Z pierwszych trzech składników, tj:. 175 g mąki, 85 g masła i 2 łyżek wody wyrabiamy kruche ciasto.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 200 stopni.
Ciasto, które przygotowaliśmy rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na placek o śrenicy 28 cm. Następnie wykładmy nim formę o średnicy 23 cm, a nadmiar ciasta odcinamy. Wstawiamy ciasto na 15 minut do lodów, a potem pieczemy przez 15 minut.
2 jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Boczek i pora smarzymy bez tłuszczu przez ok. 3 minuty, aż do momentu, w którym boczek stanie sie chrupiący.
W małym rondlu powoli gotujemy masło, mąkę i mleko, tworząc z nich gąstą masę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty, dodajemy musztardę, mieszamy.
Na upieczonym cieście rozkładamy pora, boczek i jaja. Do sosu dodajemy pozostałe jaja, ubijamy i przyprawiamy.
Zalewamy ciasto, posypujemy serem i pieczemy przez 40 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Bon appétit!
|