Przykładowy jadłospis: śniadanie:
surówka z jabłka i tartej marchewki
obiad:
pieczone jabłka, pierś kurczaka z rusztu
kolacja:
gotowana marchewka, wędzony kurczak
bez gotowania
śniadanie
- powinno być sycące i zawierać 25-30 % całej dziennej dawki 1200 kcal. Tworząc własny zestaw postaraj się by składał się z produktów zbożowych (płatki, muesli, chleb razowy chrupki), pełnowartościowego białka (jaja, mleko, chudy ser, wędliny), warzyw lub owoców.
1. kawa naturalna z 50 ml mleka, 2 kromki chrupkiego pieczywa: I z plasterkiem szynki, II cienko posmarowana rozgniecionym chudym serem, mały banan
2. 200 ml odtłuszczonego mleka wymieszanego z 2 łyżeczkami kakao i 3 łyżeczkami płatków zbożowych oraz mandarynka
3. kawa z 50 ml mleka, 150 g jogurtu light i jeden tost razowy
4. herbata, jogurt z 3 łyżkami płatków zbożowych, kiwi
II śniadanie
- najbardziej wskazane jest wypicie szklanki soku owocowego bez cukru. Jeśli lubisz soki warzywne, możesz pozwolić sobie na wypicie aż 2 szkl. soku marchwiowego lub pomidorowego
obiad
- kierując się własnym gustem i fantazją komponuj sałatki z ulubionych surowych warzyw. Aby danie było pełnowartościowe i bogate w białko do warzyw dodaj rybę wędzoną lub z puszki, wędlinę drobiową, biały lub żółty ser o niskiej zawartości tłuszczu.
1. 300g selera i 2 jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszaj z rzeżuchą. Wszystko posól i polej jogurtem (2 łyżki) wymieszanym z odrobiną chrzanu. Jedz z wędliną drobiową.
2. do pokrojonego w plasterki dużego pomidora dodaj 150 g sera feta light, pieprz, ząbek czosnku, zioła aromatyczne, sól, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, pół łyżeczki soku z cytryny. Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.
podwieczorek
- pora na przekąskę. Masz do wyboru: obrany owoc, 150 g jogurtu light, szkl. soku pomidorowego, marchewkę albo deser z marchwi: zetrzyj 200 g marchwi, dodaj łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżki jogurtu, łyżeczkęmiodu i szczyptę cynamonu. Wymieszaj.
kolacja
- nie możesz z niej rezygnować, gdyż nie jest dobrze iść spać z pustym żołądkiem. Powinna być lekkostrawna i składać się z pełnowartościowego białka z warzywami, owocami i odrobiną produktów zbożowych.
1. kanapka z żytniego chleba z plasterkiem szynki z indyka i pomidorem
2. sałatka z pomidora, cebuli, jajka i tuńczyka w oliwie (150 g) doprawiona sokiem z cytryny.
3. sałatka z owoców południowych, jagód lub truskawek z dodatkiem serka waniliowego homogenizowanego (150g), kromka chleba grahama.