Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Wody mineralne smakowe są kaloryczne...
Woda nie ma kalorii, ale mają je wody smakowe. Wody smakowe oprócz składników mineralnych naturalnie występujących zawierają także substancje aromatyczne i słodzące. To niewiarygodne, ...



Sonda
O której godzinie najczęściej jesz kolacje?
Przed 18
18 - 20
20 - 22
22 - 24
Po 24
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Zasada czwarta - Zwróć uwagę na białko
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Białko to - obok węglowodanów i tłuszczów - ważny, a może nawet najważniejszy składnik odżywczy naszej diety. Zwróć uwagę na jego ilość i jakość w produktach które zjadasz.

Niektórzy naukowcy mówią, że "życie jest formą istnienia białka". Oczywiście przesadzają w tym stwierdzeniu, ale prawdą jest, że bez białka nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie jakiegokolwiek organizmu. Z nich to właśnie zbudowane jest nasze całe ciało, począwszy od skóry i mięśni a skończywszy na włosach i paznokciach; wszystkie procesy biochemiczne i obrony przed infekcjami są sterowane enzymami, które również są białkami.

Od białek raczej nie przytyjesz. Nie ma więc co ich oszczędzać. Organizm człowieka dorosłego utrzymuje tak zwany "zerowy bilans białkowy". To znaczy, że tyle samo białek zostaje przyswojonych w ciągu dnia, co w nocy traconych. Inaczej jest podczas dojrzewania lub treningu na mięśnie. Wtedy następuje stopniowe odkładanie białka w strukturach ciała i bilans jest na plusie.

Duże ilości białka powodują wzrost intensywności metabolizmu, zaś większe wydatki energetyczne, korzystnie wpływają na proces chudnięcia. Dodatkowo przy ćwiczeniach na mięśnie magazynowane białko powoduje ich przyrost, co jeszcze dodatkowo zwiększa wydatki energetyczne organizmu.

Białka składają się z małych cegiełek zwanych aminokwasami. Po strawieniu posiłku, z jelit do krwi dostają się właśnie takie cząstki. Z nich dopiero, jak z klocków, każda komórka buduje sobie takie białka jakich właśnie potrzebuje. A więc w diecie powinny znaleźć się źródła tych białek, których organizm najbardziej potrzebuje.

Nie wszystkie produkty są dobrymi źródłami białek. Na przykład owoce i warzywa zawierają je w minimalnych ilościach. Produkty zbożowe byłyby dobrym źródłem gdyby nie to, że brakuje im jednego czy dwóch cennych aminokwasów. Ale już posiłek z chleba i mleka zawiera ich komplet. Najlepsze białko mają jaja, chude ryby i mięso czerwone. Dlatego nie powinnaś zapominać o tych produktach w Twojej diecie.

Szacuje się, że na kilogram masy ciała powinno się spożywać około 1 gram białka, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego co jest jego źródłem. Wiadomo, że białko roślinne jest znacznie gorzej przyswajalne i mniej wartościowe - tak więc należałoby go spożyć więcej. Znacznie mniej niekorzystne będzie dla organizmu jeśli spożyjesz więcej białka niż podana wyżej liczba (oczywiście w rozsądnych granicach), bo i tak wszelkie zbędne nadwyżki organizm straci np. podczas snu. Dodatkowo "podkręcone" tempo metabolizmu pomoże Ci spalać tłuszcze. Jeśli jednak białka będzie w Twojej diecie za mało, to w dłuższym okresie czasu może się to niekorzystnie odbić na Twoim zdrowiu, wyglądzie i samopoczuciu.




Ilość głosów: 57 / Wasza ocena: 8.6/10
   
  

ilosc komentarzy: 1
mrowka (22:17, 2009-11-11)
komentarz:
nigdy bym nie pozwoliła sobie na niedobór białka:) za duże straty. Jem jem duzo jaj rybek pod kazda postacia i cieszę się,że jest to smaczne i zdrowe!

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
Indeks glikemiczny czyli na co zwrócić uwagę układając dietę

Kontynuując rozpoczęty cykl poświęcony indeksowi glikemicznemu chcemy w dzisiejszym artykule podzielić ...

odchudzanie
Garnek garnkowi nie równy!

Chyba każda z nas choć raz w życiu zadała sobie to pytanie. Prawdopodobnie jesteś osobą, której również ...

odchudzanie
Co jeść gdy karmisz piersią

Jesteś "świeżo upieczoną mamą", która pragnie by jej dziecko było zdrowe i niczego mu nie zabrakło? Jeśli ...

odchudzanie
Błędne koło bulimii...

Prawie każda z nas chciałaby ważyć mniej. Czasami jednak koncentracja na własnej figurze może być przesadna ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.