Wiedzieć więcej - kilka słów o herbacie...
Od kilku lat herbata cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Herbatki owocowe, ziołowe, czarne, zielone, żółte, czerwone... to tylko niektórzy z przedstawicieli szerokiego asortymentu tych produktów. Każda z nas znajdzie tu coś dla siebie. W dzisiejszym artykule chcemy podzielić się z Tobą wiedzą na temat wpływu tego napoju na funkcjonowanie organizmu.
Zwyczaj picia herbaty narodził się przed wiekami w Chinach. Do Europy trafiła ona na początku XVII wieku. Obecnie herbata jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych napojów na świecie. Największe jej spożycie obserwuje się w Irlandii. W ciągu roku przeciętny Irlandczyk używa do parzenie ok. 3 kg suchej herbaty! W Polsce spożycie tego płynu jest ponad 3 razy niższe. Polak wypija ok. 40 szklanek herbaty w ciągu miesiąca, a więc średnio 1,3 szklanki dziennie. A Ty - ile wypijasz herbaty? JAK POWSTAJE HERBATA? Proces otrzymywania herbaty jest złożony i składa się – w zależności od rodzaju herbaty - z kilku etapów: więdnięcia, skręcania, fermentacji, suszenia. Najbardziej rozpowszechnioną herbatą jest herbata czarna, która stanowi ok. 3/4 światowej produkcji. Powstaje ona w wyniku fermentacji liści i pąków krzewu herbacianego. W czasie tego procesu dochodzi do aktywowania zawartej w herbacie teiny i wytwarzania olejków eterycznych. Im dłuższa jest fermentacja tym herbata jest ciemniejsza i bardziej cierpka. Od kilku lat dużą popularnością w Polsce cieszy się herbata zielona, która jest otrzymywana z pominięciem etapu fermentacji. Dzięki temu uzyskujemy bardziej gorzki, ale znacznie jaśniejszy - w porównaniu z czarną herbatą - napar. Natomiast herbaty czerwone i żółte są częściowo poddawane procesowi fermentacji. Herbaty te charakteryzują się intensywnym zapachem i aromatem, z delikatnie wyczuwalną lekką nuta korzenną. CO DOBREGO W HERBACIE? Herbata nie jest bogatym źródłem składników mineralnych i witamin. Wyróżniającym się składnikiem jest jedynie fluor. Wypijając szklankę herbaty możesz pokryć zapotrzebowanie na ten składnik w ok.10 %. W herbacie możesz też znaleźć potas i kwas foliowy - jednak te niewielkie ilości nie będą miały dużego wpływu na Twój stan odżywienia.
Herbata, podobnie jak kawa, zawiera kofeinę, która w przypadku tego napoju nosi nazwę teiny. Filiżanka herbaty dostarcza jej w ilości około 40 mg (dla porówania w filtrowanej kawie jest jej prawie 4 razy więcej). Teina usuwa zmęczenia, poprawia koncentrację i działa pobudzająco. Oddziaływanie tego związku na organizm jest uzależnione m.in. od długości procesu parzenia. W ciągu pierwszych minut prawie cała zawartość teiny przemieszcza się do naparu. Jeśli chcesz, by filiżanka herbaty podziałała na Ciebie pobudzająco – nie parz jej dłużej niż 2 minuty. Po tym czasie dochodzi bowiem do uwalniania związków wiążących teinę, co w praktyce oznacza, że długo parzona herbata będzie miała słabsze działanie pobudzające.
Na szczególną uwagę zasługują jednak związki polifenolowe, których herbata jest bogatym źródłem. Zawarte tu są m.in. katechiny, flawonole, tanina i teaflawiny. Związki te wykazują właściwości antyoksydacyjne i pomagają walczyć z niebezpiecznym nadmiarem wolnych rodników. Źródłem związków polifenolowych są wszystkie rodzaje herbat. Dzięki ich obecności herbata może pełnić znaczącą rolę w profilaktyce wielu chorób.
Liczne publikacje naukowe wskazują na korzystną rolę herbaty w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca. Ten pozytywny wpływ jest związany z działeniem polifenoli, które hamują niebezpieczne przeminy cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości).
Istnieją także pewne badania mówiące o wpływie herbaty na zahamowanie rozwoju nowotworów. Najwięcej prac poświęconych temu tematowi odnosi się do zielonej herbaty i jej wpływu na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu żołądka. Przypuszcza się także, że herbata może opóźniać raka jamy ustnej, a także przyczyniać się do zmniejszenia ilości przerzutów u kobiet z nowotworem piersi. Herbata może mieć także korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Jeśli Twoim problem jest częsta niestrawność, parzona przez kilka minut herbata może wpłynąć kojąco na błonę śluzową Twojego żołądka. Herbata zmniejsza także problemy z biegunkami. Warto wspomnieć także o tym, że herbata ma również korzystny wpływ na pracę układu moczowego, gdyż działa jako umiarkowany środek moczopędny. CIEMNE OBLICZE HERBATY... Z piciem herbaty wiążą się także pewne zagrożenia. Niektóre związki w niej zawarte mogą zaburzać wchłanianie pewnych składników mineralnych np.żelaza. Spożycie produktu bogatego w ten składnik i popicie go mocnym naparem herbaty spowoduje, że żelazo będzie znacznie gorzej wchłaniane. Jeśli zwyczaj ten będzie utrzymywał się przez długi czas, istnieje ryzyko rozwoju niedoborów żelaza, a nawet wystąpienia niedokrwistości!
Herbata ogranicza również wchłanianie wapnia, co może z czasem prowadzić do rozwoju niedoborów tego składnika. Dlatego mocne napary z czarnej herbaty są szczególnie niewskazane dla dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, a także kobiet narażonych na rozwój osteoporozy.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat zdrowego żywienia i dietetyki skorzystaj z porady dietetyka - dowiesz się wielu ciekawych rzeczy i rozwiążesz swoje problemy z dietą. Zapraszamy do nas: Poradnia Żywieniowa FOOD LINE Warszawa, Foksal 18 pok. 122 telefoniczne umawianie wizyt (+22) 829 29 20 więcej o poradni na stronie: www.foodline.twojadieta.pl Mamy nadzieję, że dzisiejszym artykułem przybliżyliśmy Ci nieco tajemniczy świat herbaty.
Ilość głosów: 32 /
Wasza ocena: 8.6/10
|
|
|
Menu rocznego szkraba
Twój malec skończył właśnie pierwszy rok życia. Do jego diety wprowadziłaś już wiele nowych produktów. Dobrze ...
|
| |
|
O tym się mówi: Flawonoidy
Każda z nas chce jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. To oczywiste. Dużą pomocą w osiągnięciu tego celu jest odpowiednio skomponowana ...
|
| |
|
Nie daj się zjeść stresom
Kobieta jest piękna, kiedy jest piękna naturalnie. Tymczasem współczesny świat wymaga od nas wiele, często zbyt wiele. Stale ...
|
| |
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|