Czy można zastąpić oliwę z oliwek olejem rzepakowym?
Czy można wprowadzić kilka modyfikacji do diety śródziemnomorskiej, aby była bardziej przystosowana do naszych zwyczajów? Polacy jadają bowiem za mało ryb. To właśnie one w diecie śródziemnomorskiej są głównym źródłem kwasów omega-3. Dobrym rozwiązaniem będzie doskonale znany w kuchni olej rzepakowy. Coraz częściej polecany przez specjalistów jest cennym źródłem kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wieńcowej serca.
Oliwa północy Olej rzepakowy, zwany często „oliwą północy” jest rekomendowany w Europie Środkowej oraz Wschodniej jako bardziej wartościowy zamiennik oliwy z oliwek. Warto zastanowić się dlaczego. Odpowiedź na to pytanie jest jednak niezwykle prosta. Dieta osób zamieszkujących basen Morza Śródziemnego jest bogata w ryby i owoce morza, które dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości kwasów omega-3. Niestety w naszej szerokości geograficznej spożycie ryb jest nadal zbyt małe. Powinniśmy zatem sięgać po tłuszcze roślinne będące doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których najbardziej wartościowe to Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe omega-6 i omega-3. Oba znajdziemy właśnie w oleju rzepakowym. A najcenniejszego omega-3 – jest w nim nawet 10-krotnie więcej niż w oliwie z oliwek. Najważniejsze są proporcje! Odpowiednia zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych to jednak połowa sukcesu. Kluczową rolę z punktu widzenia potrzeb żywieniowych odgrywa dopiero odpowiednia ich proporcja, mianowicie najbardziej optymalny stosunek omega-6 i omega-3 wynosi 2:1. W ten sposób zachowana jest równowaga między dwoma kwasami, która w efekcie najlepiej oddziałuje na nasz organizm. W przypadku oliwy z oliwek stosunek kwasów tłuszczowych wypada o wiele mniej korzystnie. Wynosi bowiem 9:1, czego przyczyn należy upatrywać się w dużo mniejszym stężeniu omega-3 niż w przypadku oleju rzepakowego. Dodatkowo olej rzepakowy wypada korzystnie, gdyż wyróżnia się najmniejszą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych spośród wszystkich tłuszczów. Tymczasem oliwa z oliwek zawiera ich aż dwukrotnie więcej. Warto o tym pamiętać, gdyż ten rodzaj kwasów negatywnie oddziałuje na organizm, zwiększając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. 
- Warto przypomnieć, że właściwości profilaktyczne tradycyjnej diety śródziemnomorskiej zależą od jej całokształtu, nie tylko od oliwy z oliwek. Źródłem PUFA omega-3 w tej diecie jest nie oliwa, lecz ryby, owoce morza, orzechy i prawdopodobnie inne jeszcze produkty spożywcze. Zapewnieniu pożądanych proporcji kwasów tłuszczowych w polskiej diecie służy dobrze olej rzepakowy, cechujący się najniższą zawartością SFA i największą PUFA omega-3 – komentuje prof. dr hab. Wiktor B Szostak. 
Ilość głosów: 3 /
Wasza ocena: 10/10
|
|
 |
Dolej oleju do smażenia!
Jeśli od czasu do czasu skusimy się na smażoną potrawę, róbmy to mądrze i świadomie, wybierając tłuszcze, które ...
|
| |
 |
Razem z nami schudł... Cezary Żak
Odchudzić Cezarego Żaka? To żaden problem dla dietetyków serwisu www.TwojaDieta.pl i współpracujących z nami trenerów. Mieliśmy ...
|
| |
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|