TWÓJ WRÓG - PRÓCHNICA
Największym niebezpieczeństwem dla zębów jest szeroko rozpowszechniona w polskim społeczeństwie - próchnica. Dane literaturowe mówią o tym, że cierpi na nią 9 z 10 dorosłych osób. Na rozwój próchnicy w dużym stopnie wpływamy my sami poprzez nieprawidłowy sposób odżywiania się. Negatywny wpływ mają przede wszystkim cukry proste. Ten składnik diety wpływa na rozmnażanie się w jamie ustnej bakterii próchnicotwórczych, które tworzą niszczącą zęby płytkę nazębną, wytwarzają kwasy (octowy, propionowy, mlekowy) i przyczyniają się w ten sposób do stopniowego uszkadzania szkliwa i rozwoju próchnicy.
Produktami o dużej zawartości cukrów prostych są czekolady, batony, cukierki (zwłaszcza niebezpieczne dla naszych zębów są te typu toffi, krówki i sugusy), ciastka i ciasta. Możemy je znaleźć także w miodzie, dżemach, marmoladach, miodzie, kompotach, napojach typu Cola, słodzonych napojach gazowanych, sokach owocowych, a także w mleku, białym pieczywie i owocach. To co możemy zrobić, to znacznie ograniczyć lub najlepiej wyeliminować spożycie produktów będących jedynie źródłem "pustych kalorii" (takich jak np. słodycze) i oczywiście dbać o staranne czyszczenie zębów szczególnie w sytuacji odstępstw od tej wskazówki.
Badania pokazują, że na rozwój próchnicy wpływa nie ilość, lecz częstość spożywania cukrów prostych. Na przykład w Szwecji zalecono dzieciom spożywanie słodyczy tylko jeden raz w tygodniu. Na skutek tego znacznie zmniejszyła się liczba osób z próchnicą w tym kraju. Dlatego jeśli MUSIMY jeść słodycze przeznaczmy na to jeden dzień (np. niedzielę).
Warto wiedzieć, że ograniczenie spożycia produktów zawierających duże ilości cukrów prostych nie tylko wpłynie korzystnie na stan Twoich zębów, ale także zmniejszy prawdopodobieństwo rozwoju nadmiernej masy ciała oraz wpłynie korzystnie na obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi.
RADY DLA MŁODYCH MAM
Wszystkim mamom ciężarnym i po porodzie chcemy zwrócić uwagę na fakt, iż mają one także wpływ na stan zębów swoich dzieci w przyszłości. W czasie życie płodowego rozpoczyna się już rozwój uzębienia u dziecka. Dlatego też w tym okresie należy szczególną uwagę zawrócić na odpowiedni rodzaj diety i dostarczanie właściwej ilości pełnowartościowego białka, składników mineralnych i witamin. Ponadto uważa się, że duże spożycie cukrów prostych przez mamę w czasie ciąży, powoduje u jej dziecka powstanie szkliwa bardziej podatnego na rozwój próchnicy.
Mamy karmiące swojej dzieci butelką, powinny uważać, by nigdy nie zostawiać zasypiającego dziecka z butelką w buzi. Jak wspominaliśmy już wcześniej, mleko zawiera cukry proste (choć w postaci dwucukrów - laktozy). Długotrwały kontakt cukrów prostych z jamą ustną dziecka, może przyczynić się do uszkadzania zalążków zębów i rozwoju próchnicy u takiego niemowlaka.
DIETA WZMACNIAJĄCA ZĘBY
Zęby są budowane przez liczne składniki mineralne, dlatego też dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie.
WAPŃ
Jest podstawowym składnikiem budującym zęby, dlatego też jego niedobór może powodować uszkodzenia zębów.
Poniżej przedstawiamy zawartości wapnia w 100 g produktu:
powyżej 1000 mg
mleko w proszku, mak, ser Parmezan
500 - 1000 mg
sery żółte, pleśniowe, mozzarella, Feta
200 - 500 mg
sardynka w pomidorach i oleju, płatki śniadaniowe wzbogacone, nasiona suche soi, migdały, figi suszone
100 - 200 mg
mleko owcze, kozie, krowie, orzechy laskowe i pistacjowe, jogurty naturalne i owocowe, kefir, maślanka, morele suszone, nasiona słonecznika i sezamu
50 - 100 mg
serki twarogowe homogenizowane, sery twarogowe, orzechy włoskie i arachidowe, rodzynki, daktyle suszone, śledź w oleju i pomidorach, kapusta włoska i biała, kiełki soi, dynia, musli, chleb żytni razowy, żytni pełnoziarnisty, fasolka szparagowa, bób, brukselka, nasiona suche grochu, fasolka konserwowa flageolet
poniżej 50 mg
zarodki pszenne, musli, brokuły, por, jaja, kapusta czerwona i pekińska, pestki dyni, pieczywo chrupkie, kalarepka
WITAMINA D
Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia, dlatego też warto zwrócić uwagę na produkty będące jej dobrym źródłem. Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego można ją często znaleźć w produktach o dość wysokiej zawartości tłuszczu (choć nie zawsze): tran, pikling wędzony, węgorz, szprot w oleju, makrela, śledź, żółtko jaja, grzyby - kurki oraz pieczarki, wątroba (gł. cielęca).
FLUOR
Wszyscy pamiętamy chyba fluoryzację w szkole, kiedy to ze szczoteczką do zębów w kieszeni staliśmy w łazience w kolejce po fluor. Być może wówczas nie zdawaliśmy sobie jeszcze sprawy z mechanizmów powstawania próchnicy, ale do dzisiejszego dnia pozostała nam wszystkim na temat niezbędności fluoru dla naszych zębów.
Fluor jest niezbędnym składnikiem budującym zęby, a także zwiększającym odporność szkliwa zębowego na kwasy organiczne. Głównym źródłem fluoru jest woda - większe ilości tego składnika znajdują się w wodzie twardej. Fluor występuje w małych ilościach w produktach spożywczych, większe jego ilości występują jedynie w rybach morskich i herbacie.
UWAGA! Nadmierna ilość fluoru dostarczona do organizmu (np. przez częste fluoryzacje) może spowodować odwrotny do oczekiwanego efekt - fluorozę, objawiającą się początkowo małymi plamkami na zębach, a potem jamkami na powierzchni szkliwa.
MOLIBDEN
Jest mało znanym składnikiem, ale odgrywającym istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu naszych zębów. Molibden gromadzi się w zębach, zapobiegając w ten sposób rozwojowi próchnicy, jego niedobór zwiększa podatność zębów na rozwój tej choroby. Molibden możemy znaleźć przede wszystkim w warzywach: nasionach roślin strączkowych, czerwonej kapusta, a także w wątrobie, jajach, chudej wołowinie i kaszy gryczanej.
Mamy nadzieję, że nasz artykuł będzie dla Ciebie praktyczną pomocą, która ułatwi Ci dbanie o właściwy sposób odżywiania w trosce promienny uśmiech!