Dieta, skuteczne odchudzanie
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Opowiesc o jajku wielkanocnym  BĄDŹ ZDROWA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Opowiesc o jajku wielkanocnym  BĄDŹ SZCZUPŁA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Opowiesc o jajku wielkanocnym  BĄDŹ PIĘKNA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Opowiesc o jajku wielkanocnym  TWOJA KONDYCJA
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Opowiesc o jajku wielkanocnym  TWOJE PSYCHE
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Opowiesc o jajku wielkanocnym  TWOJE DZIECKO
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Opowiesc o jajku wielkanocnym  AKTUALNOŚCI
Sprawdź co powie nasz dietetyk...
Twoja obecna waga kg
Ile chciałabyś ważyć kg
Twój wzrost cm
LOGIN
HASŁO
Zarejestruj się
Dlaczego warto?
Zapomniałaś hasła?
SZUKAJ NA STRONIE:

ZOBACZ NASZE
WSZYSTKIE PROGRAMY
Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Opowiesc o jajku wielkanocnym
Indywidualna dieta - skuteczna, bo dopasowana
do Twoich potrzeb, upodobań i możliwości.
Stały kontakt i opieka dietetyka on-line
opinie klientów Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Opowiesc o jajku wielkanocnym
dowiedz się więcej Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Opowiesc o jajku wielkanocnym


PROGRAM INDYWIDUALNEJ ANALIZY DIETY - doskonały sposób na odchudzanie

TWOJA MAPA
ZDROWIA I URODY
Atrakcyjne
Zniżki

z Kartą
Stałego
Klienta
FOOD LINE
NASI PARTNERZY:
fitness, kosmetyka, zdrowie


SONDY

O której godzinie najczęściej jesz śniadanie?
Przed 7
7 - 8
8 - 9
9 - 10
10 - 12
Po 12
wyniki sondy

Strona startowa
Dodaj do ulubionych

Zostaliśmy wyróżnieni przez:
Ciekawa Strona


Strona wyróżniona przez Katalog
 Ciekawych Stron


Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl


  jesteś w: strona główna / zdrowie
Opowieść o jajku wielkanocnym.
|

Odwieczne pytanie, co było pierwsze: jajo czy kura, nadal pozostaje nierozstrzygnięte. Nie pozostawia jednak wątpliwości fakt, że jaja zajmują szczególne miejsce w kulturze wielu narodów. Warto przyjrzeć się im z bliska, zwłaszcza teraz, kiedy na plecach czujemy już oddech zbliżających się Świąt Wielkanocnych, w których jajo zajmuje szczególne miejsce...


O jajach i ich symbolice...

Dla ludów starożytnych jajo posiadało kilka znaczeń - było symbolem świata, płodności i życia, a także przedmiotem szczególnego kultu. W mitologii istniało przekonanie, że świat powstał z olbrzymiego jaja, które zostało zniesione przez boginię Eurynome. Jaja symbolizujące powrót do życia były umieszczane przy zmarłych m.in. w grobowcach egipskich i rzymskich. W wierzeniach ludów pogańskich zapewniały one urodzaj, szczęście i pomyślność, a także chroniły przed chorobą i złymi urokami. 

W religii chrześcijańskiej jaja zajmują szczególne miejsce i są nieodłącznym elementem polskiej święconki. Symbolizują zmartwychwstanie - zwycięstwo Chrystusa nad śmiercią i nowe życie.

Kilka słów o malowankach.... 

Zwyczaj zdobienia jaj na ziemiach słowiańskich sięga X wieku i był zwiastunem zbliżającej się wiosny. Symbolizował poczucie bezpieczeństwa, spokój i zapewniał ochronę przed nieczystymi siłami. Dlatego bardzo często używano pisanek do wielu magicznych rytuałów, mających na celu odpędzić złe duchy i zapewnić siłę oraz witalność.

Jeszcze niedawno na polskiej wsi zdobieniem jaj zajmowały się wyłącznie kobiety. Siadały one w jednej izbie i wspólnie pokrywały jaja rozmaitymi zdobieniami i kolorami. Rysunki te nie miały jedynie charakteru ozdobnego, ukryta w nich była głęboka symbolika. Wzory figur geometrycznych oznaczały nieskończoność, kłosy zbóż nawiązywały do zbliżających się żniw, a ciała niebieskie (gwiazdy, księżyc, słońce) symbolizowały nieskończoność. Do przygotowania ozdobionych jaj używano wosku i rozmaitych barwników roślinnych. Kolor uzyskiwano dzięki sokowi z jarzębiny, dzikiej róży, traw czy suchych łupin cebuli. Przygotowane jaja umieszczano w święconkach, obdarowywano nimi najbliższą rodzinę oraz przyjaciół, a w przypadku zakochanych – bliską sercu osobę ...

Co dobrego w jaju ?

Mimo, że jajo jest częstym elementem codziennego menu, wciąż nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego ile mu zawdzięczamy. Jest ono produktem dostarczającym wielu składników odżywczych. Charakteryzuje się m.in. białkiem o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Oznacza to, że zawarte w nim składniki mogą w bardzo dużym stopniu wykorzystane przez nasz organizm. Jajko dostarcza także korzystnego rodzaju tłuszczu ze słynnej grupy NNKT. Przypomnijmy, że ten rodzaj tłuszczu wykazuje dobroczynne działanie na układ krążenia, wpływając na obniżenie stężenia całkowitego cholesterolu i groźnej frakcji LDL, zwiększa odporność organizmu na infekcje, a także zapewnia atrakcyjny wygląd skóry. Jajko zawiera także duże ilości cennej lecytyny, która bardzo korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Powszechnie uważa się, że doskonale wpływa ona na poprawę pamięci i sprzyja koncentracji.

Jajko dostarcza również wielu innych składników odżywczych m.in. witamin i składników mineralnych, dzięki którym w dużym stopniu możemy pokryć dzienne zapotrzebowanie na wielu związków. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które ogrywają ważną rolę w pracy układu nerwowego,  wpływają na stan skóry zapewniając jej elastyczność i chroniąc przed przesuszeniem. Dostarcza również dużych ilości składników mineralnych m.in. żelaza, a także wapnia i magnezu.

Jedno jajo dostarcza około 75 kcal – nie muszą się go bać osoby stosujące dietę odchudzającą. Pod warunkiem, że nie będziemy go jeść zbyt często i że nie użyjemy do niego kalorycznych dodatków takich jak np. majonez (dla przypomnienia 1 łyżka majonezu = 150 kcal! Więcej informacji na ten temat kaloryczności różnych produktów możesz znaleźć tutaj). Jajko doskonale komponuje się z wieloma lekkimi składnikami. Wyśmienicie smakuje razem z chudą wędliną, krewetkami, paluszkami krabowami, a także ze świeżymi warzywami np. pomidorami, ogórkami, rzodkiewkami czy łodyżkami rzeżuchy. 

Co z cholesterolem?

Wszyscy wiemy, że jajo zawiera duże ilości cholesterolu. 1 sztuka dostarcza aż 300mg tego składnika czyli tyle ile wynosi jego maksymalne dzienne spożycie. To bardzo dużo, biorąc pod uwagę fakt, iż cholesterol występuje także w wielu innych powszechnie zjadanych produktach. Z drugiej jednak strony wielu naukowców podkreśla fakt, iż cholesterol zawarty w jajku nie ma tak negatywnego wpływu na nasze zdrowie jak ten pochodzący np. z masła. Spór dotyczący wpływu jaj na podniesienie poziomu cholesterolu pozostaje nierozstrzygnięty. Jedno jest pewne, zdrowy człowiek, nie mający problemów z podwyższonym poziomem cholesterolu może pozwolić sobie na zjedzenie 3-4 jaj w ciągu tygodnia.


Ilość głosów: 22 / Wasza ocena: 9.6/10
   
  




odchudzanie
Pora wrzucić coś na ruszt
Pogoda za oknem wręcz kusi, by w weekend skrzyknąć znajomych i urządzić sobie wspólne grillowanie w plenerze. Jednak ...
.: więcej

odchudzanie
O tym się mówi: Flawonoidy
Każda z nas chce jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. To oczywiste. Dużą pomocą w osiągnięciu tego celu jest odpowiednio skomponowana ...
.: więcej

odchudzanie
Garnek garnkowi nie równy!
Chyba każda z nas choć raz w życiu zadała sobie to pytanie. Prawdopodobnie jesteś osobą, której również zależy na zdrowiu ...
.: więcej

odchudzanie
Nie daj się zjeść stresom
Kobieta jest piękna, kiedy jest piękna naturalnie. Tymczasem współczesny świat wymaga od nas wiele, często zbyt wiele. Stale ...
.: więcej



ilosc komentarzy: 0

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.


| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Informacja o cookies |

(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2006
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.

Jak schudnąć - odchudzanie, diety, porady dietetyczne, dieta, dietetyk. Zdrowa żywność, zdrowe odżywianie i zdrowe żywienie. Dieta uroda i zdrowie. Dietetycy pomagają schudnąć