Zanim rozpoczniemy gotowanie, rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 stopni.
Nożycami kuchennymi lub nożem kroimy filety w poprzek na kawałki o wymiarach 6x2 cm.
Następnie przygotowujemy 3 talerzyki.Na pierwszym mieszamy mąkę z solą oraz pieprzem. Na drugi talerzyk wlewamy roztrzepane jajko, a na trzeci rozsypujemy wymieszaną bułkę tartą z ziarnem sezamowym. Obtaczamy kawałki ryby w mące, otrzepujemy z jej nadmiaru, zamaczamy w jajku i starannie obtaczamy w bułce tartej.
Smarujemy oliwą z oliwek dużą teflonową blachę i układamy na niej rybę.
Po 5 minutach przewracamy rybki na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut, aż do chwili, gdy rybki staną się chrupkie i zarumienią się na złocisty kolor.
W czasie pieczenia ryb przygotowujemy sos tatarski.
Ucieramy ze sobą śmietanę, majonez, musztardę, korniszony, kapary, natkę pietruszki i sok z cytryny.
Gotowy sos przelewamy do 4 małych miseczek.
Zjadamy ze smakiem maczając rybę w sosie tatarskim :D
|