Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Pączek w 1/5 składa się z tłuszczu...
Pączki smaży się w głębokim tłuszczu. W czasie smażenia produkty chłoną tłuszcz jak gąbka. I z niepozornie wyglądającego pączka robi się bomba kaloryczna i tłuszczowa. 1 paczek to aż 240 kalorii ...



Sonda
Jak odchudzasz się najczęściej?
Zmieniam dietę
Zaczynam ćwiczyć
Zmieniam dietę i ćwiczę
Kupuję preparaty wspomagające odchudzanie
Wszystkie powyższe
Mam inne metody
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Zasada druga - Jedz mniej tłuszczu
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



To właśnie zbyt duża ilość tłuszczu w diecie jest najczęstszą przyczyną nadwagi. Wprawdzie pewna jego ilość jest naszemu organizmowi bardzo potrzebna (zwłaszcza tego pochodzącego z ryb i olejów roślinnych), ale gdy jemy go zbyt dużo - od razu zyskujemy na wadze.

Zjadany tłuszcz odkłada się w tkance tłuszczowej (najczęściej na brzuchu, udach, biodrach i pośladkach), a stamtąd nie tak łatwo go później się pozbyć. Postaraj się więc zjadać go jak najmniej. Nie chodzi tu tylko o tzw. tłuszcz widoczny, a więc masło, margaryny, oleje. To samo negatywne działanie na sylwetkę wykazuje także tłuszcz ukrywający się w różnego rodzaju produktach np. mięsach, wędlinach, serach i innych produktach mlecznych oraz ciastach, czekoladzie, chipsach, hamburgerach itp. Tłuszcz jest bardzo kaloryczny - 1 gram daje aż 9 kcal (dla porównania 1 gram białka lub węglowodanów daje tylko 4 kcal). Dlatego często nawet bardzo mała porcja wysokotłuszczowej przekąski ma więcej kalorii i robi większą szkodę sylwetce niż dietetycznie przygotowany obiad.

By ograniczyć ilość zjadanego tłuszczu staraj się przede wszystkim:

  • Tłuste mięsa (np. wieprzowinę) zastępować chudym drobiem (piersi z kurczaka, indyka) oraz rybami (np. dorsz, morszczuk, mintaj, sola). Odkrawaj też każdy widoczny tłuszcz z mięs i wędlin.
  • Unikaj smażenia - niektóre potrawy w czasie smażenia chłoną tłuszcz tak jak gąbka chłonie wodę. Dotyczy to zwłaszcza mięs smażonych w panierce, wszelkiego rodzaju placków (np. ziemniaczanych), naleśników, frytek itp. Często nawet najchudsza ryba czy pierś kurczaka usmażone w panierce są bardziej kaloryczne niż porównywalnej wielkości porcja niezbyt chudej, ale gotowanej wieprzowiny. Wiem - nie każdy lubi gotowane mięsa. Jeżeli za nimi nie przepadasz zastosuj pieczenie w folii aluminiowej (metoda świetna zwłaszcza do przyrządzania ryb) lub przygotuj mięso na grilu. Można też spróbować beztłuszczowego smażenia na patelniach teflonowych, duszenia w małej ilości wody oraz bardzo praktycznej mikrofalówki. Ciekawym pomysłem są też dietetyczne gulasze, których przygotowanie naprawdę nie wymaga zbytnich umiejętności kulinarnych. Wystarczy pokroić chude mięso w grubą kostkę, doprawić solą i pieprzem, chwilę podgotować w małej ilości wody, a następnie dodać jak najwięcej różnego rodzaju warzyw (pomidory świeże lub z puszki, brokuły, fasolkę szparagową, cukinię itp.). Razem jeszcze chwilę dusić, dodać przyprawy ziołowe i już gotowe. Ważne jest jedno - nie dodajemy tłuszczu!
  • Zrezygnuj z serów żółtych, Brie, Camembert, Mozzarella oraz większości serków kanapkowych. To produkty, które bardzo podstępnie ukrywają ogromne ilości tłuszczu. Zjadając nawet niewielki kawałek dostarczasz swojemu organizmowi naprawdę pokaźnej ilości kalorii. Może trudno w to uwierzyć, ale np.: 1 serek typu Camembert (120g) ma aż 28g tłuszczu i 350 kcal; 4 cienkie plasterki żółtego sera (80g czyli tyle ile zwykle kładziemy na 2 kromki chleba to 22g tłuszczu i 280 kcal; zaś dla porównania 100g chudego białego sera ma zaledwie 0,5g tłuszczu i 100 kcal. Staraj się więc zastąpić te wysokokaloryczne sery chudymi twarogami. Do twarogu możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego oraz pokrojone warzywa (np. szczypiorek, rzodkiewkę, pomidor) i zjeść z 1-2 kromkami chrupkiego pieczywa. Będzie to bardzo odżywczy, a zarazem dietetyczny posiłek. Jeśli masz zbyt mało czasu, możesz też skorzystać z odtłuszczonych serków ziarnistych (wiejskich), które możesz zabrać ze sobą wszędzie - do pracy, szkoły, na wycieczkę. 1 opakowanie takiego serka (150g) ma 4,5g tłuszczu i 150 kcal.
  • Czytaj etykiety – zwłaszcza jogurtów i innych produktów mlecznych - wybieraj produkty, które mają mało tłuszczu. Nie zawsze musisz jeść jogurty 0%, staraj się jednak unikać tych, w których tłuszczu jest więcej niż 2,5g na 100g.
  • Zrezygnuj ze śmietany i majonezów – zastępuj je jogurtem naturalnych (można go stosować zarówno do zabielania zup zamiast śmietany, jak też do wszelkiego rodzaju sosów i sałatek zamiast majonezu).
  • Nie smaruj pieczywa – każda łyżeczka masła (10g) ukrywa w sobie aż 8g tłuszczu i ponad 70 kcal.
  • Koniecznie zrezygnuj z wszelkiego rodzaju potraw typu fast food tj. pizzy, hamburgerów, frytek itp. Czy wiesz jak dużo tłuszczu jest w nich ukryte?! Dla przykładu 1 Big Mac to ok. 26g tłuszczu i 500 kcal; 6 kawałków kurczaka McNugget's to 18g tłuszczu i 300 kcal; zaś 2 kawałki średniej Pizzy Pepperoni to 25g tłuszczu i 480 kcal. Te liczy mówią chyba same za siebie!
  • No i oczywiście musisz też wykluczyć wszelkie ciasta, ciastka, czekolady, batony i inne tego typu przekąski - są słodkie więc wiele osób nie wie, że zawierają ogromne ilości tłuszczu. I znów przykłady: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g) to 33g tłuszczu i 550 kcal; 100g sernika z rodzynkami to 14g tłuszczu i 340 kcal; zaś 1 baton czekoladowy (np. Mars) to ok. 9g tłuszczu i 230 kcal.

Jeśli dotychczas w Twojej diecie często pojawiały się wymienione tu produkty to już samo ich wykluczenie zaowocuje utratą kilku zbędnych kilogramów. Być może jednak konieczne okażą się też dalsze ograniczenia. Wszystko zależy od tego jak teraz wygląda Twoja dieta i jak dużą masz nadwagę. Jeśli już teraz ograniczasz tłuszcz, a schudnięcie wciąż sprawia Ci problemy powinnaś zacząć liczyć kalorie.

W obliczaniu ilości zjadanego tłuszczu oraz kalorii pomoże Ci nasz autorski Program Indywidualnej Analizy Diety. Używając go systematycznie z pewnością stracisz zbędne kilogramy.




Ilość głosów: 125 / Wasza ocena: 9.2/10
   
  

ilosc komentarzy: 8
Anuśka (21:51, 2004-02-14)
komentarz:
Artykół jest SUPER, o wielu zawartosciach tłuszczu nie miałam pojęcia, dzieki za info
Jadwiga (15:50, 2004-03-28)
komentarz:
zasady odchudzania proste,ele czy skuteczne?w najbliższej przyszłości sprawdzę.Najważniejsze by więcej nie tyć.
Nati (18:31, 2004-04-18)
komentarz:
no cóz... z tym bym się nie zgodziła... NIe jeść serów, masła?? przecież ja to cał czas jem! no ale wasza wola...
agnieszka (10:06, 2004-08-05)
komentarz:
noi bardzo dobrze,że wreszcie jakiś artykuł uswiadomił mi ile co ma kalorii,jestem zdziwiona!!!to ja chyba nic od dziś nie jem... :(
Kinga (10:55, 2004-10-29)
komentarz:
Zgadzam sie, że nadmiar tłuszczów może być przyczyną nadwagi i należy zwracać uwagę na to co jemy-jak zostyało bardzo dobrze przedstawione w poszczególnych punktach.Jednak nie należy zapominać,iż także nadmiar węglowodanów w diecie zwłaszcza w postaci cuktów prostych w wyniku swoich przemian powoduje zwiększenie tkanki tłuszczowej!Nie można zapomnieć, iż zarówno węglowodany jak i tłuszcze są głównym żródłem energii dla naszego organizmu, a ich niedobór może przyczynić się do pozyskiwania jej z tak ważnego budulcowego składnika jak białko co prowadzi do ubytku masy mięśniowej a nie tłuszczowej!!!!
ja (23:20, 2005-02-12)
komentarz:
lepiej nie ograniczac tak bardzo tluszczu, chyba ze ktos chce sie wpedzic w choroby hormonalne, niedobory witamin A,D,E,K, problemy ze skora, wydalaniem itd GLOWNA PRZYCZYNA NADWAGI JEST NADMIAR WEGLOWODANOW, ich niewlasciwe rodzaje, zle skomponowane posilki, SLODYCZE- polecam ksiazki z fizjologii i medycyny, wazna jest rownowaga w diecie, tluszcz zdrowy jest niezbedny, pierwszym ograniczeniem powinno byc wyeliminowanie produktow o wysokim IG, a autor pisze "staraj sie jesc go jak najmniej" (tluszczu)
mrowka (00:06, 2009-10-17)
komentarz:
w sumie to jadłam same warzywa, owoce, chude mięso, ryby. i cwiczylam to pomoglo na odchudzanie!. A chyba jedynymi pozytywnymi tłuszczami są kwasy. tłuszczowe rybie, ktore maja wiele zalet i naprawdę zachęcam do jedzenia częstego!
mrowka (21:43, 2009-10-18)
komentarz:
chyba nie chodzi, zeby nie jesc nic tylko zeby w odpowiednich ilosciach. niektorych rzeczy wiecej, niektorych mniiej!. Wszystko jest dla ludzi :)

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
Menu rocznego szkraba

Twój malec skończył właśnie pierwszy rok życia. Do jego diety wprowadziłaś już wiele nowych produktów. ...

odchudzanie
Witaminowe korepetycje: WITAMINA A

Jeśli masz problemy z suchą skórą, łamliwymi paznokciami lub wypadającymi włosami, przyjrzyj się ...

odchudzanie
Uśmiechnij się czyli dieta na piękne zęby!

Nie próbujemy Cię nawet przekonywać o tym, że wygląd naszych zębów ma ogromny wpływ na ...

odchudzanie
Co wiesz o wegetarianizmie: część 1

Lekarze i dietetycy nie jednokrotnie wypowiadali się na temat wegetarianizmu. Wiele osób stawia ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.