Dieta, skuteczne odchudzanie
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Co dobrego jest w warzywach  BĄDŹ ZDROWA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Co dobrego jest w warzywach  BĄDŹ SZCZUPŁA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Co dobrego jest w warzywach  BĄDŹ PIĘKNA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Co dobrego jest w warzywach  TWOJA KONDYCJA
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Co dobrego jest w warzywach  TWOJE PSYCHE
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Co dobrego jest w warzywach  TWOJE DZIECKO
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Co dobrego jest w warzywach  AKTUALNOŚCI
Sprawdź co powie nasz dietetyk...
Twoja obecna waga kg
Ile chciałabyś ważyć kg
Twój wzrost cm
LOGIN
HASŁO
Zarejestruj się
Dlaczego warto?
Zapomniałaś hasła?
SZUKAJ NA STRONIE:

ZOBACZ NASZE
WSZYSTKIE PROGRAMY
Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Co dobrego jest w warzywach
Indywidualna dieta - skuteczna, bo dopasowana
do Twoich potrzeb, upodobań i możliwości.
Stały kontakt i opieka dietetyka on-line
opinie klientów Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Co dobrego jest w warzywach
dowiedz się więcej Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Co dobrego jest w warzywach


PROGRAM INDYWIDUALNEJ ANALIZY DIETY - doskonały sposób na odchudzanie

TWOJA MAPA
ZDROWIA I URODY
Atrakcyjne
Zniżki

z Kartą
Stałego
Klienta
FOOD LINE
NASI PARTNERZY:
fitness, kosmetyka, zdrowie


SONDY

Co zawsze sprawdzasz zanim kupisz jakiś produkt?
Ile ma kalorii
Ile ma tłuszczu
Czy ma konserwanty
Czy jest słodzony
Datę ważności
Wszystkie wyżej wymienione
Żadne z wymienionych
wyniki sondy

Strona startowa
Dodaj do ulubionych

Zostaliśmy wyróżnieni przez:
Ciekawa Strona


Strona wyróżniona przez Katalog
 Ciekawych Stron


Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl


  jesteś w: strona główna / zdrowie
Co dobrego jest w warzywach
|

Z pewnością dobrze wiesz, że warzywa są Twoimi sprzymierzeńcami w czasie odchudzania. Teraz, kiedy wielkimi krokami zbliża się lato, na pewno coraz intensywniej korzystasz z bogatych w warzywa diet. Co takiego znajduje się w tych produktach, że warto jest je jeść codziennie, nie tylko wtedy kiedy jesteś na diecie? O tym wszystkim w dzisiejszym artykule.

Warzywa to źródło ogromnej ilości cennych składników odżywczych - witamin, minerałów i innych związków biologicznie czynnych...

Bogactwo witamin ...
Warzywa zawierają spore ilości wielu witamin, a wśród nich witaminy C oraz beta-karotenu (prowitaminy A). Witaminy te są znakomitymi przeciwutleniaczami i odgrywają znaczącą rolę w walce z wolnymi rodnikami. Oprócz tego biorą udział w wielu procesach przemiany materii. Witamina C odgrywa ważną rolę w powstawaniu hormonów steroidowych czy barwników skóry. Jest również niezbędna w wytwarzaniu kolagenu czyli podstawowego składnika tkanki łącznej. Warzywami szczególnie bogatymi w witaminę C są: papryka czerwona, szpinak, botwinka, brokuły i pomidory. Wspomniany beta-karoten uczestniczy natomiast w procesie widzenia (wchodzi w skład rodopsyny, barwnika siatkówki), wpływa na gładkość i jędrność skóry oraz wzmacnia układ odpornościowy Twojego organizmu. Duże ilości tego związku występują m.in. w marchwi, szpinaku, botwince, dyni, papryce czerwonej.

Warzywa są także źródłem innych witamin m.in. kwasu foliowego (szczególnie niezbędnego dla kobiet w wieku rozrodczym oraz spodziewających się dziecka) oraz niacyny, która korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz uczestniczy w przemianie białek, tłuszczy i węglowodanów. Warzywami szczególnie bogatymi w kwas foliowy są: brukselka, szparagi, szpinak, kalafior, bób, brokuły. Natomiast duże ilości niacyny dostarczają bób, groszek zielony, kukurydza, korzeń pietruszki i papryka czerwona.

... i składników mineralnych

Warzywa oprócz witamin zawierają także wielu składników mineralnych. Dostarczają one duże ilości żelaza, chroniącego Twój organizm przed rozwojem niedokrwistości, zapobiegającego tym samym szybkiemu męczeniem się i problemom z koncentracją. Duże ilości żelaza obecne są w: natce pietruszki, szpinaku, botwince, bobie, koperku, szczawiu i buraku.

Warzywa są także doskonałym źródłem potasu, zapobiegającemu zakwaszeniu Twojego organizmu, chroniącego Cię tym samym przed uczuciem zmęczenia, sennością czy bólami głowy. Doskonałym źródłem potasu są: natka pietruszki, koperek, botwinka, chrzan, ziemniaki, pomidory, brukselka.

Warzywa zawierają wiele innych cennych składników mineralnych m.in. magnezu, który uczestniczy razem z wapniem w prawidłowej pracy serca i naczyń wieńcowych. Jest także niezastąpiony w sytuacjach stresowych oraz gdy jesteś przemęczona. Warzywami szczególnie bogatymi w magnez są: szpinak, kukurydza, brukselka, groszek zielony i fasolka szparagowa.

Może się zdziwisz, ale warzywa są jednym ze źródeł wapnia, pierwiastka bioracego udział w budowaniu Twoich kości i zębów. Duże ilości tego składnika dostracza m.in. botwinka, brokuły, kapusta, fasola czy seler. 

Źródło błonnika pokarmowego

Błonnik pokarmowy występuje w postaci różnych frakcji, które różnią się budową i rozpuszczalnością w wodzie. Do tych frakcji zaliczamy m.in.: celulozę, hemicelulozy, pektyny, ligninę czy beta-glukany, które wchodzą w skład błon komórkowych i tkanki podporowej roślin. Chociaż nie jest on trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym, to pełni on w Twoim organizmie szereg istotnych funkcji. Przede wszystkim wychwytuje z Twojego organizmu szereg toksyn czy metali ciężkich. Wiąże cholesterol i kwasy żółciowe, uniemożliwiając przedostanie się ich do krwioobiegu. Przeciwdziała nowotworom, szczególnie piersi i jelita grubego. Oprócz tego doskonale reguluje trawienie, wzmaga perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Jest również niezastąpionym elementem diety cukrzyków – opóźnia wchłanianie glukozy do krwi oraz osób odchudzających się – błonnik pokarmowy nie jest trawiony przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego, dzięki czemu nie jest on źródłem energii, a wzmaga uczucie sytości na dłuższy czas. Dużą ilość błonnika pokarmowego zawierają następujące warzywa brukselka, bób, kapusta, groszek zielony, dynia.

Prozdrowotne właściwości warzyw

Warzywa oprócz wspomnianych wyżej składników odżywczych, zawierają szereg innych substancji, które wywierają korzystny wpływ na Twoje zdrowie. Poznaj warzywa, które od dawna stosowane są w medycynie naturalnej i z którymi warto „zaprzyjaźnić” się na dłużej:

  • Chrzan – korzeń chrzanu bogaty jest w fitoncydy, glikozydy, flawonoidy oraz w witaminę C i potas. Zwiększa odporność na infekcje oraz zwalcza drobnoustroje wywołujące zatrucia pokarmowe.

  • Cebula – zawiera fitoncydy o silnym bakteriobójczym działaniu. Stosowana jest często w przeziębieniach oraz nieżytach górnych dróg oddechowych. Oprócz tego cebula w niewielkim stopniu obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, zwiększając stężenie frakcji HDL cholesterolu oraz działa moczopędnie i przeciwreumatycznie.

  • Czosnek – w swoim składzie zawiera fitoncydy. Działa więc bakteriobójczo (niezastąpiony przy przeziębieniu) i przeciwwirusowo (zwalcza wirusa opryszczki). Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, zapobiega odkładaniu cholesterolu LDL w naczyniach krwionośnych i podnosi poziom cholesterolu HDL. Czosnek zawiera też sporą ilość antyoksydantów, zapobiegając tym samym przedwczesnemu starzeniu się oraganizmu.

  • Kapusta – nie tylko kapusta, ale ogólnie warzywa kapustne posiadają wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim zapobiegają powstawaniu nowotworów, ponieważ zawarte w nich substancje (beta-karoten, witamina C, E, flawonoidy i monoterpeny) wychwytują i usuwają z organizmu wolne rodniki oraz nie pozwalają na powstawanie rakotwórczych nitrozoamin z azotynów i amin występujących w żywności. Kapusta wpływa także korzystnie na walkę z niedokrwistością, natomiast sok z kapusty polecany jest w chorobie wrzodowej.

A kiedy będziesz się odchudzać...

Podczas terapii odchudzającej warzywa powinny stanowić istotny element diety. Dzięki dużej zawartości wody (80-90%) oraz obecności w swoim składzie błonnika pokarmowego, charakteryzują się niską energetycznością. Najmniej kalorii (13-14kcal/100g) posiadają: sałata, ogórek, rzodkiewka i pomidor. Najlepiej, jeśli będą one podane w postaci surówek z dodatkiem oliwy z oliwek, a jeśli do warzyw dodasz produkt białkowy np. grillowaną pierś z kurczaka czy brązowy ryż – uzyskasz smaczne, sycące i niskokaloryczne danie.

Jeśli natomiast chcesz się skutecznie odchudzić, a nie masz ciekawych pomysłów na smaczne danie, skontaktuj się z nami. Dobierzemy dla Ciebie takie zestawy posiłków, abyś była zadowolona i odchudzanie nie kojarzyło się z męczarnią. Proponujemy Ci w tym wypadku skorzystać z porady naszych dietetyków. Możesz to zrobić:


Ilość głosów: 18 / Wasza ocena: 9/10
   
  




odchudzanie
Czego potrzebujesz gdy ćwiczysz
Kiedy trenujesz potrzeby Twojego organizmu rosną. Masz większe zapotrzebowanie nie tylko na energię, ale także na witaminy ...
.: więcej

odchudzanie
Wstydliwy problem – wzdęcia
Czujesz pełność w brzuchu? Nie możesz zmieścić się w swoje ulubione spodnie, a wiesz, że nie przytyłaś...? Najprawdopodobniej ...
.: więcej

odchudzanie
Dieta, która zwalcza pryszcze
Trądzik potocznie nazywany pryszczami jest dolegliwością, z którą nie łatwo się uporać. Niezmiernie ważna w walce z nim jest ...
.: więcej

odchudzanie
Program Odchudzania OPIEKA: poznaj opinie Twoich poprzedników
Z pewnością nie raz rozpoczynałaś już odchudzanie stosując diety z gazet czy wskazówki przyjaciółek. Miałaś ...
.: więcej



ilosc komentarzy: 7
Lidia (13:52, 2006-06-02)
komentarz:
Ja jestem warzywno-margarynowa, i jak robie badania to lekarze są w szoku że mozna miec takie dobre wyniki :-)
Igor (13:23, 2006-06-06)
komentarz:
Hehe, ale nie każdy jest w stanie zrezygnować np. z masełka :-) Choć ja musiałem...
Ania (13:53, 2006-06-07)
komentarz:
Masło? bueeeee :-D
Andaluzja (11:43, 2006-06-09)
komentarz:
Zamiast warzyw można uzyc chociazby flory pro.activ - efekt podobny :-)
Gruźlik (13:09, 2006-06-21)
komentarz:
Margaryna i warzywa - to jest najlepszy układ.
Rafał (16:44, 2006-06-26)
komentarz:
Tym bardziej, że na margarynie się znakomicie smaży, a na masełku (moim zdaniem) już nie, a nie ma to jak pyszne warzywa z patelni obsmażone na margarynie właśnie, mniam :)
Halina (19:08, 2006-09-11)
komentarz:
Warzywa - cudna rzecz + tłuszcz roślinny to podstawa... Stosuję dietę WW i tam liczę sobie spokojnie punkty a nie kalorie i co jest bardzo pozytywne warzywa i owoce maja 0 punktów, czyli nie muszę się ograniczać w ich jedzeniu..., ale bardzo ważny jest tu ten tłuszcz roślinny... Polecam też dietke WW :)

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.


| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Informacja o cookies |

(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2006
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.

Jak schudnąć - odchudzanie, diety, porady dietetyczne, dieta, dietetyk. Zdrowa żywność, zdrowe odżywianie i zdrowe żywienie. Dieta uroda i zdrowie. Dietetycy pomagają schudnąć