Co wiesz o wegetarianizmie: część 1
Lekarze i dietetycy nie jednokrotnie wypowiadali się na temat wegetarianizmu. Wiele osób stawia mu poważne zarzuty skupiając się na możliwych niedoborach pokarmowych wynikających z jego przestrzgania, inni podkreślają jej dobroczynny wpływ na pracę całego organizmu... jak odnaleźć w tym gąszczu informacji? Uporządkujmy naszą wiedzę. W dzisiejszym artykule skupimy się przede wszystkim na korzyściach wynikających ze stosowania tej diety.
Postawą diety wegetariańskiej są produkty roślinne – wiemy o tym dobrze wszyscy. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że ten rodzaj odżywiania jest w rzeczywistości znacznie bardziej złożony niż to co nam się na pierwszy rzut oka wydaje. Wegetarianizm dzieli się bowiem na kilka podstawowych typów:
DIETA SEMIWEGETARIAŃSKA - to najmniej restrykcyjna forma wegetarianizmu, która dopuszcza spożycie niewielkich ilości drobiu i ryb. DIETA LAKTOOWOWEGETARIAŃSKA - ten rodzaj wegetarianizmu pozwala na spożywanie jaj i produktów mlecznych. DIETA LAKTOWEGETARIAŃSKA - pozwala na spożywanie produktów mlecznych. Warto wiedzieć, że do najbardziej restrykcyjnych form wegetarianizmu należą FRUTARIANIZM, który dopuszcza jedynie spożywanie owoców oraz WITARIANIZM, który pozwala jedynie na spożywanie nieprzetwarzanej żywności. Wśród wszystkich rodzajów diety wegetariańskiej, najbardziej godna polecenia jest dieta semiwegetariańska, która w przeciwieństwie do pozostałych nie tylko nie powoduje wystąpienia niedoborów pokarmowych, ale także może zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Stosowanie diety semiwegetariańskiej jest polecane w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia – to bardzo ważna informacja biorąc pod uwagę fakt, że w dalszym ciągu są głównym sprawcą zgonów! Skąd ten pozytywny efekt? Wpływa na to kilka czynników:
1. Dieta semiwegetariańska dopuszcza spożycie mięsa - ale białego, nie znajdziemy w niej bogatej w homocysteinę i cholesterol wieprzowinki czy innych rodzajów czerwonego mięsa. Według współczesnych wyników badań to właśnie te dwa czynniki w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju miażdżycy. Dodatkowo dzięki dużej zawartości bogatych w błonnik pokarmowy świeżych warzyw i owoców, dochodzi do obniżania stężenia cholesterolu we krwi, a także wiązania kwasów żółciowych, opóźniania wchłaniania trójglicerydów, co sprawia, że znacznie maleje ryzyko rozwoju hipercholesterolemii, kamicy żółciowej, choroby niedokrwiennej serca i innych chorób układu krążenia!
2. Dieta semiwegetariańska ma niewiele miażdżycotwórczych nasyconych kwasów tłuszczo-wych i charkateryzuje się wysoką zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, których organizm sam nie potrafi wytwarzać, a które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. 3. Dieta semiwegetariańska stabilizuje ciśnienie krwi. W porównaniu z tradycyjną dietą mieszaną, charkteryzuje się bowiem znacznie mniejszą zawartością sodu – który podnosi ciśnienie krwi, a większą ilością potasu wpływającego pozytywnie na jego wartość.
4. Dieta semiwegetariańska to prawdziwe bogactwo antyoksydantów! Bogate w witaminy warzywa i owoce, dostarczają dużych ilości antyoksydantów (zwłaszcza witaminy C) - składników które skutecznie walczą z nadmiarem wolnych rodników w naszym organizmie, opóźniają procesu starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób degeneracyjnych. Pisząc o diecie wegetariańskiej, nie można także zapomnieć jeszcze o innych korzyściach wynikających z jej stosowania. W świetle dostępnych badań wysoka zawartość błonnika pokarmowego w diecie zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju niektórych rodzajów nowotworów m.in. nowotworu jelita grubego, płuc i nowotworu sutka. Być może jesteś jeszcze młoda, nie masz problemów z nadciśnieniem, nie myślisz jeszcze o nowotworach, ale Twoją główną zmorą są uporczywe zaparcia… W tym wypadku dieta semiwegetariańska może być dla Ciebie bardzo dużą pomocą. Duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że problemy te przestają istnieć. Produkty roślinne to bowiem jedyne naturalne źródło błonnika. Owoce i warzywa obfitują w rozpuszczalne frakcje błonnika – pektyny, śluzy - które przczyniają się do rozluźnienia stolca. Ryż, kasze i makarony dostarczają natomiast dużych ilości nierozpuszczalnej w wodzie frakcji – celuluza, ligniny - które poprawiają ukrwienie jelit i zmniejszają ryzyko rozwoju zaparć. Dzisiejszy artykuł stanowi pierwszą część artykułów poświęconych diecie wgetariańskiej. Zachęcamy Cię do częstego odwiedzania naszego serwisu na którego stronach nieustannie pojawiają się ciekawe artykuły.
Ilość głosów: 22 /
Wasza ocena: 7/10
|
|
|
Jak pogodzić dietę z pracą?
Czy można pogodzić intensywną pracę zawodową z przestrzeganiem diety odchudzającej albo po postu ze zdrowym odżywianiem? ...
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
mojka (08:29, 2006-04-15) komentarz: semiwegetarianizm to nie odmiana wegetarianizmu - wegetarianie nie jedza miesa z zadnych zwierzat, nawet z ryb. |
| agi (14:50, 2006-07-13) komentarz: jak najbardziej popieram poprzedniczke! wegetarianinem się jest lub nie jest. i nie ma wyjątków, ani żadnych półwegetarian |
| heh (13:21, 2006-07-14) komentarz: Dokładnie. Ja wegetarianizm postrzegam jako filozofię życia, a nie sposób na odchudzanie. Tym bardziej, że nie uznaję tzw. półwegetarian. Wybaczcie, ale to tak jakby być półanorektykiem czy półchrześcijaninem, a przynajmniej ja to w ten sposób odbieram. Semiwegetarianizm to nie wegetarianizm a dieta. Próżne są okrzyki ludzi wege :/. |
| diecik (18:38, 2009-11-08) komentarz: ja nie jem miesa, jestem jaroszem, ze wzgledu na diete wg. grupy krwi, ludziom wlasnie o grupie krwi A zaleca sie nie jedzenie miesa.nie chodzi tu o zadna filozofie ani ideologie. czuje sie zdrowo i dobrze od kiedy nie jem miesa, znalazlam tez duzo fajnych produktow rybnych gotowych ktorych nie zauwazalam wczesniej :) |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|