Witaminowe korepetycje: WITAMINA B2
Popękane usta, zajady w kącikach ust, niedoskonała cera... Jeśli masz podobne objawy - być może Twoim problemem jest niedobór witaminy B2. O tym co jeść, by uchronić się przed tymi następstwami, dowiesz się dziś z naszego artykułu.
Witamina B2 - inaczej ryboflawina - to kolejny przedstawiciel witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej główna rola polega na uczestnictwie w przemia- nach podstawowych skła- dników odżywczych: białek, tłuszczy i węglowo- danów, a także w wytwa- rzaniu energii.
Witamina B2 odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także działa ochronnie na narząd wzroku, zabezpieczając go przez wystąpieniem zaćmy. Przejdźmy jednak do konkretów. GDY JEST JEJ ZA MAŁO... Obecnie występowanie niedoborów ryboflawiny stwierdza się przede wszystkim w krajach rozwijających się. Natomiast w krajach rozwiniętych problem ten zauważa się głównie u dzieci i młodzieży, osób w podeszłym wieku, kobiet ciężarnych, diabetyków oraz u alkoholików. Niedobór tej witaminy objawia się licznymi zmianami skórnym - są to m.in. zajady w kącikach ust, łojotok skóry, pękanie warg, a także stany zapalne języka. Niedostatecznej ilości witaminy B2 w organizmie towarzyszą także zmiany w obrębie narządu wzroku. U osób cierpiących na jej niedobór stwierdza się m.in. uczucie "piasku" pod powiekami, pieczenie oraz łzawienie. ...LUB ZA DUŻO Niebezpieczeństwo toksycznego wpływu nadmiaru ryboflawiny jest niskie; do tej pory nie zaobserwowano jej szkodliwego działania. GDZIE JEJ SZUKAĆ? Witamina B2 jest składnikiem występującym zarówno w produktach roślinnych jak i zwierzęcych. W Polsce głównym źródłem tej witaminy są produkty zbożowe oraz mleko i produkty mleczne. Poniżej przedstawiamy przykłady produktów bogatych w ten składnik (wszystkie wartości na 100g produktu): powyżej 1 mg wątroba, mleko w proszku, nerki wieprzowe, drożdże 0,5 - 1 mg jaja (zwłaszcza żółtko), migdały, pieczarki, ser Cheddar 0,25 - 0,5 mg sery twarogowe, sery żółte (zwłaszcza Myśliwski, Tylżycki, Gouda, Parmezan), sery pleśniowe, nasiona sezamu i słonecznika, pestki dyni, suche nasiona soczewicy i grochu, cielęcina, wieprzowina, indyk, kurczak, suche wędliny, węgorz, makrela, śledź, kasza jaglana, suszone owoce: banany, śliwki i morele, kapusta włoska 0,15 - 0,25 mg salami, kabanosy, sandacz, pikling, flądra, morszczuk, pstrąg, łosoś, wędliny (szynka - różne rodzaje, polędwica), mleko i napoje mleczne: jogurty naturalne i owocowe, maślanka, chleb żytni pełnoziarnisty, chleb żytni wytrawny, makaron, musli, płatki owsiane, orzechy pistacjowe, szparagi, brukselka, szpinak, groszek zielony, pietruszka (korzeń) poniżej 0,15 mg otręby pszenne, jabłka suszone, kasza gryczana, awokado, brokuły, dynia, kalafior, mak, orzechy włoskie i laskowe, pumpernikiel, chleb żytni razowy, figi i daktyle suszone, fasola szparagowa, kefir
Warto wiedzieć, że witamina B2 jest także syntetyzowana przez mikroflorę przewodu pokarmowego. Aby bakterie te mogły prawidłowo pracować, dobrze jest się troszkę nimi zająć. Informacje na ten temat znajdziesz w artykule w całości poświęconemu probiotykom. Jako ciekawostkę dodajmy jeszcze, że dieta bogata w błonnik pokarmowy zwiększa produkcję tej witaminy w organizmie. Oznacza to, że jedząc produktu bogate w ten składnik zmniejszasz ryzyko rozwoju niedoborów witaminy B2 w organizmie. STRATY WITAMINY B2 Witamina B2 należy do witamin dość odpornych na działanie wysokiej temperatury. Jednak gotowanie w dużej ilości wody może prowadzić do wypłukiwania jej z produktu i powstawania dużych strat. Dlatego gotować powinnaś produkty w jak najmniejszej ilości wody lub na parze. Ryboflawina jest też wrażliwa na działanie światła, dlatego warto zadbać o to by np. mleko i inne produkty mleczne przechowywać zawsze w nieprzezroczystych naczyniach. SUPLEMENTY Osobom narażonym na występowanie niedoborów witaminy B2 zaleca się przyjmowanie jej suplementów. W sprzedaży dostępne są zarówno preparaty jednoskładnikowe i wieloskładnikowe (najczęściej B2 wystepuje tam w ilości ok.2 mg).
ILE JEJ POTRZEBUJESZ? Zapotrzebowanie na ryboflawinę zależy w dużej mierze od ilości białka w diecie - im więcej białka zjadasz tym bardziej potrzebna Ci ryboflawina. Mimo istnienia poglądów mówiących o tym, że zapotrzebowanie na ryboflawinę nie zależy od aktywności fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia podaje następujące zalecenia: zapotrzebowanie u kobiet do 60 roku życia wynosi od 1,6 do 2,2 mg i jest uzależnione od aktywności fizycznej, zaś po 60 roku życia wynosi 2 mg. Natomiast w okresie ciąży i karmienia wzrasta do odpowiednio 2,2-2,4 mg. Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest większe w przypadku mężczyzn, również zależy od aktywności fizycznej i waha się od 2,4 do 2,8 mg. Powyżej 60 roku życia zapotrzebowanie to spada do 2 mg. Niestety większośc producentów nie umieszcza na opakowaniach swoich produktów informacji o zawartości witamin i składników mineralnych. Dlatego samodzielnie trudno jest ułożyć dietę, która będzie w pełni zbilansowana i w pełni zaspokoi potrzeby organizmu we wszytkie witaminy (w tym także w B2). Dlatego warto udać się do dietetyka i to jemu zlecić opracowanie indywidualnej diety dla siebie. Dietetyk przygotuje dietę, która w pełni zaspokoi potrzeby organizmu. Jeśli chcesz, by nasz dietetyk ułożył dietę odpowiednią dla Ciebie masz dwie możliwości: 1) możesz skorzystać z Programu Odchudzania OPIEKA przez internet – więcej na stronie: www.twojadieta.pl/po_opieka.php 2) przyjść na wizytę do dietetyka w siedzibie Poradni Żywieniowej FOOD LINE Warszawa, Foksal 18 pok. 122 telefoniczne umawianie wizyt (+22) 829 29 20 więcej o poradni na stronie: http://www.foodline.twojadieta.pl/
Ilość głosów: 57 /
Wasza ocena: 9.4/10
|
|
|
Bądź piękna w każdym wieku
Dzień Kobiet już za kilka dni - ciekawe, co Twój mężczyzna wymyśli z tej okazji dla Ciebie. Być może, tak jak ...
|
| |
ola cieplik (18:37, 2012-03-23) komentarz: Ta strona dostarczyła mi wiele informacji.Dzięki pa-pa |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|