Witaminowe korepetycje: WITAMINA B12
Cykl Witaminowych Korepetycji wciąż trwa! Dzisiaj zapraszamy Cię do lektury artykułu poświęconego witaminie B12. Dowiesz się z niego na temat roli tej witaminy i wpływu na funkcjonowanie organizmu, a także o tym co jeść, by dostarczyć jej odpowiednie ilości!
Witamina B12 czyli inaczej kobalamina jest jedną z bardziej "popularnych" witamin. Wielu z nas słusznie kojarzy ją z tematem wegetarianizmu i niedokrwistości.
Kobalamina jest witaminą, która ma duży wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Bierze ona udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest niezbędna do syntezy wszystkich komórek naszego ustroju - m.in. do tworzenia białych i czerwonych krwinek. Witamina ta odrywa również ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, gdyż bierze udział w tworzeniu osłonek mielinowych nerwów. Witamina B12 jest także potrzebna do pracy układu pokarmowego, wpływając m.in. na stan błony przewodu pokarmowego. Warto także wiedzieć, że bierze ona udział w syntezie DNA, aminokwasów oraz białek szpiku. GDY JEST JEJ ZA MAŁO... Przypuszcza się, że zwyczajowa dieta dostarcza odpowiednie ilości tej witaminy. Na niedobory kobalaminy są narażone przede wszystkim restrykcyjni wegetarianie, którzy całkowicie odrzucają produkty zwierzęce, osoby w wieku podeszłym, a także osoby spożywające nadmierne ilości alkoholu. Najczęściej jednak niedobór witaminy B12 ma inne przyczyny niż jej niedostateczna ilość w diecie. Dla zainteresowanych wspomnę, że ma on często miejsce w przypadku zespołu złego wchłaniania lub przy zaburzeniach czynności wydzielniczej żołądka. Niedostateczna ilość witaminy B12 w organizmie prowadzi do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej (złośliwej). W jej następstwie dochodzi do powstania problemów neurologicznych, zmian w obrębie układu mięśniowego, a także upośledzenia czucia. Objawy kobalaminy są nieswoiste. Najczęściej są to uczucie osłabienia, mrowienie kończyn, zaparcia i bolesność języka. GDY JEST JEJ ZA DUŻO... Do tej pory nie zostały zauważone objawy wynikające z nadmiernego spożycia tej witaminy. GDZIE JĄ ZNALEŹĆ? Obecność kobalaminy stwierdza się przede wszystkim w produktach zwierzęcych. Poniżej przedstawiamy zawartość kobalaminy w 100 g produktu: ponad 50 µg wątroba wołowa, wątroba cielęca, wątroba drobiowa ponad 20 µg nerki wieprzowe i wołowe około 5 µg mleko w proszku odtłuszczone, makrela, śledź, serca, królik mniej niż 5 µg sery żółte - zwłaszcza Ementaler i Gouda, sery twarogowe, świeże mleko, mleczne napoje fermentowane (jogurt), cielęcina, baranina, wołowina (polędwica), jaja (zwłaszcza żółtko) Warto wiedzieć o tym, że witamina B12 jest także syntetyzowana przez bakterie w przewodzie pokarmowym. Dlatego też dobrze jest pamiętać o spożywaniu dużej ilości fermentowanych napojów mlecznych, które zadbają o prawidłowy stan Twojej mikroflory. Więcej informacji na temat pożytecznych bakterii znajdziesz w artykule poświęconym probiotykom. STRATY WITAMINY B12 W czasie procesów kulinarnych może dojść do powstania strat. Zwykle wynoszą one od 7 do 30%. Kobalamina jest szczególnie wrażliwa na światło i niskie pH. Jej rozkład przyspiesza obecność jonów miedzi i żelaza. SUPLEMENTY Na rynku istnieje duży wybór preparatów mających w swym składzie witaminę B12. Są to zarówno preparaty jednowitaminowe - w formie tabletek i roztworów podawanych domięśniowo - jak i wielowitaminowe. Stosowanie środków antykoncepcyjnych oraz picie alkoholu zmniejsza wchłanianie tej witaminy. ILE JEJ POTRZEBUJESZ? Zapotrzebowanie u kobiet i mężczyzn do 60 roku życia na witaminę B12 wynosi 3 µg dziennie. Natomiast po 60 roku życia spada do 2,5 µg. Kobiety ciężarne i karmiące potrzebują więcej tej witaminy 4 µg.
Komponując swój jadłospis nie zawsze łatwo jest samemu skomponować odpowiednią dietę. Interesującą propozycją może okazać się dla Ciebie być spotkanie ze specjalistą - dietetykiem, który pomoze Ci skomponować odpowiednią bogatą w cenne składniki dietę.
Ilość głosów: 17 /
Wasza ocena: 9.4/10
|
|
|
Czy warto być szczupłą?
Proste pytanie i oczywista odpowiedź: jasne, że warto. Ale czy uświadamiasz sobie jak różnorodny wpływ może mieć szczupła ...
|
| |
|
Nie daj się zjeść stresom
Kobieta jest piękna, kiedy jest piękna naturalnie. Tymczasem współczesny świat wymaga od nas wiele, często zbyt wiele. Stale ...
|
| |
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|