Garnek garnkowi nie równy!
Chyba każda z nas choć raz w życiu zadała sobie to pytanie. Prawdopodobnie jesteś osobą, której również zależy na zdrowiu swojej rodziny. Nie masz jednak zbyt wiele czasu, by przygotowywać posiłki... Dlatego też z pewnością zainteresują Cię wiadomości z którymi chcemy się dziś z Tobą podzielić.
Powszechnie wiadomo, że sposób przygotowywania posiłków ma duży wpływ na nasze zdrowie. Badania przeprowadzone w Polsce pokazują, że ponad połowa chorób wynika z niewłaściwego sposobu odżywiania!
Dlatego też dziś przedstawiamy Ci kilka najlepszych naszym zdaniem metod przygotowywania posiłków.
GOTOWANIE BEZ WODY
Dlaczego warto gotować bez wody?

W czasie tradycyjnego gotowania w wodzie, a potem odcedzania, razem z wylaną wodą tracimy witaminy, minerały i inne cenne składniki znajdujące się w żywności. A zatem odżywiamy się bezwartościowymi wypłuka-nymi artykułami żywnościowymi. Gotowanie bez wody pozwala na zatrzymanie w produktach kilkukrotnie większej ilości składników mineralnych i witamin.
Posiłek przygotowywany bez dodatku wody oprócz zachowania dużej ilości cennych składników odżywczych charakteryzuje się ponadto zachowaniem naturalnej barwy, smaku i aromatu.
Obok prezentujemy Ci wyniki badań przeprowadzonych na włoskich Uniwersytetach w Mediolanie i Pawii. Porównaj sama i zobacz jak wielka jest różnica między tradycyjnym gotowaniem, a gotowaniem bez dodatku wody.
Być może zastanawia Cię jak możliwe jest przygotowywanie posiłków bez dodatku wody. Dla zainteresowanych przedstawiamy kilka słów wyjaśnienia dotyczących mechanizmu działania tych garnków:
1. Woda z produktów podgrzewa się i przetwarza w parę wodną. 2. Ochładza się w kontakcie z pokrywą. 3. Opada kroplami z powrotem na dno. 4. Ponownie się grzeje i rozpoczyna cykliczny ruch.
GOTOWANIE WIELOPOZIOMOWE
Jeśli dbasz o dużą różnorodność swoich posiłków lub masz kilkuosobową rodzinę albo malutką kuchnię, powinnaś poważnie przemyśleć możliwość zastosowania gotowania wielopozio-mowego. Ten rodzaj gotowania pozwoli Ci na przygotowania wielu potraw jednocześnie, na jednym palniku, w najkrótszym czasie i przy najmniejszym możliwym zużyciu energii. Możesz tworzyć kombinacją zestawów, dzięki którym możliwe będzie przygotowanie dwóch, trzech, czterech i pięciu potraw na jednym palniku.
Gotowanie wielopoziomowe umożliwia przygotowanie: - całego obiadu na jednym palniku - w bardzo krótkim czasie przy minimalny, zużyciu energii (do 70% oszczędności) - z gwarancją równomiernego ugotowania wszystkich potraw

SMAŻENIE BEZ TŁUSZCZU
Jak już zapewne wiesz, nadmiar tłuszczu w diecie nie pozostaje bez wpływu na nasz organizm. Spożywany w zbyt dużej ilości przyczynia się do rozwoju otyłości, chorób układu krążenia, zaburzeń funkcjonowania wielu narządów, a nawet powstawania nowotworów.
Smażenie bez dodatku tłuszczu pozwala cieszyć się zdrowiem. Jak to jest możliwe? Nowoczesne rozwiązania technologiczne wykorzystują naturalną zawartość tłuszczu w mięsie. Tłuszcz ten wytapia się i pozwala na przygotowanie potraw bez konieczności dodawania tłuszczu. Ten sposób obróbki termicznej umożliwia szybsze przygotowanie posiłku w porównaniu z klasycznym sposobem smażenia. Uzyskana w ten sposób potrawa charakteryzuje się ponadto mniejszą kurczliwością, co pozwala na znaczną oszczędność produktu.
Zachęcamy Cię do zakupu naczyń umożliwiających przygotowywanie posiłków bez dodatku tłuszczu, wody czy umożliwiających gotowanie wielopoziomowe. Proponujemy Ci zapoznanie się z bogatą ofertą firmy Zepter.
Firma Zepter posiada nagrodę - znak "Profilaktyka cholesterolowa", przyznany naczyniom do gotowania przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Ochrony Serca.
Chcesz umówić się na prezentację możliwości garnków Zeptera w Twoim domu? Napisz na adres: biuro@twojadieta.pl - podaj swoje dane i numer telefonu - przedstawiciel firmy ZEPTER skontaktuje się z Tobą.
Ilość głosów: 24 /
Wasza ocena: 8/10
|
|
 |
PIJ MLEKO!
Ciągły pośpiech, stres, zaniedbywanie dobrych nawyków żywieniowych, powodują, że często zapominasz o tym co wartościowe dla ...
|
| |
 |
Pora wrzucić coś na ruszt
Pogoda za oknem wręcz kusi, by w weekend skrzyknąć znajomych i urządzić sobie wspólne grillowanie w plenerze. Jednak ...
|
| |
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|