Suche, łamliwe i źle układające się włosy potrzebują m.in. witaminy A. Znajdziesz ją zarówno w produktach zwierzęcych (przetwory mleczne, jaja, wątroba, tłuste ryby), jak i roślinnych. W tych ostatnich występuje ona w postaci beta-karotenu (prowitamina, która w organizmie przekształca się we właściwą witaminę). Tu na największą uwagę zasługują: żółto-pomarańczowe owoce (morele, brzoskwinie, melony) oraz warzywa w kolorach żółto-czerwonym (np. marchew, czerwona papryka, pomidory, dynia) i ciemnozielonym (szpinak, brokuły, brukselka). Zrób więc przysługę swoim włosom i codziennie zjadaj dużą porcję warzywno-owocowej sałatki. Możesz dodać do niej odrobinę tłoczonego na zimno oleju, który dodatkowo zwiększy przyswajalność tej cennej witaminy. Witamina A należy bowiem do witamin tłuszczorozpuszczalnych, co oznacza, że to właśnie w obecności tłuszczu organizm najlepiej ją wykorzystuje. Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie sałatek - miej zawsze w torebce garść suszonych moreli. one także zawierają duże ilości tej ważnej witaminy. Uważaj jednak - suszone owoce są dość kaloryczne!
Dla Twojej fryzury ważne są również: cynk i żelazo. To pierwiastki, które uchronią Twoje włosy przed wypadaniem. Cynk znajdziesz w wielu produktach mięsnych i mlecznych oraz grubych kaszach i ciemnym pieczywie. Jego źródłem są też pestki dyni, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Jednocześnie produkty te zawierają spore ilości żelaza, nie są jednak jego dobrym źródłem. W przypadku żelaza liczy się bowiem nie tylko ilość, ale także jakość. Warto wiedzieć, że w produktach spożywczych żelazo występuje w dwóch formach: niehemowej i hemowej. Tą pierwszą znajdziesz w produktach roślinnych (ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, ziarna grochu i soczewicy, zielone warzywa np. szpinak), drugą zaś wyłącznie w produktach zwierzęcych (mięso - zwłaszcza czerwone, wędliny, wątróbka i inne podroby). Znacznie lepsze jest żelazo hemowe - jego wykorzystanie przez organizm sięga 20% spożytej ilości, podczas gdy wykorzystanie żelaza niehemowego waha się w granicach 1-5%. W przypadku niedoborów żelaza nieskuteczne okaże się więc zjadanie dużych ilości szpinaku czy otrąb pszennych - bo choć produkty te bogate są w żelazo, Twój organizm nie będzie potrafił efektywnie go wykorzystać.
Twoje włosy potrzebują też białka. To z niego przecież w dużej mierze są zbudowane. Zapewne słyszałaś już o białku zwanym keratyna?. To właśnie ono odpowiada za wytrzymałość, elastyczność i sprężystość Twoich włosów. Jeśli w Twojej diecie nie zabraknie składników niezbędnych do syntezy keratyny Twoje włosy będą zdrowe i mocne. Co więc powinnaś spożywać? Najważniejsze są białka bogate w aminokwasy siarkowe tj. metioninę, cysteinę i cystynę. Znajdziesz je w rybach, chudym mięsie, produktach mlecznych i jajkach.
Jeśli podsumujesz w pamięci wszystkie te produkty... chude mięso, ryby, jaja, warzywa, olej, produkty mleczne, pestki dyni czy suszone morele - to już tylko Twojej wyobraźni można polecić taką kompozycję smaków aby nakarmić... swoje włosy.