Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować

Diety dedykowane
Diety dla facetów
Diety dla grup krwi
Diety kolorowe
Diety pod kolor oczu
Diety polskich gwiazd
Diety produktowe
Diety tygodniowe
Diety w chorobie
Diety z limitem kalorycznym
Diety z przedziałem wiekowym
Diety z różnych stron świata
Diety znanych i lubianych

Czy wiesz, że ...
Mleko matki może mieć zapach i smak np. kalafiora...
W okresie karmienia piersią żywienie kobiety jest bardzo istotne. Wiele składników spożywanych przez matkę przechodzi do mleka zmieniając jego smak i zapach. Dlatego w czasie karmienia ...



Sonda
Jak często się odchudzasz?
W zasadzie ciągle
Średnio raz na miesiąc
Kilka razy w roku
Odchudzałam się kilka razy w życiu
Odchudzałam się tylko raz
Nigdy się nie odchudzałam
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Dieta anty-zaparciowa
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Założenia:
Dieta anty-zaparciowa ma na celu regulację defekacji bez uciekania się do środków farmakologicznych. Dieta ta zawiera zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka "błonnika" polisacharydów roślinnych (błonnika, pektyn, gum, hemicelulozy, ligniny). Dzienna dawka w diecie zdrowego człowieka powinno zawierać około 40 g tych związków. Dieta bogatoresztkowa (anty-zaparciowa) charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70 g dziennie). Oprócz stosowania tej diety w zaparciach stosuje się ją także w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi, pozbawionymi składników bogato resztkowych.

Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza również stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.

Produkty zalecane w diecie:
• Mleko odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir i jogurt,
• Chudy twaróg i biały ser,
• Białka jajek, żółtka tylko w ograniczonych ilościach,
• Mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb
• Dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś, >br> • Chuda szynka i polędwica, mięso w galarecie,
• Chuda śmietana, oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa - w ograniczonych ilościach,
• Ziemniaki gotowane i pieczone, puree,
• Wszystkie warzywa i owoce,
• Powidła, cukier, syropy, dżemy, galaretki, landrynki, dropsy, miód,
• Liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny,
• Odtłuszczone mleko, maślanka, serwatka, napary z ziół, słaba herbata, słaba kawa zbożowa,
• Masło w ograniczonych ilościach, twaróg i ser z odtłuszczonego mleka,
• Zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe,
• Potrawy mięsne duszone, smażone bez tłuszczu,
• Surówki, soki, gotowane warzywa,
• Desery owocowe, kompoty, galaretki, budynie.

Produkty zabronione w diecie:
• Pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie,
• Mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana,
• Mleko tłuste, kefir, jogurt,
• Inne sery,
• Duże ilości żółtek,
• Baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby,
• Pasztety, tłuste wędliny,
• Masło solone,
• Tłusta śmietana,
• Frytki, smażone, placki ziemniaczane,
• Słodycze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki, ciastka, konfitury,
• Alkohol, kakao, płynna czekolada, mocna kawa i herbata,
• Zupy na tłustych wywarach,
• Potrawy smażone, pieczone,
• Torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele.




Ilość głosów: 0
  

ilosc komentarzy: 0

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
Garnek garnkowi nie równy!

Chyba każda z nas choć raz w życiu zadała sobie to pytanie. Prawdopodobnie jesteś osobą, której również ...

Zasada druga - Jedz mniej tłuszczu

To właśnie zbyt duża ilość tłuszczu w diecie jest najczęstszą przyczyną nadwagi. Wprawdzie pewna jego ...

odchudzanie
Zwyczaje żywieniowe Polaków okiem Roberta Makłowicza

A co sądzi o wynikach badań OBOP kulinarny ekspert Robert Makłowicz? Czy ziemniaki, kotlet schabowy i ...

odchudzanie
Celiakia - co to takiego?

Być może słyszałaś już coś na temat celiakii, ale tak naprawdę nie wiesz nic konkretnego na jej temat. ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.