Wstydliwy problem – wzdęcia
Czujesz pełność w brzuchu? Nie możesz zmieścić się w swoje ulubione spodnie, a wiesz, że nie przytyłaś...? Najprawdopodobniej masz problemy ze wzdęciami. W artykule pokażemy Ci jak przez odpowiednią dietę możesz złagodzić lub całkowicie zapobiec tym problemom.
Przypuszcza się, że na całym świecie żyje około 20 do 45 % osób mających problemy ze wzdęciami. Jest to najczęściej zgłaszana dolegliwość przewodu pokarmowego. Trudne jest ustalenie dokładnych statystyk, gdyż dla wielu problem ten jest tak wstydliwy, że nie mówi tego nawet swojemu lekarzowi. A szkoda. Przyczyny wzdęć mogą być bardzo różne. Ich obecność często związana jest z występowaniem zaburzeń ze strony układu pokarmowego np. w zespole jelita nadwrażliwego (wkrótce szerzej na ten temat na stronie naszego serwisu). Bardzo często na wzdęcia cierpią jednak osoby zdrowe lecz prowadzące niewłaściwy styl życia. NIE ŁYKAJ POWIETRZA Jedną z podstawowych pozornie błahych przyczyn wzdęć jest jedzenie posiłku w pośpiechu. Gdy jesz szybko, połykasz jednocześnie duże ilości powietrza, które przedostają się do żołądka i dalszych części przewodu pokarmowego. Nadmiar gazów w żołądku powoduje nieprzyjemne uczucie rozpierania. Jeśli powietrze przedostanie się dalej, może spowodować głośne burczenie brzucha i odgłosy przelewania się treści pokarmowej, co może być dość kłopotliwe zwłaszcza... gdy jesteś na ważnym zebraniu w firmie lub na wykładzie. Duże ilości powietrza połykasz też żując gumę do żucia czy pijąc napoje gazowane. Poza tym produkty te zawierają duże ilości sorbitolu (jeden ze słodzików), jest słabo wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Jego spożycie wzmaga procesy fermentacyjne w jelitach i w ten sposób problem ze wzdęciami się powiększają... Sorbitol jako składnik dodawany często do żywności - jest obecny również w galaretowatych słodyczach, dietetycznych dżemach, czekoladach i słodzikach sorbitolowych. Poza tym występuje on także naturalnie w dużych ilościach w soku jabłkowym, gruszkowym i winogronowym. Jeśli masz problem ze wzdęciami zwróć szczególną uwagę na właściwy wybór produktów roślinnych. WZDYMAJĄCE OWOCE... Zacznijmy od owoców. Unikaj nadmiernej ilości śliwek zarówno suszonych jak i świeżych, gruszek, jagód, wiśni, a także brzoskwiń. Niektórym osobom nie służą także jabłka. Zamiast nich wybieraj raczej dojrzałe banany (chyba że cierpisz także na zaparcia), kiwi czy grejpfruty. Jeśli jednak bardzo lubisz jabłka możesz swój problem rozwiązać jedząc je w formie pieczonej – przygotowanie tego dania nie zajmie Ci wiele czasu, a radość ze spożycia owocu będzie równie duża:) Aby uniknąć wzdęć, zjadaj owoce w formie oddzielnego posiłku, przed posiłkiem lub nie później niż na godzinę przed głównym daniem. Zapobiegnie to fermentacji w Twoich jelitach i nadmiernej produkcji gazów. ... I WARZYWA Wśród warzyw najczęściej wymienianymi sprawcami wzdęć są groch i fasola. Te rośliny strączkowe zawierają duże ilości trudnostrawialnych węglowodanów - rafinozy i stachiozy. Ich wysoką obecność stwierdza się również w kapuście, brokułach, brukselce, a także cebuli. Dlatego też tych produktów powinnaś zdecydowanie unikać w swojej diecie. Staraj się jednak o duże spożycie pozostałych warzyw. Jeśli wzdęcia stanowią dla Ciebie poważny problem jedz przede wszystkim warzywa w formie gotowanej na parze lub w małej ilości wody. Możesz także je grillować lub piec. JEŚLI PROBLEMEM JEST MLEKO Ważnym elementem diety osób cierpiących na wzdęcia są mleczne napoje fermentowane. Jak już pewnie wiesz część osób po spożyciu słodkiego mleka odczuwa pewne dolegliwości. Jogurt, kefir czy mleko zsiadłe są w tym wypadku świetną alternatywą. Należą one do grupy produktów w których laktoza jest częściowo rozłożona, a to za sprawą żywych kultur bakterii, które produkują enzym beta-galaktozydazę. Szczególnie cenne dla Twojego organizmu są bakterie z rodzaju Lactobacillus. Badania naukowe wykazały, że u części chorych powodują one znaczne zmniejszenie wzdęć i bóli brzucha! CIEMNE PIECZYWO NIE ZAWSZE NAJLEPSZE W okresie zaostrzonych dolegliwości zrezygnuj z ciemnego chleba i grubych kasz. W tym czasie wybieraj raczej jasne pieczywo i delikatne drobne kasze (kasza manna, krakowska, kukurydziana. GOTUJ LEKKO Wprowadzając zmiany do swojego jadłospisu zadbaj również o odpowiedni rodzaj obróbki termicznej. Od dziś zacznij gotować na parze i w małej ilości wody, a także piec i dusić. Na zawsze pożegnaj się ze smażeniem. JEDZ POWOLI Przystępując do jedzenia staraj się o względny spokój - zrelaksuj się i zjedz posiłek dokładnie przeżuwając każdy kęs. Jeśli się odchudzasz, będzie to dla Ciebie dodatkowa korzyść. Osiągnięcie wymarzonej masy ciała jest znacznie łatwiejsze przy powolnym jedzeniu - więcej przeczytasz tutaj >>> Jeśli mimo korekty Twojego jadłospisu dolegliwości nadal będą się utrzymywać proponujemy Ci regularne picie naparu z kopru włoskiego, który poradzi sobie z nadmiarem gazów w Twoim organizmie. Rozpoczynając walkę ze wzdęciami zacznij od dokładnej obserwacji własnego organizmu. Każdy z nas jest inny i to co powoduje wzdęcia u 80% ludzi nie musi być dla Ciebie problemem. Ale warto wiedzieć więcej by móc zrozumieć pewne mechanizmy. Dlatego zachęcamy do zapoznawania się z artykułami naszego serwisu.
Ilość głosów: 208 /
Wasza ocena: 9.2/10
|
|
|
Na chorobę - dobra dieta!
Jesz co chcesz, czyli to co lubisz, co Ci smakuje. Czy jesteś pewna, że Twoje upodobania i przyzwyczajenia żywieniowe odpowiadają ...
|
| |
|
Jak pogodzić dietę z pracą?
Czy można pogodzić intensywną pracę zawodową z przestrzeganiem diety odchudzającej albo po postu ze zdrowym odżywianiem? ...
|
| |
Jadwiga Górka (11:34, 2009-01-15) komentarz: Bardzo ciekawy artykuł, opisane w nim zasady też są znośne, tylko to gotowanie mleka mnie przeraża. Kto by takie mleko potem pił? |
| diecik (18:48, 2009-11-08) komentarz: artykul ciekawy, ale teraz juz na wzdecia jest szereg lekarstw skuteczniejszych od gotowania mleka.
poza tym zdrowa zbilansowana dieta raczej wyklucza wzdecia. |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|