ryb lub skorupiaków, 2 jajka albo 200ml suchego grochu lub fasoli; FAZA II. 1. Jedz śniadanie; Każdego dnia jedz przynajmniej: • 3 porcje owoców, z których przynajmniej 1 powinna być bogata w witaminę C; Jedz nie więcej niż: • 2 porcje mięsa i warzyw strączkowych; FAZA III. 1. Jedz śniadanie, w którego skład wchodzą produkty zbożowe, świeże owoce i produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu; Każdego dnia jedz przynajmniej: • 3 porcje owoców, z których przynajmniej 1 powinna być bogata w witaminę C; Jedz nie więcej niż: • 2 porcje mięsa i warzyw strączkowych; Oto pozostałe pomysły, które pomogą ci stosować plan: • Jedz kilka niedużych posiłków lub przekąsek w ciągu dnia. Badania wykazują, że ludzie, którzy jedzą dużo małych posiłków, mają mniej problemów z nadwagą, huśtawką nastrojów i zmęczeniem niż ci, którzy jedzą 2 lub 3 duże posiłki, występują u nich bowiem spadki i wzrosty poziomu energii. Poza tym organizm łatwiej utrzymuje stały poziom cukru we krwi oraz lepiej wchłania i przetwarza składniki odżywcze, jeśli dostarcza się ich częściej, w małych ilościach. źródło:www.fit.pl
|
Zachęcamy Cię do lektury także innych artykułów na stronach naszego serwisu. Dziś szczególnie polecamy Ci:
|
| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | | Dodaj do ulubionych Startuj z nami Poleć nas |
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
|
|