- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 1 mały drobno posiekany koper włoski
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 500 g różnych świerzych, grubo pokrojonych grzybów, takich jak kurki, podgrzybki lub prawdziwki
- 1 litr wrzątku
- 1 1/2 pokruszonej kostki wywaru z warzyw
- 8 cienkich komek bułki ciabatta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych liści świerzej mięty
- sól
- pieprz
| |
Informacje
KATEGORIA: Z GRZYBAMI ZUPY
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
KALORIE: 95
OCENA: 5.00
AUTOR: moneczka
Drukuj
|
|
|
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy jeszcze jakieś 5 minut, nadal mieszając.
Wlewamy wrząca wodę, dodajemy wywar w kostce i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut bez przykrycia.
Teraz zajmujemy się bułką.
Podgrzewamy opiekacz. Cienko smarujemy kromki ciabatty z obu stron pozostałą łyżką oliwy i opiekamy je po 1 minucie z każdej strony.
Gotowe kromki kroimy w kosteczkę. Wkładamy do miseczki, posypujemy natką i miętą.
Próbujemy zupy, w razie potrzeby doprawiamy.
Bulion rozlewamy do miseczek, na wierzchu nakładamy grzanki posypane natką i miętą.
|