Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Wody mineralne smakowe są kaloryczne...
Woda nie ma kalorii, ale mają je wody smakowe. Wody smakowe oprócz składników mineralnych naturalnie występujących zawierają także substancje aromatyczne i słodzące. To niewiarygodne, ...



Sonda
Czy korzystasz z solarium?
Tak, bardzo często
Tak, regularnie kilka razy w roku
Tylko czasami
Skorzystałam zaledwie kilka razy w życiu
Nie, nigdy nie korzystałam
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Bądź Piękna!

Poznaj swojego przeciwnika - Wolne Rodniki!
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Chcesz walczyć o swoją urodę i zdrowie? Wspaniale! Ale czy wiesz kto jest Twoim wrogiem? Aby wygrać, musisz go najpierw dokładnie poznać. Rozpoczynamy Szkołę Walki. Dzisiejszym przeciwnikiem będą wolne rodniki! Jak działają i dlaczego są takie groźne - o tym wszystkim dowiesz się z naszego artykułu.

Czym są wolne rodniki?
Wolne rodniki są związkami stale wytwarzanymi przez organizm. Większość z nas kojarzy je jednoznacznie ze złym wpływem na nasze zdrowie. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że rzeczywistość jest nieco inna. Wolne rodniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż uczestniczą w wielu ważnych procesach - m.in. w wydzielaniu hormonów, skurczach mięśni czy ochronie organizmu przed działaniem czynników toksycznych. Problem zaczyna się w sytuacji nadmiernej produkcji wolnych rodników, przyczyniają się do tego m.in. dym tytoniowy, skażenie środowiska, pozostałości środków ochrony roślin, niektóre leki, a także uboga w antyoksydany dieta.

Co dzieje się w przypadku ich nadmiaru?
Na początek warto wspomnieć o tym, że wolne rodniki są cząsteczkami posiadającymi pojedynczy elektron, które za wszelką cenę dążą do przyłączenia kolejnego. Aby go pozyskać oddziałują na kwasy nukleinowe i inne białka oraz błony komórkowe, przyczyniając się do powstawania związków o działaniu mutagennym. Uszkodzenia wywołane działaniem wolnych rodników przyspieszają starzenie się organizmu, rozwój chorób układu krążenia, nowotworów, zaćmy i stanów zapalnych. Przypuszcza się, że również choroby neurodegeneracyjne takie jak np. choroba Parkinsona, mogą być wywołane dzianiem wolnych rodników.

Odrzucić bierność!
My także możemy pomóc naszym organizmom w prawidłowym funkjonowaniu. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie diety bogatej w antyoksydanty. Związki te same wchodzą w reakcje z wolnymi rodnikami, zabezpieczając w ten sposób pozostałe składniki naszego organizmu. Cenne są zwłaszcza: witaminy (gł. witamina E, C i beta - karoten), składniki mineralne i związki polifenolowe.

WITAMINY
W związku z prowadzonym cyklem "Witaminowych korepetycji" nie zamieszczamy teraz szczegółowych informacji na temat źródeł witaminowych antyoksydantów. Informacje na ich temat będą sukcesywnie pojawiać się na stronie naszego serwisu.

SKŁADNIKI MINERALNE
W obronie organizmu przed działaniem wolnych rodników dużą rolę odgrywają także składniki mineralne, których obecność jest niezbędna m.in. do prawidłowej funkcji enzymów rozkładających wolne rodniki. Na szczególną uwagę zasługują cynk, mangan i selen. Poniżej przedstawiamy wykaz produktów zawierających duże ilości tych składników:

CYNK
powyżej 4 mg
pestki dyni, mleko w proszku, suche nasiona grochu, sery żółte - zwłaszcza Ementaler, Gouda, Cheddar, pieczywo chrupkie
od 3 do 4 mg
suche nasiona roślin strączkowych: fasola, soja, soczewica, mak, żółtko jaja, kasza gryczana, kasza jaglana, migdały, musli, płatki owsiane, migdały, orzechy arachidowe, sucha kiełbasa
od 2 do 3 mg
pieczywo z pełnego przemiału: chleb żytni pełnoziarnisty, pumpernikiel, chleb żytni razowy, orzechy włoskie i laskowe, nasiona słonecznika, sardynki, wieprzowina, wołowina, baranina, cielęcina, kurczak, indyk, szynka wołowa, ser Feta
od 1 do 2 mg
jaja, węgorz, pikling, śledź, ryż biały i brązowy, groszek zielony, orzechy pistacjowe, makaron

MANGAN
powyżej 3 mg
orzechy laskowe i włoskie, płatki owsiane, pieczywo chrupki, musli, pieczywo z pełnego
przemiału: chleb pełnoziarnisty, pumpernikiel
od 1 do 3 mg
chleb żytni razowy, nasiona słonecznika, suche nasiona roślin strączkowych: soja, groch,
soczewica, fasola, ryż brązowy i biały, kasza gryczana, kasza jaglana, migdały, nasiona słonecznika, banany suszone

SELEN
Duże ilości selenu znajdują się m.in. w: produktach zbożowych: chleb Graham, pumpernikiel, płatki owsiane, rybach morskich: tuńczyku, śledziu, makreli, karpiu, a także w grzybach suszonych, nasionach roślin strączkowych, podrobach i orzechach. Warzywa i owoce nie są dobrym źródłem tego składnika.

ZWIĄZKI POLIFENOLOWE
Związki polifenolowe nazywane w skrócie polifenolami obejmują bardzo szeroką - licząca ok. 7000 substancji - grupę związków występujących w produktach roślinnych. Są to m.in. flawonoidy, izoflawonoidy, katechiny, lignany i wiele innych.... Nadają one barwę roślinom przyczyniając się m.in. do ich ochrony przed działaniem pasożytów. W organizmie człowieka wykazują one działanie antyoksydacyjne, dzięki temu są skutecznym obrońcą przed nadmiernym działaniem wolnych rodników w organizmie.
Duże ilości związków polifenolowych znajdziesz w następujących produktach:
- owoce: truskawki, czereśnie, winogrona, jagody, jeżyny, maliny, nasiona roślin strączkowych (gł. soja), owoce cytrusowe,
- warzywa: por, włoska kapusta, brokuły, rzodkiewka, buraki, cebula, włoska kapusta, czerwona kapusta, pomidory, sałata, żurawiny, cykoria, seler, papryka
- inne: herbata, czerwone wino – zawiera ok. 6 razy więcej flawonoidów niż białe wino, orzechy włoskie

Dziś przekaliśmy Ci jedynie kilka podstawowych informacji na temat polifenoli, już wkrótce na stronie naszego serwisu znajdziesz artykuł w całości poświęcony temu tematowi.

Jeśli chcesz, by Twoja dieta była bogata w cenne składniki zwróć się do specjalisty, który pomoże Ci ukształtować prawidłowe nawyki żywieniowe. Więcej informacji na temat możliwości spotkania z dietetykiem znajdziesz na stronie Poradni Żywieniowej FOOD LINE.




Ilość głosów: 15 / Wasza ocena: 9.4/10
   
  

ilosc komentarzy: 0

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 





Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
Menu rocznego szkraba

Twój malec skończył właśnie pierwszy rok życia. Do jego diety wprowadziłaś już wiele nowych produktów. ...

odchudzanie
Dieta która zwalcza bezsenność - śpij spokojnie

Bezsenność jest problemem, który dotyka co 5 dorosłego człowieka. Brak snu lub częste budzenie ...

odchudzanie
Dieta, która zwalcza zaparcia

Zaparcia są problemem niezwykle powszechnym. Według badań cierpi na nie ponad 50% kobiet i przynajmniej ...

odchudzanie
Witaminowe korepetycje

Rozpoczynamy cykl darmowych korepetycji poświęconych witaminom. Większość z nas orientuje się, że są ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.