Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Pączek w 1/5 składa się z tłuszczu...
Pączki smaży się w głębokim tłuszczu. W czasie smażenia produkty chłoną tłuszcz jak gąbka. I z niepozornie wyglądającego pączka robi się bomba kaloryczna i tłuszczowa. 1 paczek to aż 240 kalorii ...



Sonda
Jak często się odchudzasz?
W zasadzie ciągle
Średnio raz na miesiąc
Kilka razy w roku
Odchudzałam się kilka razy w życiu
Odchudzałam się tylko raz
Nigdy się nie odchudzałam
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Indeks glikemiczny czyli na co zwrócić uwagę układając dietę
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Kontynuując rozpoczęty cykl poświęcony indeksowi glikemicznemu chcemy w dzisiejszym artykule podzielić się z Tobą kolejnymi informacjami na temat wartości indeksu glikemicznego produktów. Mamy nadzieję, że zawarte tu informacje będą dla Ciebie praktyczną pomocą w podejmowaniu codziennych żywieniowych wyborów.

Z poprzedniego artykułu wiesz już, że koncepcja indeksu glikemicznego (IG) została stworzona na początku lat 80 jako metoda podziałów węglowodanów dla osób zmagających z się z problemem cukrzycy. Obecnie IG jest wykorzystywany na całym świecie jako jeden z elementów skutecznych diet odchudzających. Spożywanie produktów o niskim IG przyczynia się do zmniejszenia uczucia głodu i zwiększenia uczucia sytości. Odwrotny wpływ ma spożycie produktów o wysokim IG.

Do tej pory w Polsce nie opublikowano żadnych wyników badań określających wartości IG dostępnych w naszym kraju produktów. Informacje, które możemy znaleźć w książkach lub na stronach internetowych dotyczą często produktów pochodzących z różnych miejsc na świecie, gdzie inna jest technologia ich produkcji. Dlatego też korzystając z tabel zawsze należy mieć na uwadze fakt, że wartości te mają jedynie orientacyjny charakter. Poniżej predstawiamy wartości IG dla  niektórych produktów. Przedstawione poniżej wartości dotyczą glukozy jako produktu referencyjnego. 

ananas - 59
arbuz - 72
banany - 52
bagietka - 95
brzoskwinie - 42
brzoskwinie w puszce - 58
chleb pełnoziarnisty - 58
Coca - cola - 58
czereśnie - 22
grejpfrut - 25
gruszki - 38
Fanta - 68
Izostar - 70
jabłka - 38
kiwi - 53
mango - 51
marchew - 16
marchew ugotowana - 49
morele - 57
morele suszone - 31
płatki śniadaniowe - 84
pomarańcze - 42
rodzynki - 64
ryż biały tradycyjny - 64
ryż biały BASMATI - 58
ryż brązowe - 55
śliwki - 39
śliwki suszone - 29
truskawki - 40
winogrona - 46

Przyjęta klasyfikacja mówi o następującym podziale produktów (porównanie do glukozy):
produkty o niskim IG - poniżej  55%
produkty o średnim IG - 55 - 70%
produkty o wysokim IG - powyżej 70% 
 
ZWRÓĆ UWAGĘ NA PRODUKT WZORCOWY
Do określania wartości IG produktów potrzebny jest produkt wzorcowy (referencyjny)  - najczęściej jest to glukoza lub pieczywo pszenne, względem których porównuje się uzyskane wartości. W zależności od rodzaju tego produktu otrzymujemy różne wartości IG. Dlatego też korzystając z tabel powinnaś zwrócić uwagę na to jaki zastosowano produkt wzorcowy.   
 
Jeśli chcesz by stosowana przez Ciebie dieta miała niski IG powinnaś wiedzieć o istnieniu wielu czynników mogących zmieniać te wartości. Dbając o niski IG swojej diety nie musi wybierać jedynie produktów o niskim IG. Dzięki podanym przez nas wskazówkom możesz spożywać także produkty o średnim IG lub nawet (okazjonalnie) produkty o wysokim IG. Wystarczy tylko łączyć je z produktami powodującymi zmniejszenie wartości IG.

CO OBNIŻA IG?
BŁONNIK

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w produkcie wpływa na obniżenie wartości IG. Na temat produktów bogatych w błonnik pokarmowy pisaliśmy już na stronach naszego serwisu w artykule poświęconym zaparciom więcej >>>
BIAŁKO
Stężenie glukozy we krwi po wysokobiałkowym posiłku nie ulega tak gwałtownemu wzrostowi. Kiedy masz ochotę na produkt o średnim lub wysokim IG możesz  po prostu zjeść go razem z produktem bogatym w białko np. chude mięsa, ryby, wędliny, ser twarogowe.

Na obniżenie wartości IG ma wpływ również TŁUSZCZ, który opóźnienia tempo opróżniania żołądka. Nie namawiamy jednak nikogo do stosowania diety wysokotłuszczowej. Informację tą podajemy raczej jako rodzaj ciekawostki.

Natomiast na wzrost wartości IG wpływa:
CZAS OBRÓBKI TERMICZNEJ
Dlaczego gotowana marchewka ma kilkukrotnie wyższy IG niż surowa? Gotowanie powoduje pęcznienie ziarenek skrobi, ich pękanie i w efekcie enzymy trawienne zyskują łatwiejszy dostęp do budujących skrobię cząsteczek glukozy. Dzięki temu właśnie gotowana marchewka w porównaniu ze świeżą powoduje wieksze podniesienie stężenia glukozy we krwi.
TEMPERATURA PRODUKTU
Niedawno stwierdzono także, że temperatura spożywanego posiłku może mieć wpływ na wartość IG. Wykazano bowiem, że spożycie gorących ziemniaków powoduje większy wzrost wartości IG po ich spożyciu niż ziemniaki, które zostały schłodzone.
STOPIEŃ DOJRZAŁOŚCI PRODUKTU
Wybierając owoce powinniśmy zwrócić uwagę także na ich dojrzałość. Na przykładzie bananów wykazano bowiem, że dojrzałe banany mają znacznie wyższy IG niż niedojrzałe.
STOPIEŃ ROZDROBNIENIA PRODUKTU
Silne rozdrobnienie produktu także przyczynia się do zmiany wartości IG. Produkty mocno rozdrobnione - np. ziemniaki puree mają wyższy IG niż te które są nie rozdrabniane - np. tradycyjnie gotowane ziemniaki.

Mamy nadzieję, że przedstawione przez nas informacje pomogą Ci w komponowaniu Twojej Diety.




Ilość głosów: 68 / Wasza ocena: 8.4/10
   
  

ilosc komentarzy: 3
alf (14:51, 2005-08-05)
komentarz:
są błędy w wartościach indeksów np. 22 mają wiśnie a czeresnie znacznie wyzszy, marchew gotowana to aż 85 itp.
Laura Krystynka (14:44, 2005-09-13)
komentarz:
dzieki duz mi to pomoże
Agata Pieczątkiewicz (11:57, 2006-05-05)
komentarz:
Ja bardzo dużo wiem o IG, bo mam specjalne książki na ten temat i wiem, że powyższy artykuł jest niepełny i błędny przykład tej ugotowanej marchewki co napisał alf, żeczywiście ma 85 ig pozdrawiam

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

Zasada druga - Jedz mniej tłuszczu

To właśnie zbyt duża ilość tłuszczu w diecie jest najczęstszą przyczyną nadwagi. Wprawdzie pewna jego ...

odchudzanie
Gdy boli żołądek czyli o diecie w chorobie wrzodowej żołądka

Okres od jesieni do wiosny to dla wielu najtrudniejsze pory roku. Osoby mające problemy z żołądkiem wtedy ...

odchudzanie
Odchudzanie czas zacząć

Mimo, że okres Świąt Bożego Narodzenia należy do najpiękniejszych dni w ciągu całego roku, z dietetycznego ...

odchudzanie
Witamina E - dla zdrowia i urody

Jak zadbać o atrakcyjny wygląd skóry i uchronić organizm przed licznymi zaburzeniami zdrowotnymi ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.