Blisko trzydzieści lat temu doktor Robert Atkins stworzył dietę redukującą nadmiar kilogramów, która od tej pory będzie należała do grupy najbardziej znanych diet na świecie. Mimo, że od śmierci jej twórcy minęło już kilka lat, w dalszym ciągu cieszy się ona ogromną popularnością.
Dieta Atkinsa składa się z czterech etapów: wprowadzającego, kontynuującego utratę kilogarmów, przejściowego (przygotowującego do kolejnego etapu) oraz z ostatniego etapu - zasadniczej diety - mającej na celu utrzymanie wagi jest to tzw. dieta na całe życie... Wszystkie te etapy łączy bardzo niska zawartość węglowodanów i wysoka zawartość białka i tłuszczu.
PRODUKTY ZALECANE
mięso, ryby, jajka, podroby
PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE
produkty bogate w węglowodany - produkty zbożowe, warzywa i owoce - w ograniczonych ilościach
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
śniadanie:
jajecznica lub jajka sadzone z bekonem, szynką lub kiełbasą, kawa bezkofeinowa lub herbata
obiad:
wędliny, kurczak pieczony lub smażony, rosół drobiowy, mała porcja surówki, woda mineralna niegazowana
kolacja:
pasztet z kurzych wątróbek, stek, surówka z sosem Vinegrett, bita śmietana bez cukru
w ciągu dnia:
wędliny jako przekąski, woda mineralna, nie słodzona kawa, herbata
Na pierwszy rzut oka dieta Atkinsa jest bardzo zbliżona do popularnej w Polsce diety Kwaśniewskiego. Jest to jednak tylko złudzenie. W rzeczywistości różnią się one składem nawet podstawowych składników odżywczych - pierwsza jest źródłem dużej ilości białka i tłuszczy, a bardzo małej ilości węglowodanów, zaś w drugiej dominują przede wszystkim tłuszcze.
OPINIA NASZEGO EKSPERTAPodstawą do stworzenie diety Atkinsa było przekonanie, że główną przyczyną nadmiernej ilości kilogramów jest zbyt duża ilość węglowodanów w diecie. Jest w tym dużo prawdy, ale tylko częściowo. Musimy bowiem pamiętać, że w rzeczywistości każdy ze składników pożywienia zjedzony w nadmiernej ilości przyczynia się do odkładnia kilogramów - zarówno bowiem białka jak i tłuszcze i węglowodany są nośnikami energii!
Warto przypomnieć, że zbyt mała ilość węglowodanów w diecie zdecydowanie nie jest korzystna dla funkcjonowania organizmu. Doktor Atkins mówi o niewielkich wartościach tego składnika - nawet rzędu 20-30g dziennie - podczas gdy każdego dnia człowiek musi ich dostarczyć minimum 100g. Ilość ta jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych - m.in. umożliwia prawidłowe spalanie tłuszczu (przy jej braku dochodzi do zakwaszenia organizmu).
Dodatkowo dieta Atkinsa zawiera produkty zwierzęce, które dostarczają dużo cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te dostraczone do organizmu w nadmiernej ilość zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy i innych poważnych chorób układu krążenia.
Dieta Atkinsa charakteryzuje się także bardzo małą zawartością produktów roślinnych dostar-czających dużych ilości błonnika pokarmowego. Stosowanie diety Atkisna może więc przyczyniać się do powstawania uporczywych zaprać, a w konsekwencji także do chorób jelit - w tym nowotworów jelita grubego.
Dodatkowym minusem tej diety jest brak jej odpowiedniego zbilasowana. Dieta Atkinsa nie dostarcza do organizmu odpowiednich ilości witamin i składników mineralnych, co sprawia, że może ona przyczyniać się do rozwoju wielu niedoborów pokarmowych, a także chorób. Niewłaściwe proporcje między poszczególnymi składnikami odżywczymi sprawiają, że jej stosowanie zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy, innych niedoborów pokarmowych a także chorób wątroby i nerek.
Ze względu na wymienione zarzuty nie polecamy stosowania tej diety.