Opowieść o jajku wielkanocnym.
Odwieczne pytanie, co było pierwsze: jajo czy kura, nadal pozostaje nierozstrzygnięte. Nie pozostawia jednak wątpliwości fakt, że jaja zajmują szczególne miejsce w kulturze wielu narodów. Warto przyjrzeć się im z bliska, zwłaszcza teraz, kiedy na plecach czujemy już oddech zbliżających się Świąt Wielkanocnych, w których jajo zajmuje szczególne miejsce...
O jajach i ich symbolice...
Dla ludów starożytnych jajo posiadało kilka znaczeń - było symbolem świata, płodności i życia, a także przedmiotem szczególnego kultu. W mitologii istniało przekonanie, że świat powstał z olbrzymiego jaja, które zostało zniesione przez boginię Eurynome. Jaja symbolizujące powrót do życia były umieszczane przy zmarłych m.in. w grobowcach egipskich i rzymskich. W wierzeniach ludów pogańskich zapewniały one urodzaj, szczęście i pomyślność, a także chroniły przed chorobą i złymi urokami. W religii chrześcijańskiej jaja zajmują szczególne miejsce i są nieodłącznym elementem polskiej święconki. Symbolizują zmartwychwstanie - zwycięstwo Chrystusa nad śmiercią i nowe życie. Kilka słów o malowankach.... Zwyczaj zdobienia jaj na ziemiach słowiańskich sięga X wieku i był zwiastunem zbliżającej się wiosny. Symbolizował poczucie bezpieczeństwa, spokój i zapewniał ochronę przed nieczystymi siłami. Dlatego bardzo często używano pisanek do wielu magicznych rytuałów, mających na celu odpędzić złe duchy i zapewnić siłę oraz witalność. Jeszcze niedawno na polskiej wsi zdobieniem jaj zajmowały się wyłącznie kobiety. Siadały one w jednej izbie i wspólnie pokrywały jaja rozmaitymi zdobieniami i kolorami. Rysunki te nie miały jedynie charakteru ozdobnego, ukryta w nich była głęboka symbolika. Wzory figur geometrycznych oznaczały nieskończoność, kłosy zbóż nawiązywały do zbliżających się żniw, a ciała niebieskie (gwiazdy, księżyc, słońce) symbolizowały nieskończoność. Do przygotowania ozdobionych jaj używano wosku i rozmaitych barwników roślinnych. Kolor uzyskiwano dzięki sokowi z jarzębiny, dzikiej róży, traw czy suchych łupin cebuli. Przygotowane jaja umieszczano w święconkach, obdarowywano nimi najbliższą rodzinę oraz przyjaciół, a w przypadku zakochanych – bliską sercu osobę ... Co dobrego w jaju ? Mimo, że jajo jest częstym elementem codziennego menu, wciąż nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego ile mu zawdzięczamy. Jest ono produktem dostarczającym wielu składników odżywczych. Charakteryzuje się m.in. białkiem o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Oznacza to, że zawarte w nim składniki mogą w bardzo dużym stopniu wykorzystane przez nasz organizm. Jajko dostarcza także korzystnego rodzaju tłuszczu ze słynnej grupy NNKT. Przypomnijmy, że ten rodzaj tłuszczu wykazuje dobroczynne działanie na układ krążenia, wpływając na obniżenie stężenia całkowitego cholesterolu i groźnej frakcji LDL, zwiększa odporność organizmu na infekcje, a także zapewnia atrakcyjny wygląd skóry. Jajko zawiera także duże ilości cennej lecytyny, która bardzo korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Powszechnie uważa się, że doskonale wpływa ona na poprawę pamięci i sprzyja koncentracji. Jajko dostarcza również wielu innych składników odżywczych m.in. witamin i składników mineralnych, dzięki którym w dużym stopniu możemy pokryć dzienne zapotrzebowanie na wielu związków. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które ogrywają ważną rolę w pracy układu nerwowego, wpływają na stan skóry zapewniając jej elastyczność i chroniąc przed przesuszeniem. Dostarcza również dużych ilości składników mineralnych m.in. żelaza, a także wapnia i magnezu. Jedno jajo dostarcza około 75 kcal – nie muszą się go bać osoby stosujące dietę odchudzającą. Pod warunkiem, że nie będziemy go jeść zbyt często i że nie użyjemy do niego kalorycznych dodatków takich jak np. majonez (dla przypomnienia 1 łyżka majonezu = 150 kcal! Więcej informacji na ten temat kaloryczności różnych produktów możesz znaleźć tutaj). Jajko doskonale komponuje się z wieloma lekkimi składnikami. Wyśmienicie smakuje razem z chudą wędliną, krewetkami, paluszkami krabowami, a także ze świeżymi warzywami np. pomidorami, ogórkami, rzodkiewkami czy łodyżkami rzeżuchy. Co z cholesterolem? Wszyscy wiemy, że jajo zawiera duże ilości cholesterolu. 1 sztuka dostarcza aż 300mg tego składnika czyli tyle ile wynosi jego maksymalne dzienne spożycie. To bardzo dużo, biorąc pod uwagę fakt, iż cholesterol występuje także w wielu innych powszechnie zjadanych produktach. Z drugiej jednak strony wielu naukowców podkreśla fakt, iż cholesterol zawarty w jajku nie ma tak negatywnego wpływu na nasze zdrowie jak ten pochodzący np. z masła. Spór dotyczący wpływu jaj na podniesienie poziomu cholesterolu pozostaje nierozstrzygnięty. Jedno jest pewne, zdrowy człowiek, nie mający problemów z podwyższonym poziomem cholesterolu może pozwolić sobie na zjedzenie 3-4 jaj w ciągu tygodnia.
Ilość głosów: 23 /
Wasza ocena: 9.6/10
|
|
|
Jak pogodzić dietę z pracą?
Czy można pogodzić intensywną pracę zawodową z przestrzeganiem diety odchudzającej albo po postu ze zdrowym odżywianiem? ...
|
| |
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|