Dieta, skuteczne odchudzanie
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Zwyczaje zywieniowe Polakow okiem Roberta Maklowicza  BĄDŹ ZDROWA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Zwyczaje zywieniowe Polakow okiem Roberta Maklowicza  BĄDŹ SZCZUPŁA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Zwyczaje zywieniowe Polakow okiem Roberta Maklowicza  BĄDŹ PIĘKNA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Zwyczaje zywieniowe Polakow okiem Roberta Maklowicza  TWOJA KONDYCJA
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Zwyczaje zywieniowe Polakow okiem Roberta Maklowicza  TWOJE PSYCHE
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Zwyczaje zywieniowe Polakow okiem Roberta Maklowicza  TWOJE DZIECKO
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Zwyczaje zywieniowe Polakow okiem Roberta Maklowicza  AKTUALNOŚCI
Sprawdź co powie nasz dietetyk...
Twoja obecna waga kg
Ile chciałabyś ważyć kg
Twój wzrost cm
LOGIN
HASŁO
Zarejestruj się
Dlaczego warto?
Zapomniałaś hasła?
SZUKAJ NA STRONIE:

ZOBACZ NASZE
WSZYSTKIE PROGRAMY
Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Zwyczaje zywieniowe Polakow okiem Roberta Maklowicza
Indywidualna dieta - skuteczna, bo dopasowana
do Twoich potrzeb, upodobań i możliwości.
Stały kontakt i opieka dietetyka on-line
opinie klientów Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Zwyczaje zywieniowe Polakow okiem Roberta Maklowicza
dowiedz się więcej Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Zwyczaje zywieniowe Polakow okiem Roberta Maklowicza


PROGRAM INDYWIDUALNEJ ANALIZY DIETY - doskonały sposób na odchudzanie

TWOJA MAPA
ZDROWIA I URODY
Atrakcyjne
Zniżki

z Kartą
Stałego
Klienta
FOOD LINE
NASI PARTNERZY:
fitness, kosmetyka, zdrowie


SONDY

Co zawsze sprawdzasz zanim kupisz jakiś produkt?
Ile ma kalorii
Ile ma tłuszczu
Czy ma konserwanty
Czy jest słodzony
Datę ważności
Wszystkie wyżej wymienione
Żadne z wymienionych
wyniki sondy

Strona startowa
Dodaj do ulubionych

Zostaliśmy wyróżnieni przez:
Ciekawa Strona


Strona wyróżniona przez Katalog
 Ciekawych Stron


Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl


  jesteś w: strona główna / zdrowie
Zwyczaje żywieniowe Polaków okiem Roberta Makłowicza
|

A co sądzi o wynikach badań OBOP kulinarny ekspert Robert Makłowicz? Czy ziemniaki, kotlet schabowy i pomidorowa to także jego ulubione potrawy?

Polacy są kuchennymi konserwatystami – tak wynika z badań, wnikających w ich kulinarne upodobania. Nie jest to jednak konserwatyzm chwalebny, posłuszne trwanie przy wspaniałej i bogatej tradycji kuchni dawnej Rzeczpospolitej, lecz uporczywe czerpanie z dość nikczemnej spuścizny kuchni PRL. Od lat bowiem usta reprezentatywnej grupy badanych - pytanej o ulubione danie - niczym mantrę powtarzają nieśmiertelną triadę: ziemniaki – kotlet schabowy – surówka. Na nieco dalszych pozycjach plasują się niezmiennie zupa pomidorowa oraz kurczak, w postaci pieczonej lub smażonej.

Popularność ziemniaków w naszej części Europy dziwić nie może. Uratowały od głodu niejedno pokolenie, prawie całkiem wypierając staropolskie kasze z codziennego menu. Jednak charakterystyczne jest, że badani nie wymienili żadnej potrawy z ziemniaków, choć o ulubione danie byli pytani. Ograniczyli się do wymienienia nazwy warzywa, a przecież ziemniaki same w sobie daniem nie są, jedynie produktem, z którego całe multum takowych można przyrządzić. Sądzę, że bez najmniejszego ryzyka założyć można, jak przygotowywane ziemniaki mieli na myśli ankietowani. Obrane i ugotowane w osolonej wodzie, zgniecione lub nie, lecz podane na talerzu obok kotleta i obowiązkowo polane tłuszczem spod smażenia. Taka wiedza nieco ostudza ewentualny entuzjazm wywołany informacją, że aż 86% Polaków bardzo często lub często wykorzystuje warzywa do przyrządzania ciepłych posiłków.

Kotlet schabowy zyskał uprzywilejowaną pozycję w czasach mięsnych niedoborów. Jego niezaprzeczalna „mięsność” w połączeniu z nieskomplikowaną, wręcz egalitarną metodą przyrządzania, pozwalającą osiągnąć podobny efekt w domu, knajpie Gminnej Spółdzielni, czy też orbisowskim hotelu – uczyniły zeń narodową ikonę. Warto zauważyć, że w Polsce przedwojennej danie to nie stanowiło przedmiotu kultu. Stosunkowo świeża jest również oszałamiająca kariera zupy pomidorowej, a datuje się od lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy to do sklepów masowo trafiły pomidorowe koncentraty. Podstawą polskiej pomidorowej nie są bowiem świeże pomidory, lecz przecier, a jej wszechobecność tłumaczą pośrednio respondenci, którzy - pytani o najważniejszą cechę przygotowywanych posiłków - w 46% wskazali na łatwość tychże czynności, w 37 na niską cenę potrzebnych produktów.

Surówki to polskie jarzynowe alibi. Wprowadzono je masowo po wojnie w tak zwanych zakładach zbiorowego żywienia. Marchewka lub seler, starte i podane na surowo stanowiły tanią i zdrową przeciwwagę dla monotonnej, ziemniaczano - wieprzowej diety. Zwyczaj przyrządzania surówek przeniósł się pod strzechy i tak trwa niezmiennie, opierając się jedzeniowym nowinkom.

Kurczaki jadano w Polsce chętnie od stuleci, światowe annały kulinarne odnotowują nawet przepis na kurczę po polsku, z wiejskiej hodowli, faszerowane masą z namoczonej w mleku bułki, zmielonej wątróbki, koperku i jajka, obłożone obficie masłem i tak upieczone. Jednak nie ten przepis mieli na myśli indagowani. Ich ulubionym daniem jest przemysłowo produkowany brojler, upieczony w całości w piekarniku, usmażony w kawałkach na patelni, lub kupiony w budce, gdzie pieczono go na rożnie. Tak, jak w wypadku pomidorowej, chodzi o cenę i łatwość przyrządzania.

Optymistycznie brzmi fakt, że badani generalnie wiedzą, jakie metody gotowania są zdrowe, a jakie nie, choć mylnie do tych pierwszych zaliczają gotowanie w wodzie, a do tych drugich grillowanie. Ze wszech miar godne jest zauważenia, że gotowanie na parze trafnie wskazane zostało przez ogół respondentów jako najbardziej zdrowy sposób przygotowywania ciepłych posiłków. Jednak aż 57% Polaków nigdy ich nie przyrządza w ten sposób, choć 55% badanych zadeklarowało, że w gotowaniu kierują się przede wszystkim smakiem potrawy. Stąd wniosek: ludzie nie zdają sobie sprawy, że najzdrowiej przygotowywane potrawy mogą być zarazem – jak w wypadku rzeczy gotowanych na parze – najsmaczniejsze.

Również nie niepokoi mnie, że 10% badanych nigdy nie słyszało o gotowaniu na parze, gdyż zapewne podobny procent respondentów nie wie, kto jest w Polsce premierem lub stwierdza, że nie rozumie pytania.

Choć oczywiście wnioski płynące z badania trudno uznać za niezwykle optymistyczne, daleki byłbym od czarnej jak żałobny welon melancholii. Śmiem twierdzić, że podobne indagacje wykazałyby statystyczną miłość Francuzów do befsztyka z frytkami i sałatą z kupnym winegretem, a Niemców do kiełbasek z musztardą, choć przecież w obu kuchniach bez trudu znaleźć można milion razy ciekawsze propozycje.


Ilość głosów: 38 / Wasza ocena: 9/10
   
  




odchudzanie
Polacy w sosie własnym
Jak jemy? Jakie błędy popełniamy najczęściej? Co możemy zrobić by je poprawić? Dzisiejszy artykuł poświęcamy relacji z ostatniej ...
.: więcej

odchudzanie
Swoje jem – swoje wiem - wyniki badania OBOP
Polacy mają zaskakująco dobre samopoczucie w kwestii własnej diety. Tylko 2% badanych uważa, że ich dieta jest bardzo niezdrowa. ...
.: więcej

odchudzanie
Zwyczaje żywieniowe Polaków okiem dietetyka
Firma MIELE poprosiła Dorotę Osóbkę dietetyka i redaktor naczelną serwisu www.TwojaDieta.pl o skomentowanie wyników ...
.: więcej

odchudzanie
Menu rocznego szkraba
Twój malec skończył właśnie pierwszy rok życia. Do jego diety wprowadziłaś już wiele nowych produktów. Dobrze ...
.: więcej



ilosc komentarzy: 1
Alicja Woźniacka (15:26, 2005-06-07)
komentarz:
A co jest złego w ziemniakach, schabowym czy pomidorowej? Czy potrawy innych narodów sa lepsze? wszytsko co zagraniczne jest lepsze? to bzdurai slepe nasladownictwo. Przeciez i kotleta i pomidorowej nie jemy codziennie.Ala

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.


| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Informacja o cookies |

(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2006
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.

Jak schudnąć - odchudzanie, diety, porady dietetyczne, dieta, dietetyk. Zdrowa żywność, zdrowe odżywianie i zdrowe żywienie. Dieta uroda i zdrowie. Dietetycy pomagają schudnąć