Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Wody mineralne smakowe są kaloryczne...
Woda nie ma kalorii, ale mają je wody smakowe. Wody smakowe oprócz składników mineralnych naturalnie występujących zawierają także substancje aromatyczne i słodzące. To niewiarygodne, ...



Sonda
O której godzinie najczęściej jesz kolacje?
Przed 18
18 - 20
20 - 22
22 - 24
Po 24
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Zasada piąta - Dieta musi być urozmaicona
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Diety monoskładnikowe czyli takie, które oparte są na jakimś jednym określonym składniku np. ryżu, jabłkach, kapuście itp. prowadzą do niedoborów w organizmie. Dbaj więc o urozmaicenie na swoim talerzu.

Trzy poprzednie zasady mówiły o konieczności zmniejszenia ilości tłuszczu w diecie i zwiększenia udziału produktów będących źródłami węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz białek o wysokiej wartości odżywczej. To wszystko jednak jesz przecież "na jednym talerzu". Nie ma jednego, idealnego produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie składniki odżywcze w idealnych ilościach i proporcjach. Każdy produkt wnosi inne wartości. Dlatego ważną zasadą jest urozmaicenie na talerzu. Przykładowo nie jest korzystną zasada niełączenia białka i węglowodanów, zwłaszcza dla osób młodych, których organizmy wciąż się rozwijają. Wszelkie przemiany białek odbywają się bowiem pod wpływem insuliny, która wydziela się kiedy we krwi znajdą się cukry. Jeśli więc nie łączysz białek i cukrów spora część zjedzonego przez Ciebie białka nie może być wykorzystana przez organizm.

Innym przykładem może być fakt, że żelazo jest wchłanianie pięć razy lepiej wtedy kiedy jest w posiłku produkt zawierający witaminę C - dlatego warto jest kanapkę z szynką popić np. sokiem pomarańczowym. Wszystko jest od siebie nawzajem zależne i nie można ograniczać się w posiłku do produktu będącego źródłem jednego tylko składnika.

W diecie odchudzającej bardzo łatwo o niedobory pokarmowe - zwłaszcza w zakresie witamin i minerałów. Dotyczy to zwłaszcza wszelkich diet jedno- czy dwuskładnikowych np. tylko ryż i jabłka. Jeśli Twoja dieta odchudzająca będzie urozmaicona, prawdopodobieństwo wystąpienia niedoborów jest znacznie mniejsze. Dlatego zanim zastosujesz jakąkolwiek dietę sprawdź czy posiłki są urozmaicone. Czy są w niej warzywa i owoce, produkty będące źródłem węglowodanów o niskim indeksie, np. kasze lub płatki owsiane, jak i produkty białkowe np. chude ryby, sery twarogowe. Dopiero taki zestaw może zapewnić Ci odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, dzięki czemu szybciej i na dłużej schudniesz.




Ilość głosów: 32 / Wasza ocena: 7.6/10
   
  

ilosc komentarzy: 0

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
Polacy w sosie własnym

Jak jemy? Jakie błędy popełniamy najczęściej? Co możemy zrobić by je poprawić? Dzisiejszy artykuł poświęcamy ...

odchudzanie
Witaminowe korepetycje: WITAMINA B6

W okresie jesienno-zimowym wiele z nas nie czuje się najlepiej. Nasza wydajność w pracy często spada, ...

odchudzanie
Witaminowe korepetycje: KWAS FOLIOWY

Czy wiesz o tym, że kwas foliowy to witamina? Czy chcesz dowiedzieć się jaką rolę odgrywa ona w naszym ...

odchudzanie
Bądź piękna w każdym wieku

Dzień Kobiet już za kilka dni - ciekawe, co Twój mężczyzna wymyśli z tej okazji dla Ciebie. ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.