Czym jest L-karnityna?
L-karnityna jest związkiem, który naturalnie występuje w naszym organizmie i jest zaliczana do witaminopodobnych składników odżyw- czych.
Głównym zadaniem L-karnityny jest wyłapywanie cząsteczek tłuszczu z krwi i przenoszenie ich do mitochondriów - miejsc, w których wywarzana jest energia. Dlatego też często przypisuje się jej szczególną rolę w procesie odchudzania.
Kto powienien sięgnać po L-karnitynę?
Po L-karnitynę powinny sięgnąć przede wszystkim osoby, które narażone są na wystąpienie jej niedoborów. Są to m.in:
- osoby stale narażone na stres
Tak naprawdę większość z nas może powiedzieć, że codziennie ma doczynienia z trudnymi sprawami i problemami, które nas przerastają. Doświadczenie laboratoriów określających steżęnie L-karnityny we krwi pokazuje jednak, że niedobory tego związku pojawiają się u przeciętnych ludzi niezwykle rzadko.
- osoby intensywnie ćwiczące
Zwiększona aktywność fizyczna jest jednym z czynników,który zwiększa zapotrzebowanie organizmu na wiele składników odżywczych w tym także L-karnityny.
-osoby stosujące dietę wegetariańską
Warto wiedzieć, że przeciętna dieta osoby nie spożywającej mięsa jest bardzo uboga w L-karnitynę i w porównaniu z osobą stosującą zwyczajową dietę mieszaną zawiera jej ponad 200 razy mniej!
Przyjmując L-karnitynę powinnaś jednak wiedzieć, że jej duże dawki mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, dlatego też osoby cierpiące na chorobę wrzodową powinny ograniczyć ich spożycie.
Podsumowując, jeśli jesteś osobą prowadzący raczej siedzący tryb życia, ćwiczącą nieregularnie lub niezbyt intensywnie, nie ma potrzeby, by w Twoim przypadku sięgać po preparaty z L-karnityną. O odpowiednią jej ilość w organizmie zadbaj stososując właściwy wybór produktów w codziennej diecie. W dalszej części artykułu pokażemy Co co jeść by stężenie L-karnityny w Twoim organizmie było optymalne.
Jak zadbać o odpowiednią ilość L-karnityny w organizmie?
Warto wiedzieć, że część L-karnityny obecnej w naszym organizmie jest syntetyzowana głównie przez wątrobę, natamiast jej pozostała część jest dostarczana wraz z dietą. Aby organizm mógł wyprodukować wystarczające ilości L-karnityny potrzebuje aminokwasów: metioniny i lizyny, a także witaminy C, B6, PP i żelaza. Właśnie o tych składnikach powinnaś przede wszystkim pomyśleć dbając o swoją dietę. Na temat źródeł pokarmowych większości z wyżej wymienionych witamin pisaliśmy już wielokrotnie na stronach naszego serwisu, dlatego też dzisiaj, chcemy podzielić się z Tobą informacjami na temat pozostałych składników mających wpływ na syntezę L- karnityny:
METIONA
Należy do grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie potrafi sam wyprodukować i które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Metionina jest niezbędna do produkcji wielu istotnych dla organizmu substancji - poza L-karnityną, warto też wspomnieć jest o kreatynie - będącej ważnym składnikiem mięśni.
Gdzie ją znaleźć?
Produktami szczególnie bogatymi w metionię są:
powyżej 700 mg
ser Parmezan i Myśliwski, odtłuszczone mleko w proszku, tuńczyk, sardynka, suche kiełbasy, nasiona sezamu
300 do 700 mg
sery żółte - Ementaler, Cheddar, łosoś, śledź, makrela, pstrąg, sola, mintaj, kurczak, indyk, wołowina, cielęcina, wędliny - szynka, polędwica, ser twarogowy chudy, nasiona słonecznika, suche nasiona roślin strączkowych - soja, groch, jaja, orzechy pistacjowe, mak, chrupki kukurydziane
100 do 300 mg
orzechy włoskie i arachidowe, migdały, kasza gryczana, jaglana i manna, ryż, suche nasiona fasoli i soczewicy, makaron, płatki owsiane, musli, ciemne pieczywo - chleb pełnoziarnisty, razowy, Graham, pumpernikiel, pieczywo chrupkie
LIZYNA
Podobnie jak metiona należy do grupy aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczone do organizmu, by zapewnić jego prawidłowe funkcjonowanie. Występuje ona w prawie wszystkich białkach (za wyjątkiem kukurydzy), choć w większych ilościach jest obecna w białkach zwierzęcych. Lizyna jest bardzo ważnym składnikiem naszego pożywienia, gdyż pełni w naszym organizmie szereg ważnych funkcji - jest m.in. potrzebna do wzrostu, rozwoju chrząstek, produkcji hormonów, enzymów oraz przeciwciał.
Gdzie ją znaleźć?
Produktami szczególnie bogatymi w lizynę są:
powyżej 1500 mg
mleko w proszku, ser Parmezan, Ementaler, Gouda, Tylżycki, nasiona roślin strączkowych - soja, soczewica, fasola biała, groch, tuńczyk, sardynka, dorsz, łosoś, pikling, sola, sandacz, indyk, wędlina (szynka, polędwica, suche kiełbase),
500 do 1500 mg
wątroba, morszczuk, mintaj, karp, wieprzowina, orzechy arachidowe, pistacjowe, nasiona sezamu i słonecznika, migdały, jaja, kasza gryczana, groszek zielony
Dbając o swój sposób odżywiania, warto wiedzieć, że część L-karnityny występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Duże ilości tego związku możesz znaleźć w następujących produktach:
- mięso (zwłaszcza w baraninie, jagnięcinie, wołowinie, a także w kurczaku - choć w znacznie mniejszych ilościach)
- podroby (gł.wątroba)
- mleko
- drożdże
- oraz w niewielkich ilościach w produktach zbożowych i warzywach.
Mamy nadzieję, że prezentowany dzisiaj artykuł rozjaśnił Ci nieco wątpliwości związane z tematem L-karnityny. Jeśli chcesz, by była Twoja dieta była dobrze zbilansowana skorzystaj z pomocy specjalisty - dietetyka. Możesz np. zapisać się do dietetyka Poradni Żywieniowej FOOD LINE, który skomponuje dla Ciebie optymalną dietę.