Dieta, skuteczne odchudzanie
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Witaminowe korepetycje WITAMINA B2   BĄDŹ ZDROWA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Witaminowe korepetycje WITAMINA B2   BĄDŹ SZCZUPŁA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Witaminowe korepetycje WITAMINA B2   BĄDŹ PIĘKNA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Witaminowe korepetycje WITAMINA B2   TWOJA KONDYCJA
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Witaminowe korepetycje WITAMINA B2   TWOJE PSYCHE
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Witaminowe korepetycje WITAMINA B2   TWOJE DZIECKO
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Witaminowe korepetycje WITAMINA B2   AKTUALNOŚCI
Sprawdź co powie nasz dietetyk...
Twoja obecna waga kg
Ile chciałabyś ważyć kg
Twój wzrost cm
LOGIN
HASŁO
Zarejestruj się
Dlaczego warto?
Zapomniałaś hasła?
SZUKAJ NA STRONIE:

ZOBACZ NASZE
WSZYSTKIE PROGRAMY
Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Witaminowe korepetycje WITAMINA B2
Indywidualna dieta - skuteczna, bo dopasowana
do Twoich potrzeb, upodobań i możliwości.
Stały kontakt i opieka dietetyka on-line
opinie klientów Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Witaminowe korepetycje WITAMINA B2
dowiedz się więcej Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Witaminowe korepetycje WITAMINA B2


PROGRAM INDYWIDUALNEJ ANALIZY DIETY - doskonały sposób na odchudzanie

TWOJA MAPA
ZDROWIA I URODY
Atrakcyjne
Zniżki

z Kartą
Stałego
Klienta
FOOD LINE
NASI PARTNERZY:
fitness, kosmetyka, zdrowie


SONDY

O której godzinie najczęściej jesz śniadanie?
Przed 7
7 - 8
8 - 9
9 - 10
10 - 12
Po 12
wyniki sondy

Strona startowa
Dodaj do ulubionych

Zostaliśmy wyróżnieni przez:
Ciekawa Strona


Strona wyróżniona przez Katalog
 Ciekawych Stron


Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl


  jesteś w: strona główna / zdrowie
Witaminowe korepetycje: WITAMINA B2
|

Popękane usta, zajady w kącikach ust, niedoskonała cera... Jeśli masz podobne objawy - być może Twoim problemem jest niedobór witaminy B2. O tym co jeść, by uchronić się przed tymi następstwami, dowiesz się dziś z naszego artykułu.

Witamina B2 - inaczej ryboflawina - to kolejny przedstawiciel witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej główna rola polega na uczestnictwie w przemia- nach podstawowych skła- dników odżywczych: białek, tłuszczy i węglowo- danów, a także w wytwa- rzaniu energii.


Witamina B2 odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także działa ochronnie na narząd wzroku, zabezpieczając go przez wystąpieniem zaćmy. Przejdźmy jednak do konkretów.

GDY JEST JEJ ZA MAŁO...
Obecnie występowanie niedoborów ryboflawiny stwierdza się przede wszystkim w krajach rozwijających się. Natomiast w krajach rozwiniętych problem ten zauważa się głównie u dzieci i młodzieży, osób w podeszłym wieku,  kobiet ciężarnych, diabetyków oraz u alkoholików. Niedobór tej witaminy objawia się licznymi zmianami skórnym - są to m.in. zajady w kącikach ust, łojotok skóry, pękanie warg, a także stany zapalne języka. Niedostatecznej ilości witaminy B2 w organizmie towarzyszą także zmiany w obrębie narządu wzroku. U osób cierpiących na jej niedobór stwierdza się m.in. uczucie "piasku" pod powiekami, pieczenie oraz łzawienie.

...LUB ZA DUŻO
Niebezpieczeństwo toksycznego wpływu nadmiaru ryboflawiny jest niskie; do tej pory nie zaobserwowano jej szkodliwego działania. 

GDZIE JEJ SZUKAĆ?
Witamina B2 jest składnikiem występującym zarówno w produktach roślinnych jak i zwierzęcych. W Polsce głównym źródłem tej witaminy są produkty zbożowe oraz mleko i produkty mleczne.

Poniżej przedstawiamy przykłady produktów bogatych w ten składnik (wszystkie wartości na 100g produktu):
powyżej 1 mg
wątroba, mleko w proszku, nerki wieprzowe, drożdże
0,5 - 1 mg
jaja (zwłaszcza żółtko), migdały, pieczarki, ser Cheddar    
0,25 - 0,5 mg
sery twarogowe, sery żółte (zwłaszcza Myśliwski, Tylżycki, Gouda, Parmezan), sery pleśniowe, nasiona sezamu i słonecznika, pestki dyni, suche nasiona soczewicy i grochu, cielęcina, wieprzowina, indyk, kurczak, suche wędliny, węgorz, makrela, śledź, kasza jaglana, suszone owoce: banany, śliwki i morele, kapusta włoska
0,15 - 0,25 mg
salami, kabanosy, sandacz, pikling, flądra, morszczuk, pstrąg, łosoś, wędliny (szynka - różne rodzaje, polędwica), mleko i napoje mleczne: jogurty naturalne i owocowe, maślanka, chleb żytni pełnoziarnisty, chleb żytni wytrawny, makaron, musli, płatki owsiane, orzechy pistacjowe, szparagi, brukselka,  szpinak, groszek zielony, pietruszka (korzeń)
poniżej 0,15 mg
otręby pszenne, jabłka suszone, kasza gryczana, awokado, brokuły, dynia, kalafior, mak, orzechy włoskie i laskowe, pumpernikiel, chleb żytni razowy, figi i daktyle suszone, fasola szparagowa, kefir

Warto wiedzieć, że witamina B2 jest także syntetyzowana przez mikroflorę przewodu pokarmowego. Aby bakterie te mogły prawidłowo pracować, dobrze jest się troszkę nimi zająć. Informacje na ten temat znajdziesz w artykule w całości poświęconemu probiotykom. Jako ciekawostkę dodajmy jeszcze, że dieta bogata w błonnik pokarmowy zwiększa produkcję tej witaminy w organizmie. Oznacza to, że jedząc produktu bogate w ten składnik zmniejszasz ryzyko rozwoju niedoborów witaminy B2 w organizmie. 

STRATY WITAMINY B2
Witamina B2 należy do witamin dość odpornych na działanie wysokiej temperatury. Jednak gotowanie w dużej ilości wody może prowadzić do wypłukiwania jej z produktu i powstawania dużych  strat. Dlatego gotować powinnaś produkty w jak najmniejszej ilości wody lub na parze. Ryboflawina jest też wrażliwa na działanie światła, dlatego warto zadbać o to by np. mleko i inne produkty mleczne przechowywać zawsze w nieprzezroczystych naczyniach. 

SUPLEMENTY
Osobom narażonym na występowanie niedoborów witaminy B2 zaleca się przyjmowanie jej suplementów. W sprzedaży dostępne są zarówno preparaty jednoskładnikowe i wieloskładnikowe (najczęściej B2 wystepuje tam w ilości ok.2 mg). 

ILE JEJ POTRZEBUJESZ?
Zapotrzebowanie na ryboflawinę zależy w dużej mierze od ilości białka w diecie - im więcej białka zjadasz tym bardziej potrzebna Ci ryboflawina. Mimo istnienia poglądów mówiących o tym, że zapotrzebowanie na ryboflawinę nie zależy od aktywności fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia podaje następujące zalecenia: zapotrzebowanie u kobiet do 60 roku życia wynosi od 1,6 do 2,2 mg i jest uzależnione od aktywności fizycznej, zaś po 60 roku życia wynosi 2 mg. Natomiast w okresie ciąży i karmienia wzrasta do odpowiednio 2,2-2,4 mg. Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest większe w przypadku mężczyzn, również zależy od aktywności fizycznej i waha się od 2,4 do 2,8 mg. Powyżej 60 roku życia zapotrzebowanie to spada do 2 mg.

Niestety większośc producentów nie umieszcza na opakowaniach swoich produktów informacji o zawartości witamin i składników mineralnych. Dlatego samodzielnie trudno jest ułożyć dietę, która będzie w pełni zbilansowana i w pełni zaspokoi potrzeby organizmu we wszytkie witaminy (w tym także w B2). Dlatego warto udać się do dietetyka i to jemu zlecić opracowanie indywidualnej diety dla siebie. Dietetyk przygotuje dietę, która w pełni zaspokoi potrzeby organizmu.

Jeśli chcesz, by nasz dietetyk ułożył dietę odpowiednią dla Ciebie masz dwie możliwości:

1) możesz skorzystać z Programu Odchudzania OPIEKA przez internet  – więcej na stronie: www.twojadieta.pl/po_opieka.php

2) przyjść na wizytę do dietetyka w siedzibie Poradni Żywieniowej FOOD LINE
Warszawa, Foksal 18 pok. 122
telefoniczne umawianie wizyt (+22) 829 29 20
więcej o poradni na stronie: http://www.foodline.twojadieta.pl/


Ilość głosów: 57 / Wasza ocena: 9.4/10
   
  




odchudzanie
Pora wrzucić coś na ruszt
Pogoda za oknem wręcz kusi, by w weekend skrzyknąć znajomych i urządzić sobie wspólne grillowanie w plenerze. Jednak ...
.: więcej

odchudzanie
Czy warto być szczupłą?
Proste pytanie i oczywista odpowiedź: jasne, że warto. Ale czy uświadamiasz sobie jak różnorodny wpływ może mieć szczupła ...
.: więcej

odchudzanie
Swoje jem – swoje wiem - wyniki badania OBOP
Polacy mają zaskakująco dobre samopoczucie w kwestii własnej diety. Tylko 2% badanych uważa, że ich dieta jest bardzo niezdrowa. ...
.: więcej

odchudzanie
Jak rozpocząć dzień czyli o tym co i dlaczego jeść na śniadanie
Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia. Od niego właśnie w dużym stopniu zależy nasze samopoczucie, ...
.: więcej



ilosc komentarzy: 1
ola cieplik (18:37, 2012-03-23)
komentarz:
Ta strona dostarczyła mi wiele informacji.Dzięki pa-pa

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.


| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Informacja o cookies |

(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2006
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.

Jak schudnąć - odchudzanie, diety, porady dietetyczne, dieta, dietetyk. Zdrowa żywność, zdrowe odżywianie i zdrowe żywienie. Dieta uroda i zdrowie. Dietetycy pomagają schudnąć