Grzyby myjemy, moczymy i kiedy są już miękkie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Gdy są miękkie wyjmujemy z wody i kroimy dość drobno. Na patelni, na masle podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy do niej posiekaną kwaszoną kapustę. Dodajemy 2-3 łyżki wywaru w którym gotowały się grzyby i całość podsmażamy, aż wywar odparuje. Do kapusty dodajemy surowe jajko, zdejmujemy z ognia i doprawiamy. Do pozostałej ilości wywaru (w drugim garnku) dodajemy śmietankę i mąkę i mocno podgrzewamy. Dodajemy grzyby, sól, pieprz i sos gotowy. Na naleśniki kładziemy porcję kapusty, zwijamy w rulonik, układamy naleśniki jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym (wcześniej trzeba je wysmarować masłem), polewamy grzybowym sosem i zapiekamy w piekarniku.
|