Celiakia - co to takiego?
Być może słyszałaś już coś na temat celiakii, ale tak naprawdę nie wiesz nic konkretnego na jej temat. W jaki sposób rozpoznać pierwsze objawy tej choroby? Czy możemy jej zapobiec? Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej? O tym wszystkim dowiesz się z naszego artykułu.
Gluten jest białkiem występującym w czterech podstawowych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Każde ze zbóż charakteryzuje się nieco innym rodzajem tego białka np. w życie jest to sekalina, a w jęczmieniu - hordeina, ale wszystkie noszą wspólną nazwę glutenu. Dzięki niemu pieczywo ma lepszy smak, jest bardziej puszyste i odporne na wysychanie. Można więc stwierdzić, że jego obecność jest jak najbardziej pożądana. Jednak w pewnych sytuacjach, jego wpływ może być bardzo niebezpieczny i o to właśnie chcemy Ci dziś przekazać. Czy można zapobiec celiakii? Celiakia jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, ale jej wystąpienie może być związane z niewłaściwą dietą stosowaną w czasie pierwszego roku życia. To co możesz zrobić dla swojego dziecka, to stosować się do wskazówek dotyczących wprowadzania nowych produktów do diety niemowlęcia. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka przez pierwsze 10 miesięcy życia, dziecko nie powinno mieć kontaktu z glutenem. Dopiero później stopniowo wprowadza się produkty glutenowe. Badania pokazują, że zbyt wczesne podanie tych produktów może wpłynąć na pojawienie się objawów celiakii. Więcej informacji na ten temat wprowadzania nowych produktów do diety niemowlęcia znajdziesz tutaj. Jak możesz rozpoznać pierwsze objawy celiakii? Jest kilka objawów charakterystycznych dla dziecka z celiakią są to: wychudzony wygląd, niedobór masy ciała i wzrostu, zmniejszony apetyt, tłuszczowe stolce, wzdęty brzuszek, a także apatia i rozdrażnienie. Objawy te pojawiają się w wyniku nie wchłaniania składników pokarmowych u chorego dziecka. Niestrawione i niewchłonięte tłuszcze są wydalane, zaś niestrawione węglowodany fermentują - powodując rozdęcie brzuszka. Do organizmu dziecka nie dostarczane są w odpowiedniej ilości energia i składniki odżywcze, co powoduje niedobór masy ciała i deficyt wzrostu. Warto dodać, że celiakia nie jest wyłącznie chorobą małych dzieci. U wszystkich osób, które są jej "nosicielami", pewne sytuacje życiowe mogą wywołać jej objawy. Celiakia może ujawnić się pod wpływem silnego stresu - przed zabiegami operacyjnymi, daleką podróżą, zmianą miejsca zamieszkania, a także przy wystąpieniu przewlekłej infekcji czy zmianie nawyków żywieniowych. Dlatego też celiakia może zostać stwierdzona w wieku dorosłym - nawet w 60 roku życia. Jaką dietę stosować? Jeśli celiakia została stwierdzona u niemowlęcia lekarz może zalecić podawanie specjalnego preparatu np. Sinlac, który otrzymywany jest z mąki ryżowej i mączki chlebowca świetojańskiego - produktów naturalnie beglutenowych. W przypadku dzieci, dorosłych i starszych u których występuje celiakia, polecane jest stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie. Poniżej przedstawiono jedynie ogólne zalecenia dietetyczne, gdyż każdy przypadek chorobowy jest inny i wymaga indywidualnego podejścia. Wiem co jem! Stosowanie diety beglutenowej w szybkim czasie prowadzi do złagodzenia objawów związanych z celiakią. Przede wszystkim należy wyeliminować produkty zawierające gluten takie jak pszenica, żyto, owies, jęczmień. Dużą ostrożność należy zachować w przypadku produktów bezglutenowych, do których w celach technologicznych dodano gluten. Wszystkie produkty zawierające w swoim składzie np. emulgatory, stabilizatory, skrobię, mąkę, białko roślinne - mogą w swoim składzie zawierać gluten. PRODUKTY NIEDOZWOLONE PRODUKTY ZBOŻOWE wszystkie gatunki tradycyjnego pieczywa, mąka pszenna i żytnia, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna pęczak i perłowa, otręby pszenne, płatki owsiane, tradycyjne gatunki makaronów, płatki śniadaniowe aromatyzowane słodem, kawa zbożowa, kiełki zbożowe A także produkty przygotowane z użyciem ww produktów zbożowych - kluski, naleśniki, ciasta, herbatniki, wszystkie słodycze zawierające mąkę pszenną itp. PRODUKTY MLECZNE jeżeli nie ma nietolerancji laktozy, to są one dozwolone MIĘSA konserwy mięsne, warzywne, rybne, kiełbasy, pasztety, salceson, kaszanka, produkty mięsne w panierkach i zagęszczanych sosach, koncentratach pomidorowych, tłuste gatunki mięsa, drobiu i wędlin: wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, węgorz, łosoś, śledź, salcesony INNE marcepan, chałwa, figi suszone, chipsy, guma do żucia, puddingi musztarda, ocet, curry, chilli, papryka, pieprz alkohole (zwłaszcza piwo, wisky, wódka) groch, fasola, warzywa kapustne gruszki i owoce pestkowe potrawy smażone PRODUKTY DOZWOLONE PRODUKTY ZBOŻOWE specjalne pieczywo bezglutenowe, mąka ziemniaczana, tapioka, mąka kukurydziana, skrobia kukurydziana, chrupki kukurydziane, kaszka kukurydziana, mąka ryżowa, płatki ryżowe, kasza jaglana, mąka gryczana, kasza gryczana Polecane są wszystkie produkty bezglutenowe (ze znaczkiem przekreślonego kłosa podpisem "produkt bezglutenowy") m.in. pieczywo bezglutenowe, makarony bezglutenowe, ciasteczka i słodycze bezglutenowe. Produkty te można obecnie kupić w wielu sklepach ze "zdrową żywnością", a także w marketach. PRODUKTY MLECZNE do ustalenia indywidualnie w zależności od tolerancji MIĘSO chude gatunki mięs, wędlin i ryb: cielęcina, królik, indyk, kurczak, dorsz, sandacz, szynka, polędwica UWAGA! Do produkcji wędlin może być stosowany dodatek produktów zawierających gluten. OWOCE I WARZYWA soja, mąka sojowa wszystkie rodzaje, poza wymienionymi wyżej INNE kisiele z mąki ziemniaczanej majeranek, koperek, szczypior Dlaczego przestrzegać diety? Osoby chore na celiakię i nie przestrzegające diety bezglutenowej, są narażone na rozwój wielu chorób. Dochodzi u nich m.in. do powstania skrzywień kręgosłupa, osteoporozy, zmian skórnych oraz opóźnionego dojrzewania płciowego. Wzajemna pomoc Osoby z celiakią zakładają liczne stowarzyszenia osób chorych w ramach których organizują m.in. wspólne wyjazdy i wycieczki. Obecnie istnieje także wiele stron internetowych poświęconych osobom chorym na celiakię. Mając przyjaciół z podobnymi problemami łatwiej jest znosić trudności związane z chorobą.
Ilość głosów: 28 /
Wasza ocena: 9.2/10
|
|
|
Czym nakarmić mózg?
Wbrew pozorom, wciąż nie wiele wiemy o szczegółach chemicznych przemian związanych ze zdolnością kojarzenia czy utrwalania ...
|
| |
|
Odżywiaj włosy od wewnątrz
Jak bardzo nasz wygląd poprawiają zadbane, piękne i zdrowe włosy? To pytanie chyba nie wymaga odpowiedzi. Ale wystarczy, ...
|
| |
|
Ryby: dlaczego warto je jeść
Wiele razy słyszałaś, że ryby są zdrowe, ale nie jesteś pewna co dokładnie dzięki nim zyskujesz? Nie wiesz jaką rybę wybrać ...
|
| |
|
Dbaj o dietę w ciąży
Twoja dieta podczas ciąży staje się przejawem troski nie tylko o własne zdrowie... Zadbaj aby niczego nie zabrakło do prawidłowego ...
|
| |
Ewa Sontag (16:49, 2004-11-30) komentarz: Bardzo dziękuję za ten artykuł. Moja córka Anna jest chora na celiakię.Urodziła się w 1980 r.,kiedy na półkach był tylko ocet a większość lekarzy nie miała pojęcia o caliakii. Żyje tylko dzięki lekarzom z C.Z.D. w Warszawie i moim staraniom o zdobycie produktów bezglutenowych oraz jakiejkolwiek wiedzy o chorobie... Teraz są już inne czasy dla takich mam jak ja...Dużo łatwij się żyje...Także dzięki Wam. Jeszcze raz dziękuję za artykuł o cekiakii. |
| agnieszka (22:40, 2005-04-13) komentarz: nie rozumiem dlaczego do produktów zakazanych zostały zaliczone m.in. warzywa kapustne, rośliny strączkowe, tłuste mięsa typu: gęś, kaczka. są one produktami ciężkostrawnymi i dlatego ich spożywanie odradzane jest przez okres kilku pierwszych miesięcy od podjęcia diety bezglutenowej.dlaczego? by maksymalnie odciążyć jelita i przyczynić się do jak najszybszej ich regeneracji.ciągłe zaś unikanie owych ciężkostrawnych produktów z taką samą konsekwencją, jak produktów bezglutenowych, jest niczym nieuzasadnione, a zatem niekonieczne i niepotrzebne. |
| Agnieszka P. (15:06, 2005-08-03) komentarz: Mam 27 lat i właśnie dowiedziałam się, że mam celiakię.Wasz artykuł pomoże mi zmodyfikować dietę.To całkowita zmiana trybu życia i żywienia.Mam nadzieję, że mój półroczny synek tego nie odziedziczy.Dzięki za artykuł.Pozdrawiam wszystkich chorych. Nie dajmy się! |
| jola (01:09, 2006-09-13) komentarz: zbardzo dobry artykuł. Ja tylko jeszcze wymieniłabym w produktach żelki haribo. W koncu osoby chore na celiakie też mogą mieć ochote na cos słodkiego, a prawie wszystki produty haribo można jeść przy celiakii, także polecam. |
| Patrycja (04:55, 2008-08-16) komentarz: Jestem chora na celiakie od urodzenia i wiem ze to nic fajnego.Teraz mam ostry nawrot i momentami naprawdę mam dość.Musze zaznaczyć ze u mnie czasami jest nawet dobrze i mogę przez parę miesięcy jeść praktycznie wszystko i objawy mam mniejsze ale to tylko czasami.Dodam też ze absolutnie nie toleruje zadnej kapusty ani kaczki i praktycznie wszystkich owoców.Dziękuje za ten artykuł poniewaz nie wiedzialam ze tyle ludzi tez na to choruje.Trzymajcie sie i nie poddawajcie! |
| Patrycja B (18:32, 2011-04-18) komentarz: Ja mam 20 lat. O tym że też choruję na celiakie dowiedziałam sie ok pół roku temu. BYło to dla mnie szokiem i wielkim zdziwieniem. Zupełnie nie wiedziałam na czym polega ta choroba... dzięki takim artykułom można się wiele dowiedziec i pomóc samemu sobie... |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|