Jak radzić sobie z wiosennymi kłopotami?
Na Twoje gorsze samopoczucie składa się wiele czynników. Przyczyną tego nie jest tylko zmienna pogoda. Dochodzą także problemy z wciąż niewyrównanymi po ziemie niedoborami witamin i składników mineralnych. Aby poprawić funkcjonowanie Twojego organizmu koniecznie powinnaś zadbać o odpowiednie odżywianie.
Wiosną dużą uwagę musisz zwrócić na pełnowartościowe białko. Warto, byś wiedziała, że niektóre produkty zawierające ten składnik np. mięso, wędliny, sery żółte, ryby, zawierają tryptofan – aminokwas, potrzebny do produkcji hormonu szczęścia – serotoniny. Dzięki spożyciu białka nie tylko odżywisz więc swój organizm, ale także przyczynisz się do zwiększonej syntezy serotoniny, która sprawi, że zaczniesz widzieć świat w jaśniejszych barwach :)
Twoja dieta musi dostarczać również duże ilości minerałów i witamin. Możesz o to zadbać o duże urozmaicenie swojej diety i częste włączenie do niej świeżych, dostępnych już na każdym targu produktów roślinnych np. rzodkiewek, kalarepki, szparagów, szczypiorku czy zielonej natki.
Oprócz świeżych warzyw cenne składniki odżywcze dostarczaj także z innych źródeł. Przykładowo duże ilości magnezu znajdziesz w gruboziarnistych kaszach, produktach z pełnego ziarna zbóż (np. ciemnym pieczywie z ziarnami), orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika oraz zielonych warzywach. O wysoką zawartość wapnia w diecie zadbasz sięgając po mleko, napoje mleczne, sery a także ryby typu sardynki czy szprotki, które zjadamy z całymi szkieletami. Spore ilości cynku dostarczysz natomiast z produktami mlecznymi, mięsem, suchymi nasionami roślin strączkowych czy owocami morza.
Oprócz cennych źródeł minerałów, w Twojej diecie nie może zabraknąć witamin. Szczególną uwagę zwróć na witaminy z grupy B, które dbają o prawidłową pracę układu nerwowego i dobre samopoczucie :) Witaminy z tej grupy znajdziesz w produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych oraz w produktach mięsnych i mlecznych.
Wzmocnij swój układ immunologiczny
Zmienna wiosenna pogoda sprawia, że często wychodzimy z domu w zbyt cienkim ubraniu. To niestety sprzyja przeziębieniom i rozwojowi infekcji, a to z pewnością sił Ci nie dodaje sił... W celu poprawienia swojej odporności, powinnaś także pić większą ilość mlecznych napojów fermentowanych (kefiry, jogurty, maślanka), gdyż zawierają żywe kultury bakterii, które w naturalny sposób wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Zwróć także uwagę na duże spożycie produktów bogatych w witaminę C i cynk, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy.
A gdy dopadnie Cię już przeziębienie, przygotuj sobie ciepłą wodę z dodatkiem miodu i cytryny. Możesz wypić herbatkę z żeń-szenia, która nie tylko wzmocni Twój układ immunologiczny, to dodatkowo poprawi koncentrację i sprawność umysłową. W swoich domowych sposobach leczenia nie zapomnij rownież o cennej cebuli i czosnku. Jeśli nie przeszkadza Ci ich zapach, możesz wykorzystywać je do niemal każdej potrawy.
Na koniec jeszcze jedna rada. Abyś mogła w miarę normalnie przetrwać ten niekorzystny dla Ciebie stan wiosennego przesilenia, nie wystarczy Ci tylko odpowiednia dieta. Powinnaś także pomyśleć o wysiłku fizycznym. Aktywne zajęcia fitness, czy rozluźniająca joga lub Pilates, na pewno pomogą wzmocnić nie tylko Twoją kondycję, ale również psychikę. Żeby poprawić sobie nastrój możesz także wykorzystać aromaterapię – relaksująca kąpiel w wannie, czy masaż z wykorzystaniem eterycznych olejków. Z taką wiedzą na pewno szybko miną Ci trudne dni, a nim się obejrzysz będzie już lato i upragnione wakacje.
Jeśli jednak zły nastrój i masz trudności z samodzielnym skomponowaniem sobie diety, skorzystaj z pomocy naszych doświadczonych dietetyków. Możesz to zrobić na dwa sposoby:
przez internet wykupując program OPIEKA
lub umówić się na indywidualne spotkanie w siedzibie Poradni Żywieniowej FOOD LINE na ul. Foksal 18/122 w Warszawie. Telefoniczne umawianie wizyty: 022 829 29 20