Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Pączek w 1/5 składa się z tłuszczu...
Pączki smaży się w głębokim tłuszczu. W czasie smażenia produkty chłoną tłuszcz jak gąbka. I z niepozornie wyglądającego pączka robi się bomba kaloryczna i tłuszczowa. 1 paczek to aż 240 kalorii ...



Sonda
O której godzinie najczęściej jesz kolacje?
Przed 18
18 - 20
20 - 22
22 - 24
Po 24
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Zasada ósma - dużo rano, mało wieczorem
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Przysłowie mówi: śniadanie zjedz sama, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi... Warto je zapamiętać i na co dzień stosować.


Rano będzie Ci prościej spalić to co zjadasz. Wieczorem tempo metabolizmu obniża się, a więc duży podwieczorek i kolacja mają większą szansę zamienić się w tłuszczyk na biodrach, udach i pośladkach. By tego uniknąć jedz duże śniadania, wczesny obiad i niezbyt dużą kolację (na minimum 3 godziny przed snem). Pamiętaj też o zasadzie siódmej. Jakiej wielkości powinny być poszczególne posiłki? Najlepiej komponować je tak, by żaden nie stanowił więcej niż 30% tego co zjadasz w ciągu całego dnia. Optymalne rozwiązanie przedstawiam poniżej:

PosiłekIle z tego co zjadasz w ciągu dnia
powinien stanowić ten posiłek?
O której godzinie najlepiej
zjeść ten posiłek?
Śniadanie25%8.00
II Śniadanie15%11.00
Obiad30%14.00
Podwieczorek10%17.00
Kolacja20%20.00

Godziny spożywania poszczególnych posiłków możesz oczywiście dostosować do własnego trybu życia, ale pamiętaj o 3-4 godzinnych odstępach.




Ilość głosów: 58 / Wasza ocena: 9/10
   
  

ilosc komentarzy: 1
Joanne (12:43, 2005-07-11)
komentarz:
Całkowicie zgadzam się z tym że powinno się zjadać więcej rano a mniej wieczorem. Nie tylko dlatego że tego co zjemy na kolację nie zdążymy strawic i w nocy "odłoży się" w postaci nielubianych wałeczków, ale również przez to, że rano tempo przemiany materii jest szybsze. Nasz zegar biologiczny jest tak zaprogramowany, że efektywniej pracuje rano. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia!

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
10 zasad skutecznej diety odchudzającej

Odchudzanie nie musi być wcale męczarnią i pełną wyrzeczeń kuracją. Może być przyjemnością. Wszystko ...

Zasada siódma - jedz regularnie; małe, ale częste posiłki

Jedzenie częstych, ale małych posiłków sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm zawartych w pokarmach ...

odchudzanie
Krok po kroku: Dieta dla ważących za mało

Nadwaga, zbędne kilogramy, nadmierna ilość kalorii w diecie... to słowa często przewijające się w naszych ...

odchudzanie
Zwyczaje żywieniowe Polaków okiem Roberta Makłowicza

A co sądzi o wynikach badań OBOP kulinarny ekspert Robert Makłowicz? Czy ziemniaki, kotlet schabowy i ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.