Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Mleko matki może mieć zapach i smak np. kalafiora...
W okresie karmienia piersią żywienie kobiety jest bardzo istotne. Wiele składników spożywanych przez matkę przechodzi do mleka zmieniając jego smak i zapach. Dlatego w czasie karmienia ...



Sonda
Jak odchudzasz się najczęściej?
Zmieniam dietę
Zaczynam ćwiczyć
Zmieniam dietę i ćwiczę
Kupuję preparaty wspomagające odchudzanie
Wszystkie powyższe
Mam inne metody
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Zasada trzecia - Jedz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Wiele kobiet sądzi, że podczas odchudzania ważna jest tylko ilość węglowodanów. Tymczasem równie ważna co ilość, jest także jakość węglowodanów.

Węglowodany (potocznie nazywane cukrami) to grupa związków, które dostarczają nam potrzebnej do życia energii. Dzielą się na proste (tu także zalicza się dwucukry) i złożone. Te pierwsze to na przykład glukoza albo zwykły cukier, którym słodzisz herbatę. Te drugie zaś, zawarte są w chlebie, makaronach, ryżu, kaszach i ziemniakach.

Cukry są ponad dwukrotnie mniej kaloryczne niż tłuszcze. Co więcej - o ile organizm ma spore problemy z pozbyciem się zapasów tłuszczowych, to rezerwy węglowodanowe są bardzo łatwo spalane. Magazyn energii zawarty w cukrach jest ponad trzydziestokrotnie mniejszy niż ten, który "przechowują" tłuszcze. Tak więc nie ma co bać się węglowodanów w posiłkach. Jest tylko jedno ale... Muszą to być cukry o niskim indeksie glikemicznym.

Indeks glikemiczny to wskaźnik pokazujący jak szybko po spożyciu danego posiłku wzrasta poziom glukozy we krwi. Szybki wzrost nie jest wcale korzystny, gdyż powoduje wydzielanie się bardzo dużej ilości insuliny. Hormon ten potrafi w szybkim tempie "wymieść" glukozę do komórek i spowodować zahamowanie rozpadu tłuszczów. Czyli z jednej strony poczujemy wzmożony głód, a z drugiej zatrzymamy w naszym ciele więcej tłuszczu. Nie jest to więc najlepsza sytuacja dla kogoś kto się odchudza.

Szybki wzrost poziomu glukozy we krwi powodują produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Są nimi przede wszystkim słodycze, płatki kukurydziane, ryż biały, jasne pieczywo (kajzerki, bagietki), drobne kaszki (np. manna). Są to źródła węglowodanów, których nie mogę polecać. Zwróć uwagę, że do produktów zawierających węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym zaliczają się zarówno źródła prostych cukrów (słodycze) jak i niektórych złożonych (ryż).

Z kolei produkty o niskim indeksie glikemicznym - czyli grube kasze, makarony, ciemne pieczywo, nieoczyszczony ryż, musli - powodują powolny wzrost glukozy we krwi. Dzięki temu organizm nie "wystrzela" nazbyt dużą ilością insuliny i nie magazynuje tak dużych ilości tłuszczu.

Dlatego z całą stanowczością polecam węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Powinny o­ne stanowić 50-55% energetyczności Twojej diety. 1 gram węglowodanów to 4 kcal. A więc dla przykładu osoba stosująca dietę 1500 kcal powinna zjadać dziennie ok. 200g węglowodanów, a ta stosująca dietę 1000 kcal - ok. 130g. Stosując nasz Program Indywidualnej Analizy Diety bez problemu policzysz ile węglowodanów zjadasz każdego dnia. W prosty sposób ułożysz też jadłospis zawierający odpowiednią dla Twoich potrzeb ilość węglowodanów. Jednak zawsze pamiętajcie, że nie tylko ilość, ale także jakość węglowodanów jest bardzo ważna.




Ilość głosów: 101 / Wasza ocena: 8.4/10
   
  

ilosc komentarzy: 1
Patrycja (09:12, 2004-08-26)
komentarz:
Dzięki za wyjaśnienie pojęcia "indeks glikemiczny". Stosuję się do przeliczania posiłków wg. tegoż właśnie indeksu już ponad miesiąc a dopiero teraz konkretnie dowiedziałam się co to tak właściwie jest. Dzięki temu (opierając się jeszcze na metodzie Montignaca) schudłam 5 kilo przez miesiąc, ciało nabrało ładnych kształtów, z tłuszczyku powstały ładnie zbudowane mięśnie, a wszędzie ubyło po 2 i więcej cm w obwodzie ciała :))

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
Poznaj swojego przeciwnika - Wolne Rodniki!

Chcesz walczyć o swoją urodę i zdrowie? Wspaniale! Ale czy wiesz kto jest Twoim wrogiem? Aby wygrać, ...

odchudzanie
Dieta kopenhaska (13-sto dniowa)

Przez wielu nazywana cudowną, przez innych wyniszczającą, nieracjonalną, restrykcyjną. Dieta kontrowersyjna, ...

odchudzanie
Czego potrzebujesz gdy ćwiczysz

Kiedy trenujesz potrzeby Twojego organizmu rosną. Masz większe zapotrzebowanie nie tylko na energię, ...

odchudzanie
Zacznij z nami ćwiczyć

Właściwa dieta pomoże Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę i samopoczucie. Nie zapomnij jednak o połączeniu ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.