Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Mleko matki może mieć zapach i smak np. kalafiora...
W okresie karmienia piersią żywienie kobiety jest bardzo istotne. Wiele składników spożywanych przez matkę przechodzi do mleka zmieniając jego smak i zapach. Dlatego w czasie karmienia ...



Sonda
Jak często chodzisz do kosmetyczki?
Kilka razy w miesiącu
Raz na miesiąc
Raz na 2-3 miesiące
Raz na pół roku
Raz na rok
Rzadziej niż raz na rok
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Bądź Piękna!

Uśmiechnij się czyli dieta na piękne zęby!
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Nie próbujemy Cię nawet przekonywać o tym, że wygląd naszych zębów ma ogromny wpływ na postrzeganie nas przez otoczenie. Wiedzą już o tym wszyscy. Oprócz regularnych wizyt u lekarza stomatologa, możemy zadbać o nasze zęby stosując odpowiedni rodzaj diety. W artykule zwrócimy Ci uwagę na produkty, które szczególnie korzystnie wpływają na nasz uśmiech, jak i te, których radzimy unikać.

TWÓJ WRÓG - PRÓCHNICA
Największym niebezpieczeństwem dla zębów jest szeroko rozpowszechniona w polskim społeczeństwie - próchnica. Dane literaturowe mówią o tym, że cierpi na nią 9 z 10 dorosłych osób. Na rozwój próchnicy w dużym stopnie wpływamy my sami poprzez nieprawidłowy sposób odżywiania się. Negatywny wpływ mają przede wszystkim cukry proste. Ten składnik diety wpływa na rozmnażanie się w jamie ustnej bakterii próchnicotwórczych, które tworzą niszczącą zęby płytkę nazębną, wytwarzają kwasy (octowy, propionowy, mlekowy) i przyczyniają się w ten sposób do stopniowego uszkadzania szkliwa i rozwoju próchnicy.

Produktami o dużej zawartości cukrów prostych są czekolady, batony, cukierki (zwłaszcza niebezpieczne dla naszych zębów są te typu toffi, krówki i sugusy), ciastka i ciasta. Możemy je znaleźć także w miodzie, dżemach, marmoladach, miodzie, kompotach, napojach typu Cola, słodzonych napojach gazowanych, sokach owocowych, a także w mleku, białym pieczywie i owocach. To co możemy zrobić, to znacznie ograniczyć lub najlepiej wyeliminować spożycie produktów będących jedynie źródłem "pustych kalorii" (takich jak np. słodycze) i oczywiście dbać o staranne czyszczenie zębów szczególnie w sytuacji odstępstw od tej wskazówki.

Badania pokazują, że na rozwój próchnicy wpływa nie ilość, lecz częstość spożywania cukrów prostych. Na przykład w Szwecji zalecono dzieciom spożywanie słodyczy tylko jeden raz w tygodniu. Na skutek tego znacznie zmniejszyła się liczba osób z próchnicą w tym kraju. Dlatego jeśli MUSIMY jeść słodycze przeznaczmy na to jeden dzień (np. niedzielę).

Warto wiedzieć, że ograniczenie spożycia produktów zawierających duże ilości cukrów prostych nie tylko wpłynie korzystnie na stan Twoich zębów, ale także zmniejszy prawdopodobieństwo rozwoju nadmiernej masy ciała oraz wpłynie korzystnie na obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi.

RADY DLA MŁODYCH MAM
Wszystkim mamom ciężarnym i po porodzie chcemy zwrócić uwagę na fakt, iż mają one także wpływ na stan zębów swoich dzieci w przyszłości. W czasie życie płodowego rozpoczyna się już rozwój uzębienia u dziecka. Dlatego też w tym okresie należy szczególną uwagę zawrócić na odpowiedni rodzaj diety i dostarczanie właściwej ilości pełnowartościowego białka, składników mineralnych i witamin. Ponadto uważa się, że duże spożycie cukrów prostych przez mamę w czasie ciąży, powoduje u jej dziecka powstanie szkliwa bardziej podatnego na rozwój próchnicy.

Mamy karmiące swojej dzieci butelką, powinny uważać, by nigdy nie zostawiać zasypiającego dziecka z butelką w buzi. Jak wspominaliśmy już wcześniej, mleko zawiera  cukry proste (choć w postaci dwucukrów - laktozy). Długotrwały kontakt cukrów prostych z jamą ustną dziecka, może przyczynić się do uszkadzania zalążków zębów i rozwoju próchnicy u takiego niemowlaka.

DIETA WZMACNIAJĄCA ZĘBY
Zęby są budowane przez liczne składniki mineralne, dlatego też dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie.

WAPŃ
Jest podstawowym składnikiem budującym zęby, dlatego też jego niedobór może powodować uszkodzenia zębów.
Poniżej przedstawiamy zawartości wapnia w 100 g produktu:
powyżej 1000 mg
mleko w proszku, mak, ser Parmezan
500 - 1000 mg
sery żółte, pleśniowe, mozzarella, Feta
200 - 500 mg
sardynka w pomidorach i oleju, płatki śniadaniowe wzbogacone, nasiona suche soi, migdały, figi suszone
100 - 200 mg
mleko owcze, kozie, krowie, orzechy laskowe i pistacjowe, jogurty naturalne i owocowe, kefir, maślanka, morele suszone, nasiona słonecznika i sezamu
50 - 100 mg
serki twarogowe homogenizowane, sery twarogowe, orzechy włoskie i arachidowe, rodzynki, daktyle suszone, śledź w oleju i pomidorach, kapusta włoska i biała, kiełki soi, dynia, musli, chleb żytni razowy, żytni pełnoziarnisty, fasolka szparagowa, bób, brukselka, nasiona suche grochu,  fasolka konserwowa flageolet
poniżej 50 mg
zarodki pszenne, musli, brokuły, por, jaja, kapusta czerwona i pekińska, pestki dyni, pieczywo chrupkie, kalarepka

WITAMINA D
Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia, dlatego też warto zwrócić uwagę na produkty będące jej dobrym źródłem. Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego można ją często znaleźć w produktach o dość wysokiej zawartości tłuszczu (choć nie zawsze): tran, pikling wędzony, węgorz, szprot w oleju, makrela, śledź, żółtko jaja, grzyby - kurki oraz pieczarki, wątroba (gł. cielęca).

FLUOR
Wszyscy pamiętamy chyba fluoryzację w szkole, kiedy to ze szczoteczką do zębów w kieszeni staliśmy w łazience w kolejce po fluor. Być może wówczas nie zdawaliśmy sobie jeszcze sprawy z mechanizmów powstawania próchnicy, ale do dzisiejszego dnia pozostała nam wszystkim na temat niezbędności fluoru dla naszych zębów.

Fluor jest niezbędnym składnikiem budującym zęby, a także zwiększającym odporność szkliwa zębowego na kwasy organiczne. Głównym źródłem fluoru jest woda - większe ilości tego składnika znajdują się w wodzie twardej. Fluor występuje w małych ilościach w produktach spożywczych, większe jego ilości występują jedynie w rybach morskich i herbacie.

UWAGA! Nadmierna ilość fluoru dostarczona do organizmu (np. przez częste fluoryzacje) może spowodować odwrotny do oczekiwanego efekt  - fluorozę, objawiającą się początkowo małymi plamkami na zębach, a potem jamkami na powierzchni szkliwa.

MOLIBDEN
Jest mało znanym składnikiem, ale odgrywającym istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu naszych zębów. Molibden gromadzi się w zębach, zapobiegając w ten sposób rozwojowi próchnicy, jego niedobór zwiększa podatność zębów na rozwój tej choroby. Molibden możemy znaleźć przede wszystkim w warzywach: nasionach roślin strączkowych, czerwonej kapusta, a także w wątrobie, jajach, chudej wołowinie i kaszy gryczanej.

Mamy nadzieję, że nasz artykuł będzie dla Ciebie praktyczną pomocą, która ułatwi Ci dbanie o właściwy sposób odżywiania w trosce promienny uśmiech!




Ilość głosów: 32 / Wasza ocena: 9.2/10
   
  

ilosc komentarzy: 1
Ymcia (20:41, 2005-02-24)
komentarz:
artykuł trafiony, właśnie jestem młodą mamą i \"lecą\" mi zęby, w ciągu 4 miesięcy 4 SZOK, wiem teraz jednak na co zwrócić uwagę. Niby wszyscy wiedzą ale czy tak do końca...? Artykuł usystematyzował moją wiedzę. Dzięki

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 





Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

Zasada druga - Jedz mniej tłuszczu

To właśnie zbyt duża ilość tłuszczu w diecie jest najczęstszą przyczyną nadwagi. Wprawdzie pewna jego ...

odchudzanie
Dieta przed ciążą

Dokładne zaplanowanie momentu, kiedy zajdziesz w ciążę nie zawsze jest możliwe. Jeśli jednak świadomie ...

odchudzanie
Dolegliwości ciążowe: jak sobie radzić

Wiadomość, że jesteś w ciąży na pewno była dla Ciebie dużym zaskoczeniem nawet, jeśli czekałaś na nią ...

odchudzanie
Cholesterol - czy zawsze jest tylko zły?

Z całą pewnością słyszałaś o cholesterolu, który obok papierosów i alkoholu przedstawiany jest jako jawny ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.