|
Subskrypcja kanału RSS Kanał TwojaDieta.pl T A G I ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac |
Istotą schorzenia są zmiany zapalne w jelicie grubym. Wiele badań wskazuje na związek choroby z czynnikami immunologicznymi, choć jej przyczyny nie są do końca określone. Początkowe rozpulchnienie błony śluzowej jelita prowadzi do zaczerwienienia, zmian krwawiących i ropnych. Podstawowym objawem zapalenia jest biegunka z krwią i śluzem. Powoduje to niedobory pokarmowe przede wszystkim białka i składników mineralnych. Sytuację pogarsza utrata łaknienia, do której może dojść w późniejszym stadium choroby. Konsekwencją tego jest znaczna utrata wagi, odwodnienie, niedożywienie i zaburzenia elektrolitowe. Choroba występuje najczęściej w krajach Europy Zachodniej oraz w Stanach Zjednoczonych. Zaostrzenie i remisja W leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego ogromną rolę odgrywa dieta. Dla tej choroby są charakterystyczne następujące po sobie okresy zaostrzeń i remisji (czasowe złagodzenie i zniknięcie objawów chorobowych), dlatego musi być ona dostosowana do stadium choroby. W okresach zaostrzeń stosuje się dietą płynną, a następnie półpłynną - nie dłużej niż 3 dni. Początkowo podaje się soki owocowe, kompoty i gorzką herbatę. Następnie można włączyć kleik z ryżu i kaszki pszennej oraz rozmoczone sucharki. Często stosuje się również gotową dietę syntetyczną, która zapewnia pełne zbilansowanie składników pokarmowych i nie zawiera błonnika pokarmowego. W okresie przewlekłym w celu uzupełnienia niedoborów pokarmowych stosuje się dietę bogatoenergetyczną o dużej zawartości białka. Zaleca się, aby w ciągu dnia dostarczała ona 2000-3000 kcal. Ilość białka w diecie powinna wynosić 80-120 g. Leczenie dietetyczne ma również na celu oszczędzanie chorego jelita. Dlatego ogranicza się wszystkie pokarmy, które mogą drażnić śluzówkę jelita, pobudzając jego ruchy robaczkowe. Jest to tzw. dieta ubogoresztkowa - z ograniczeniem ilości błonnika pokarmowego. Zaleca się również zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie do 50-70 g. Tłuszcz ten podaje się w postaci surowej do gotowych potraw. Jeśli chory to źle toleruje, zaleca się wtedy podawanie tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu węglowym (tzw. triglicerydy MCT). Są one najlepiej trawione i wchłaniane przez organizm ludzki. Można je kupić w postaci tłuszczów spożywczych lub specjalnych preparatów. Najważniejsze zasady diety • Produkty zbożowe - zaleca się białe pieczywo (chleb, bułki pszenne), sucharki, makaron drobny (typu nitki), kaszę pszenną, ryż. Przeciwwskazane jest pieczywo razowe, grube makarony, grube kasze. • Mleko i przetwory mleczne - w większości przypadków są przeciwwskazane, chorzy źle je bowiem tolerują. Jeśli nie ma niekorzystnych objawów, można spożywać mleko, maślankę, twaróg chudy. • Jaja - są zalecane na miękko, a także w postaci omletów na parze, sufletów. Nie wolno jeść jaj smażonych, faszerowanych ani jajecznicy. • Mięso - powinno się wybierać chude gatunki: cielęcinę, kurczaki, indyki, chudą wołowinę, króliki. Wszystkie tłuste gatunki (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna) oraz podroby należy wyeliminować. • Wędliny - są wskazane chude gatunki (polędwica, szynka, parówki odtłuszczone). Trzeba wykluczyć z jadłospisu tłuste gatunki oraz wędliny podrobowe i konserwy. • Ryby - są doskonałym źródłem białka. Zaleca się chude gatunki, takie jak szczupak, dorsz, sandacz, leszcz. Przeciwwskazane są ryby tłuste wędzone i marynowane. • Tłuszcze - powinno się spożywać masło lub margaryny miękkie (kubkowe). • Warzywa - wskazane jest spożywanie ziemniaków, marchwi, dyni, pietruszki, pomidorów. Należy je gotować i rozdrobnić, ewentualnie podawać w formie surowych soków. Nie wolno jeść: kapusty, kalafiora, brukselki, fasoli białej, fasolki szparagowej, grochu, groszku zielonego, soi, cebuli, brukwi, rzodkiewki, kalarepy. • Owoce - zaleca się spożywanie jabłek, brzoskwiń, moreli (należy usunąć skórkę). Owoce pestkowe trzeba przetrzeć. Można również podawać banany. Przeciwwskazane są gruszki, czereśnie, figi. • Napoje - można pić słabą herbatę, kawę zbożową, soki owocowe i warzywne. Zabronione są wszystkie napoje gazowane, kawa (zwłaszcza mocna), napoje alkoholowe. • Desery - należy unikać wyrobów cukierniczych, zwłaszcza tortów, ciast z kremami, z dodatkiem alkoholu lub kawy. Można natomiast jeść galaretki, ciasta bez owoców, orzechy i czekolady. • Przygotowywanie posiłków - zaleca się, aby potrawy przyrządzać za pomocą gotowania, duszenia (bez wcześniejszego obsmażania) lub pieczenia w folii. Wykluczone są potrawy smażone i pieczone zwykłą metodą oraz zasmażane i zapiekane. • Przyprawy - nie wolno używać pieprzu, papryki, octu, musztardy, curry, chili, ponieważ z jadłospisu są wykluczone pikantne potrawy. Wskazane jest używanie łagodnych przypraw, takich jak zielona pietruszka, koperek, wanilia, kminek, kwasek cytrynowy, sól i cukier. • Posiłki powinny być podawane regularnie, ale w mniejszych ilościach. Zaleca się rozłożenie dziennej racji pokarmowej na 5-6 posiłków. PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS I śniadanie: Bułka pszenna z masłem Parówki cielęce Sok owocowy. źródło:"Żyjmy dłużej" 1 (styczeń) 2001,mgr. Magdalena Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia
|
Zachęcamy Cię do lektury także innych artykułów na stronach naszego serwisu. Dziś szczególnie polecamy Ci:
|
| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | | Dodaj do ulubionych Startuj z nami Poleć nas |
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
|
|