Dieta, skuteczne odchudzanie
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Polacy w sosie wlasnym  BĄDŹ ZDROWA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Polacy w sosie wlasnym  BĄDŹ SZCZUPŁA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Polacy w sosie wlasnym  BĄDŹ PIĘKNA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Polacy w sosie wlasnym  TWOJA KONDYCJA
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Polacy w sosie wlasnym  TWOJE PSYCHE
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Polacy w sosie wlasnym  TWOJE DZIECKO
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Polacy w sosie wlasnym  AKTUALNOŚCI
Sprawdź co powie nasz dietetyk...
Twoja obecna waga kg
Ile chciałabyś ważyć kg
Twój wzrost cm
LOGIN
HASŁO
Zarejestruj się
Dlaczego warto?
Zapomniałaś hasła?
SZUKAJ NA STRONIE:

ZOBACZ NASZE
WSZYSTKIE PROGRAMY
Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Polacy w sosie wlasnym
Indywidualna dieta - skuteczna, bo dopasowana
do Twoich potrzeb, upodobań i możliwości.
Stały kontakt i opieka dietetyka on-line
opinie klientów Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Polacy w sosie wlasnym
dowiedz się więcej Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Polacy w sosie wlasnym


PROGRAM INDYWIDUALNEJ ANALIZY DIETY - doskonały sposób na odchudzanie

TWOJA MAPA
ZDROWIA I URODY
Atrakcyjne
Zniżki

z Kartą
Stałego
Klienta
FOOD LINE
NASI PARTNERZY:
fitness, kosmetyka, zdrowie


SONDY

Co zawsze sprawdzasz zanim kupisz jakiś produkt?
Ile ma kalorii
Ile ma tłuszczu
Czy ma konserwanty
Czy jest słodzony
Datę ważności
Wszystkie wyżej wymienione
Żadne z wymienionych
wyniki sondy

Strona startowa
Dodaj do ulubionych

Zostaliśmy wyróżnieni przez:
Ciekawa Strona


Strona wyróżniona przez Katalog
 Ciekawych Stron


Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl


  jesteś w: strona główna / zdrowie
Polacy w sosie własnym
|

Jak jemy? Jakie błędy popełniamy najczęściej? Co możemy zrobić by je poprawić? Dzisiejszy artykuł poświęcamy relacji z ostatniej konferencji prasowej Miele dotyczącej nawyków żywieniowych Polaków.

W maju 2005 w Domu Dziennikarza w Warszawie miała miejsce konferencja prasowa niemieckiego producenta najwyższej klasy urządzeń do gotowania na parze - firmy MIELE. W spotkaniu uczestniczyli dziennikarze na co dzień zajmujących się tematem zdrowia i popularyzacją prawidłowego sposobu odżywiania się. W czasie konferencji przedstawiono ostatnie wyniki badań OBOPu dotyczące nawyków żywieniowych Polaków. Raport został przygotowany na podstawie badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na 1000-osobowej ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie Polaków mających 15 i więcej lat. Badania zrealizowane zostały w marcu 2005 roku metodą wywiadów bezpośrednich.

No i niestety z badań wyraźnie wynika, że nie jest dobrze. Polacy jedzą to, co lubią, a lubią to, co dobrze znają, choć najczęściej zdają sobie sprawę z tego, że nie są to zdrowe potrawy. Na polskim stole w porze obiadu królują więc ziemniaki, kotlet schabowy i surówka. 70% Polaków w czasie weekendu spożywa do tego dodatkowo  zupę najczęściej pomidorową lub rosół. Choć trudno w to uwierzyć wartość energetyczna takiego tradycyjnego, polskiego obiadu to często aż 1200-1500 kcal! W tej sytuacji staje się zrozumiałe dlaczego aż 46% Polaków cierpi na nadwagę lub otyłość...

Wyniki badań na konferencji komentowali: Dorota Osóbka - dietetyk naszego serwisu i Poradni Żywieniowej FOOD LINE oraz kulinarny ekspert Robert Makłowicz.

Zdaniem Doroty Osóbki jednym z największych błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków jest wybór niewłaściwej metody obróbki termicznej. 76% Polaków często, bardzo często lub zawsze przygotowuje posiłki smażone na tłuszczu roślinnym; 58% gotuje w wodzie; około 35% - dusi; 32% - piecze, a 8% - wybiera grillowanie. Jedynie 4,5% Polaków przygotowuje posiłki na parze, uznając jednocześnie tę metodę za najzdrowszą.

Dorota Osóbka podkreśla, że problemy w sposobie odżywiania rzadziej wynikają z braku wiedzy, częściej z tego, że nie umiemy wykorzystać tej wiedzy w praktyce. Mimo niemałej świadomości tego, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, Polacy zwykle nie przejmują się jej zasadami. Wiedzą, że gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przyrządzania  obiadu, a mimo to większość badanych przyznaje, że nigdy nie przygotowuje posiłków w taki sposób. Większość z nas uważa, że zdrowa dieta musi z zasady być pracochłonna i niesmaczna... Na szczęście w stwierdzeniu tym nie ma wiele prawdy! Przykładowo gotowanie na parze umożliwia przygotowanie bardzo atrakcyjnych i smacznych posiłków. Potrawy przygotowane na parze charakteryzują się atrakcyjną konsystencją, zachowują barwę i większe ilości naturalnych substancji smakowo - zapachowych, co sprawia, że możemy znacznie ograniczyć dodatek soli! Stosując ten rodzaj obróbki termicznej inwestujemy we własne zdrowie - nie dostarczamy np. substancji rakotwórczych jakie powstają w wyniku smażenia. Poza tym zabezpieczamy atrakcyjny wygląd swojej sylwetki, gdyż do gotowania na parze nie stosujemy wysokokalorycznego dodatku tłuszczu. Gotowanie na parze gwarantuje także znacznie mniejsze straty witamin (m.in. witaminy C, witamin z gr. B) i składników mineralnych (m.in. magnezu, żelaza czy potasu) w porównaniu z innymi częściej wybieranymi przez Polaków rodzajami obróbki termicznej. Tak przygotowana potrawa charakteryzuje się lekkostrawnością, a więc lepiej przyswajalna przez organizm.

Kolejną zaletą gotowania na parze o której wspomniała Dorota Osóbka jest oszczędność czasu. Najczęściej wybierane przez Polaków smażenie jest zdecydowanie bardziej pracochłonne - musimy przecież mieszać przygotowane posiłki, uważać by się nie przypaliły, a potem więcej czasu poświęcić na mycie brudnych naczyń, patelni i kuchenki. Używając nowoczesnych urządzeń do gotowania na parze nie musimy pilnować przygotowanych posiłków. Można powiedzieć, że w praktycznie nie wymagają one od nas wcale pracy... 

Na szczęście wśród Polaków są także osoby pragnące zmian i szukające sposobów na udoskonalenie domowej kuchni. Ponad jedna trzecia badanych chce korzystać z urządzeń, które  pozwalają na przygotowanie zdrowszych dań w sposób wymagający mniej czasu i mniej nakładu pracy. Jest więc szansa, że przy odpowiedniej edukacji na temat sposobów i możliwości przygotowywania smacznych, a zarazem doskonałych w smaku potraw, polskie gusta i zwyczaje kulinarne staną się bardziej przyjazne dla naszych żołądków.

Potwierdzeniem tych słów była obecność gościa specjalnego konferencji prasowej, znanego nie od dziś ze swojej fascynacji światem kuchni Roberta Makłowicza, który korzystając z urządzeń do gotowania na parze Miele przygotował rozpływające się w ustach szparagi... Udowodnił tym samym na oczach zebranych, że zdrowe posiłki są nie tylko bardzo smaczne, ale i szybkie i proste do przygotowania.


 

 


Ilość głosów: 20 / Wasza ocena: 9.2/10
   
  




odchudzanie
Witaminowe korepetycje
Rozpoczynamy cykl darmowych korepetycji poświęconych witaminom. Większość z nas orientuje się, że są one bardzo korzystne ...
.: więcej

odchudzanie
Dieta przed ciążą
Dokładne zaplanowanie momentu, kiedy zajdziesz w ciążę nie zawsze jest możliwe. Jeśli jednak świadomie myślisz o dziecku, ...
.: więcej

odchudzanie
Witaminowe korepetycje: WITAMINA B1
Być może należysz do grupy osób mających problemy z paleniem papierosów, alkoholem albo wypijaniem litrów ...
.: więcej

odchudzanie
Jak zapobiec alergii u dziecka
Czy zastanawiałaś się dlaczego coraz więcej Twoich znajomych cierpi na alergie? Jedni pociągają nosem gdy nadchodzi wiosna, ...
.: więcej



ilosc komentarzy: 2
Wox Moax (11:42, 2005-06-06)
komentarz:
ciekawe ile take urządzonko kosztuje??
Edyta K. (17:52, 2005-06-06)
komentarz:
Ale to fajnie wygląda - to jest jak piekarnik do wbudowania w szafki?? Super! Bardzo bym chciała mieć coś takiego. Tanie pewnie nie jest, bo Miele to nie jest tania firma, ale moja znajoma ma pikarnik tej firmy i ja jestem zachwycona! No cóż - to zabieram się za oszczędzanie i może też uda mi się takie urządzenie kupić :) chciałabym.

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.


| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Informacja o cookies |

(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2006
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.

Jak schudnąć - odchudzanie, diety, porady dietetyczne, dieta, dietetyk. Zdrowa żywność, zdrowe odżywianie i zdrowe żywienie. Dieta uroda i zdrowie. Dietetycy pomagają schudnąć