Polacy w sosie własnym
Jak jemy? Jakie błędy popełniamy najczęściej? Co możemy zrobić by je poprawić? Dzisiejszy artykuł poświęcamy relacji z ostatniej konferencji prasowej Miele dotyczącej nawyków żywieniowych Polaków.
W maju 2005 w Domu Dziennikarza w Warszawie miała miejsce konferencja prasowa niemieckiego producenta najwyższej klasy urządzeń do gotowania na parze - firmy MIELE. W spotkaniu uczestniczyli dziennikarze na co dzień zajmujących się tematem zdrowia i popularyzacją prawidłowego sposobu odżywiania się. W czasie konferencji przedstawiono ostatnie wyniki badań OBOPu dotyczące nawyków żywieniowych Polaków. Raport został przygotowany na podstawie badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na 1000-osobowej ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie Polaków mających 15 i więcej lat. Badania zrealizowane zostały w marcu 2005 roku metodą wywiadów bezpośrednich. No i niestety z badań wyraźnie wynika, że nie jest dobrze. Polacy jedzą to, co lubią, a lubią to, co dobrze znają, choć najczęściej zdają sobie sprawę z tego, że nie są to zdrowe potrawy. Na polskim stole w porze obiadu królują więc ziemniaki, kotlet schabowy i surówka. 70% Polaków w czasie weekendu spożywa do tego dodatkowo zupę najczęściej pomidorową lub rosół. Choć trudno w to uwierzyć wartość energetyczna takiego tradycyjnego, polskiego obiadu to często aż 1200-1500 kcal! W tej sytuacji staje się zrozumiałe dlaczego aż 46% Polaków cierpi na nadwagę lub otyłość... Wyniki badań na konferencji komentowali: Dorota Osóbka - dietetyk naszego serwisu i Poradni Żywieniowej FOOD LINE oraz kulinarny ekspert Robert Makłowicz. Zdaniem Doroty Osóbki jednym z największych błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków jest wybór niewłaściwej metody obróbki termicznej. 76% Polaków często, bardzo często lub zawsze przygotowuje posiłki smażone na tłuszczu roślinnym; 58% gotuje w wodzie; około 35% - dusi; 32% - piecze, a 8% - wybiera grillowanie. Jedynie 4,5% Polaków przygotowuje posiłki na parze, uznając jednocześnie tę metodę za najzdrowszą.
Dorota Osóbka podkreśla, że problemy w sposobie odżywiania rzadziej wynikają z braku wiedzy, częściej z tego, że nie umiemy wykorzystać tej wiedzy w praktyce. Mimo niemałej świadomości tego, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, Polacy zwykle nie przejmują się jej zasadami. Wiedzą, że gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przyrządzania obiadu, a mimo to większość badanych przyznaje, że nigdy nie przygotowuje posiłków w taki sposób. Większość z nas uważa, że zdrowa dieta musi z zasady być pracochłonna i niesmaczna... Na szczęście w stwierdzeniu tym nie ma wiele prawdy! Przykładowo gotowanie na parze umożliwia przygotowanie bardzo atrakcyjnych i smacznych posiłków. Potrawy przygotowane na parze charakteryzują się atrakcyjną konsystencją, zachowują barwę i większe ilości naturalnych substancji smakowo - zapachowych, co sprawia, że możemy znacznie ograniczyć dodatek soli! Stosując ten rodzaj obróbki termicznej inwestujemy we własne zdrowie - nie dostarczamy np. substancji rakotwórczych jakie powstają w wyniku smażenia. Poza tym zabezpieczamy atrakcyjny wygląd swojej sylwetki, gdyż do gotowania na parze nie stosujemy wysokokalorycznego dodatku tłuszczu. Gotowanie na parze gwarantuje także znacznie mniejsze straty witamin (m.in. witaminy C, witamin z gr. B) i składników mineralnych (m.in. magnezu, żelaza czy potasu) w porównaniu z innymi częściej wybieranymi przez Polaków rodzajami obróbki termicznej. Tak przygotowana potrawa charakteryzuje się lekkostrawnością, a więc lepiej przyswajalna przez organizm. Kolejną zaletą gotowania na parze o której wspomniała Dorota Osóbka jest oszczędność czasu. Najczęściej wybierane przez Polaków smażenie jest zdecydowanie bardziej pracochłonne - musimy przecież mieszać przygotowane posiłki, uważać by się nie przypaliły, a potem więcej czasu poświęcić na mycie brudnych naczyń, patelni i kuchenki. Używając nowoczesnych urządzeń do gotowania na parze nie musimy pilnować przygotowanych posiłków. Można powiedzieć, że w praktycznie nie wymagają one od nas wcale pracy... Na szczęście wśród Polaków są także osoby pragnące zmian i szukające sposobów na udoskonalenie domowej kuchni. Ponad jedna trzecia badanych chce korzystać z urządzeń, które pozwalają na przygotowanie zdrowszych dań w sposób wymagający mniej czasu i mniej nakładu pracy. Jest więc szansa, że przy odpowiedniej edukacji na temat sposobów i możliwości przygotowywania smacznych, a zarazem doskonałych w smaku potraw, polskie gusta i zwyczaje kulinarne staną się bardziej przyjazne dla naszych żołądków. Potwierdzeniem tych słów była obecność gościa specjalnego konferencji prasowej, znanego nie od dziś ze swojej fascynacji światem kuchni Roberta Makłowicza, który korzystając z urządzeń do gotowania na parze Miele przygotował rozpływające się w ustach szparagi... Udowodnił tym samym na oczach zebranych, że zdrowe posiłki są nie tylko bardzo smaczne, ale i szybkie i proste do przygotowania.
Ilość głosów: 20 /
Wasza ocena: 9.2/10
|
|
 |
Dieta kopenhaska (13-sto dniowa)
Przez wielu nazywana cudowną, przez innych wyniszczającą, nieracjonalną, restrykcyjną. Dieta kontrowersyjna, a zarazem znana ...
|
| |
 |
Depresja? Zmień swój jadłospis!
Depresja jest stanem przewlekłego smutku, zirytowania, poczucia bezsilności i bezsensu. Może przebiegać łagodnie, co objawia ...
|
| |
Wox Moax (11:42, 2005-06-06) komentarz: ciekawe ile take urządzonko kosztuje?? |
| Edyta K. (17:52, 2005-06-06) komentarz: Ale to fajnie wygląda - to jest jak piekarnik do wbudowania w szafki?? Super! Bardzo bym chciała mieć coś takiego. Tanie pewnie nie jest, bo Miele to nie jest tania firma, ale moja znajoma ma pikarnik tej firmy i ja jestem zachwycona! No cóż - to zabieram się za oszczędzanie i może też uda mi się takie urządzenie kupić :) chciałabym. |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|