Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Mleko matki może mieć zapach i smak np. kalafiora...
W okresie karmienia piersią żywienie kobiety jest bardzo istotne. Wiele składników spożywanych przez matkę przechodzi do mleka zmieniając jego smak i zapach. Dlatego w czasie karmienia ...



Sonda
O której godzinie najczęściej jesz kolacje?
Przed 18
18 - 20
20 - 22
22 - 24
Po 24
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Jak nie przytyć jedząc w restauracjach?
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Czy dbając o linię możesz pozwolić sobie na wyjście do restauracji? Oczywiście - jest to możliwe! Musisz jednak wiedzieć jakie potrawy powinnaś wybierać, by nie zniweczyć wysiłków Twojej ciężkiej pracy w trosce o szczupłą sylwetkę. Nie odcinaj się od świata i nie rezygnuj z zaproszeń Twoich przyjaciół - odwiedzaj restauracje. W artykule pokażemy jakie potrawy możesz tam wybrać.

 

Wiele jest miejsc, które możemy odwiedzać w celu zaspokojenia swojego apetytu - restauracje, rozmaite kuchnie narodowe, bary sałatkowe, "fast-foody"...Każde z tych miejsc ma charakterystyczne dla siebie dania, potrawy, tzw.specialite de la maison. W cyklu artykułów poświęconych jedzeniu "na mieście", pokażemy Ci konkretne przykłady posiłków, które możesz spożywać dbając jednosześnie o swoją figurę. Mamy nadzieję, że z artykułów tych utworzymy dla Ciebie praktyczny poradnik pełen cennych wskazówek! 

 

Zacznijmy dziś od BARÓW SAŁATKOWYCH
To miejsce, które kojarzy się ze zdrowym sposobem odżywiania. Nie wszystkie jednak oferowane dania mogą być spożywane przez osoby dbające o linię. Wybierając się do baru sałatkowego zwróć uwagę nie tylko na skład sałatek, ale także na to co do nich jest dodawane.

Unikaj sałatek zawierających w swoim składzie sery żółte, pleśniowe, tłusty ser Feta, awokado, duże ilości orzechów, pestek czy suszonych owoców – produkty te charakteryzują się dużą ilością tłuszczu i są wysokokaloryczne.

Zrezygnuj z sałatek zawierających dodatek majonezu lub sosów - przygotowanych często na bazie tłustej śmietany. Jeśli masz wątpliwości co jest w Twojej sałatce - spytaj o to obsługę.

Wybieraj lekkie sałatki z jogurtem lub tylko odrobiną oliwy z oliwek.

RESTAURACJE

są miejscami, w których także możesz znaleźć coś dobrego dla siebie. Wybierając danie nie wstydź się spytać kelnera o sposób przygotowania i dokładany skład. Nie wahaj się poprosić o zmianę smażonych na głębokim tłuszczu ziemniaków czy frytek na porcję brązowego ryżu, a tłustego sosu na jogurt lub odrobinę oliwy z oliwek. Poniżej przedstawiamy Ci rady dotyczące poszczególnych części posiłku.

PRZYSTAWKI: od razu podziękuj za orzeszki i pieczywo z masłem czosnkowym, potem może być już za późno...

ZUPY: wybieraj czyste, niezabielane zupy np. jarzynową, grzybową, barszcz czerwony

DANIA GŁÓWNE: wybieraj potrawy gotowane, pieczone i  grillowane. Upewnij się, że przy ich przyrządzaniu nie dodano tłuszczu! Szczególnie polecamy Ci:

- drób: indyk, kurczak - zwłaszcza piersi. Zrezygnuj z kaczek i gęsi. Pamietaj o ściągnięciu tłustej skórki.
- mięsa: chuda wołowina (polędwica) i cielęcina, znakomicie smakuje też mięso z królika
- ryby: chude ryby – dorsz, sola, lin, okoń, sandacz, mintaj. Zrezygnuj z tłustego karpia, węgorza, suma, leszcza, łososia, makreli, halibuta itp.

DODATEK DO DANIA GŁÓWNEGO: wybieraj ryż brązowy lub dziki, kasze – gryczaną lub jęczmienną i makaron razowy. Zrezygnuj z białego zwykłego ryżu (chyba, że jest to ryż BASMATI), drobnych kasz – np. kuskus oraz ziemniaków i frytek. Produkty te charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym i małą zawartością błonnika pokarmowego – więc po ich spożyciu szybko odczujesz głód i znów zechcesz coś zjeść.

SAŁATKI: przeczytaj uwagi do barów sałatkowych.

DESERY: zignoruj pytanie kelnera „Co podać Państwu na deser?” Ewentualnie zjedz sałatkę owocową (poproś by nie dodawano do Twojej porcji alkoholu – on także jest źródłem kalorii)

NAPOJE: wybieraj herbatę – najlepiej zieloną (oczywiście bez cukru), herbatki owocowe, napary ziołowe, możesz też skusić się na słabą kawę (z dodatkiem mleka, a nie śmietanki) lub soki warzywne (mają znacznie mniej kalorii niż owocowe). Oczywiście znakomitym napojem jest jak zawsze woda niegazowana.

ALKOHOLE: oczywiście najlepiej z nich zrezygnować, ale jeśli już naprawdę musisz to przynajmniej wybieraj alkohole niskoprocentowe tzn. zamiast kieliszka wódki, wybierz lampkę wina (najlepiej rozcieńczonego pół na pół z wodą) lub małe piwo.

A co z RESTAURACJAMI TYPU FAST-FOOD?

To miejsca, które trudno polecać osobom dbającym o linię. Możesz tu zjeść jedynie sałatki, ale oczywiście bez dodatku sosu! Większość proponowanych tu sosów jest naprawdę bardzo kaloryczna, dlatego opakowanie sałatki możesz wymieszać z kupionym w pobliskim sklepie małym jogurtem naturalnym. Hamburgerom, cheesburgerom, pizzom, panierowanym skrzydełkom kurczaka i innym tego typu "przysmakom" mówimy stanowcze nie! Są wysokokaloryczne, zawierają duże ilości tłuszczu i to w dodatku bardzo niekorzystnego dla zdrowia (izomery „trans”), który może być sprawcą nie tylko otyłości, ale i chorób układu krążenia.

DODATKOWE RADY:

Wybierając się do restauracji zjedz coś małego w domu – nigdy nie wychodź z domu z uczuciem głodu - wtedy łatwiej ulec pokusie

Przed rozpoczęciem posiłku (najlepiej 20-30 minut wcześniej) wypij szklankę wody. Woda wypełni Twój żołądek i sprawi, że mniej zjesz i szybciej poczujesz sytość.

Jedz powoli dokładnie przeżuwając każdy kęs. Warto wiedzieć, że informacja o zjedzonym przez posiłku dociera do Twojego mózgu dopiero po 15-20 minutach. Po zjedzeniu jednej porcji dania postaraj się wytrzymać ten czas i dopiero, gdy stwierdzisz że silny głód wciąż się utrzymuje – zamów coś małego – np. sałatkę.

Dzisiejszy artykuł to tylko krótki wstęp do przewodnika po tym "jak jeść na mieście" żeby zbytnio nie popsuć sobie figury. Niedługo pojawią się kolejne artykuły z tego cyklu. Czekamy na opinie i sugestie. 




Ilość głosów: 54 / Wasza ocena: 9/10
   
  

ilosc komentarzy: 1
Eryka (18:58, 2006-09-11)
komentarz:
Stosując dietę WW w restaucaji także możesz liczyć punkty. Liczenie punktów to podstawa w tej diecie i nie ogranicza Cię w żaden sposób... Idziesz do restauracji i normalnie jesz, oczywiście patrząc na powyższy artykuł - oczywiście warto stosować te zasady, bo na pewno nie zaszkodzą... Sama dieta WW nie zabrania Ci jedzenia w restauracjach...

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
Witaminowe korepetycje: WITAMINA B6

W okresie jesienno-zimowym wiele z nas nie czuje się najlepiej. Nasza wydajność w pracy często spada, ...

odchudzanie
Pożegnanie ze zgagą!

Pieczenie gardła, ból przełyku czasem żołądka, odbijania się, czkawka... to codzienność osób ...

Zasada piąta - Dieta musi być urozmaicona

Diety monoskładnikowe czyli takie, które oparte są na jakimś jednym określonym składniku ...

odchudzanie
Razem z nami schudł... Cezary Żak

Odchudzić Cezarego Żaka? To żaden problem dla dietetyków serwisu www.TwojaDieta.pl i współpracujących ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.