Cielęcina jest mięsem delikatnym, kruchym i lekkostrawnym. Nie wymaga długiego duszenia, tak jak np. wołowina. Ma stosunkowo mało tłuszczu (ok. 3g/100g udźca, sznyclówki czy łopatki), za to dość dużo białka (w chudszych kawałkach nawet do 20g/100g), ma też mało kalorii (100g chudych części to ok. 110 kcal). Dlatego warto włączyć ją do jadłospisu, nawet w czasie odchudzania. A w jakiej potrawie Ty najbardziej lubisz cielęcinę?
PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4 AUTOR: moneczka
SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.