Pożegnanie ze zgagą!
Pieczenie gardła, ból przełyku czasem żołądka, odbijania się, czkawka... to codzienność osób cierpiących na zgagę. Jak jej uniknąć? Co jeść by sobie nie szkodzić? O tym dowiesz się z naszego artykułu poświęconego diecie w zgadze.
Zgaga jest jednym z objawów refluksu żołądkowo - jelitowego i występuje na skutek cofania się treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym. Zgaga to nie tylko czasowy dyskomfort - jej długotrwałe występowanie może prowadzić do poważnych zmian. Zawarty w treści żołądkowej kwas, powoduje bowiem uszkadzanie śluzówki przełyku, co może przyczynić się do rozwoju stanów zapalnych i owrzodzeń. Dlatego więc warto przestrzegać odpowiedniej diety. Najczęściej na zgagę cierpią osoby z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, kobiety ciężarne, a także osoby noszące zwyczajowo uciskające ubranie. Odpowiednia dieta może pomóc Ci w zmniejszeniu lub wyeliminowaniu zgagi. Każdy z nas jest inny dlatego też - jak zwykle przy występowaniu jakichkolwiek zaburzeń zdrowotnych - radzimy Ci dokładne obserwowanie swojego organizmu i sprawdzanie jego reakcji na różne produkty. Spójrz w lustro! Jeśli Twoja figura nie wygląda najlepiej postaraj się to naprawić. Nadmierna masa ciała jest jedną z przyczyn nasilających objawy zgagi. Jak ją zmniejszyć bezpiecznie i przyjemnie? Możesz sama rozpocząć od liczenia kalorii. Pomoże Ci w tym nasz Programu Indywidualnej Analizy Diety. Najlepiej jednak skorzystać z porady specjalisty - dietetyka, który będzie rozumiał Twoje potrzeby i ułoży dla Ciebie dostosowaną do potrzeb Twojego organizmu dietę. Możesz skorzystać z naszego Programu Odchudzania OPIEKA lub umówić się na spotkanie z dietetykiem Poradni Żywieniowej FOOD LINE. Spożywaj 5 posiłków dziennie! Regularne spożywanie mniejszych objętościowo posiłków, będzie ulgą dla Twojego organizmu. Pamiętaj jednak, by ostatni posiłek był nie później niż 2-3 godziny przed snem. Dzięki temu zapobiegniesz obciążeniu żołądka. Dodatkowo taki sposób odżywiania zmniejszy ryzyko nadmiernego przyrostu masy ciała. Odżywiaj się lekko... Spożywanie produktów o dużej zawartości tłuszczu powoduje opóźnienie opróżniania żołądka co nasila dolegliwości związane ze zgagą. Oprócz tłuszczu widocznego (oleje, oliwa z oliwek, masło, margaryny), zwróć także uwagę na produkty zawierające tłuszcz - tłuste mięsa, wędliny, podroby, produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu - sery żółte, majonez, żywność typu fast- food, orzechy, wiórki kokosowe, nasiona, pestki oraz słodycze. Jak gotować? Produkty smażone zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku i nasilają w ten sposób zgagę. Dlatego też radzimy Ci gotowanie tradycyjne lub na parze, ewentualnie pieczenie - np. w folii oraz duszenie potraw lecz bez wstępnego obsmażania. Co pić? Najlepiej napoje w dużym rozcieńczeniu: wymieszane pół na pół z wodą soki owocowe i warzywne, słabe napary ziołowe - szczególnie pomocne są rumianek, melisa i dziurawiec. Zrezygnuj z mocnej herbaty, kawy czy alkoholu - produkty te spowalniają opróżnianie żołądka i zwiększają wydzielanie kwasów. Czynniki te są odpowiedzialne za nasilanie objawów zgagi. Ważna jest również temperatura spożywanych napojów i posiłków - ważne jest by spożywane posiłki nie były zbyt gorące ani zbyt zimne, jedynie posiłki o umiarkowanej temperaturze nie podrażniają ścianek przewodu pokarmowego. Daj sobie chwilę relaksu... Tuż po posiłku postaraj się nie wykonywać gwałtownych ruchów. Daj sobie kilka minut relaksu. Duża ruchliwość - np. silne skłony mogą powodować cofanie się treści pokarmowej. Z czego zrezygnować? Istnieje kilka produktów z których powinnaś całkowicie zrezygnować jeśli masz problemy ze zgagą. Są to: mocne buliony, esencjonalne wywary, potrawy marynowane, pikantne, słone, ostre przyprawy (pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe); zamiast nich do posiłków dodawaj raczej sok z cytryny, natkę pietruszki, koper. Zrezygnuj także z kwaśnych i cierpkich owoców. Lista produktów, które należy wykluczyć jest znacznie dłuższa, ale ponieważ dla każdego wygląda ona trochę inaczej, najlepiej stwórz własną listę wspólnie z dietetykiem. Mamy nadzieję, że przedstawione przez nas wskazówki pomogą Ci w zmniejszaniu dolegliwości związanych ze zgagą.
Ilość głosów: 90 /
Wasza ocena: 7.8/10
|
|
|
Dieta przed ciążą
Dokładne zaplanowanie momentu, kiedy zajdziesz w ciążę nie zawsze jest możliwe. Jeśli jednak świadomie myślisz o dziecku, ...
|
| |
asia (11:43, 2007-07-31) komentarz: troche drogi ten abonament, poza tym wszystko oki!!! |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|