Rano będzie Ci prościej spalić to co zjadasz. Wieczorem tempo metabolizmu obniża się, a więc duży podwieczorek i kolacja mają większą szansę zamienić się w tłuszczyk na biodrach, udach i pośladkach. By tego uniknąć jedz duże śniadania, wczesny obiad i niezbyt dużą kolację (na minimum 3 godziny przed snem). Pamiętaj też o zasadzie siódmej. Jakiej wielkości powinny być poszczególne posiłki? Najlepiej komponować je tak, by żaden nie stanowił więcej niż 30% tego co zjadasz w ciągu całego dnia. Optymalne rozwiązanie przedstawiam poniżej:
Posiłek | Ile z tego co zjadasz w ciągu dnia powinien stanowić ten posiłek? | O której godzinie najlepiej zjeść ten posiłek? |
Śniadanie | 25% | 8.00 |
II Śniadanie | 15% | 11.00 |
Obiad | 30% | 14.00 |
Podwieczorek | 10% | 17.00 |
Kolacja | 20% | 20.00 |
Godziny spożywania poszczególnych posiłków możesz oczywiście dostosować do własnego trybu życia, ale pamiętaj o 3-4 godzinnych odstępach.