Uśmiechnij się czyli dieta na piękne zęby!
Nie próbujemy Cię nawet przekonywać o tym, że wygląd naszych zębów ma ogromny wpływ na postrzeganie nas przez otoczenie. Wiedzą już o tym wszyscy. Oprócz regularnych wizyt u lekarza stomatologa, możemy zadbać o nasze zęby stosując odpowiedni rodzaj diety. W artykule zwrócimy Ci uwagę na produkty, które szczególnie korzystnie wpływają na nasz uśmiech, jak i te, których radzimy unikać.
TWÓJ WRÓG - PRÓCHNICA Największym niebezpieczeństwem dla zębów jest szeroko rozpowszechniona w polskim społeczeństwie - próchnica. Dane literaturowe mówią o tym, że cierpi na nią 9 z 10 dorosłych osób. Na rozwój próchnicy w dużym stopnie wpływamy my sami poprzez nieprawidłowy sposób odżywiania się. Negatywny wpływ mają przede wszystkim cukry proste. Ten składnik diety wpływa na rozmnażanie się w jamie ustnej bakterii próchnicotwórczych, które tworzą niszczącą zęby płytkę nazębną, wytwarzają kwasy (octowy, propionowy, mlekowy) i przyczyniają się w ten sposób do stopniowego uszkadzania szkliwa i rozwoju próchnicy. Produktami o dużej zawartości cukrów prostych są czekolady, batony, cukierki (zwłaszcza niebezpieczne dla naszych zębów są te typu toffi, krówki i sugusy), ciastka i ciasta. Możemy je znaleźć także w miodzie, dżemach, marmoladach, miodzie, kompotach, napojach typu Cola, słodzonych napojach gazowanych, sokach owocowych, a także w mleku, białym pieczywie i owocach. To co możemy zrobić, to znacznie ograniczyć lub najlepiej wyeliminować spożycie produktów będących jedynie źródłem "pustych kalorii" (takich jak np. słodycze) i oczywiście dbać o staranne czyszczenie zębów szczególnie w sytuacji odstępstw od tej wskazówki. Badania pokazują, że na rozwój próchnicy wpływa nie ilość, lecz częstość spożywania cukrów prostych. Na przykład w Szwecji zalecono dzieciom spożywanie słodyczy tylko jeden raz w tygodniu. Na skutek tego znacznie zmniejszyła się liczba osób z próchnicą w tym kraju. Dlatego jeśli MUSIMY jeść słodycze przeznaczmy na to jeden dzień (np. niedzielę). Warto wiedzieć, że ograniczenie spożycia produktów zawierających duże ilości cukrów prostych nie tylko wpłynie korzystnie na stan Twoich zębów, ale także zmniejszy prawdopodobieństwo rozwoju nadmiernej masy ciała oraz wpłynie korzystnie na obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi. RADY DLA MŁODYCH MAM Wszystkim mamom ciężarnym i po porodzie chcemy zwrócić uwagę na fakt, iż mają one także wpływ na stan zębów swoich dzieci w przyszłości. W czasie życie płodowego rozpoczyna się już rozwój uzębienia u dziecka. Dlatego też w tym okresie należy szczególną uwagę zawrócić na odpowiedni rodzaj diety i dostarczanie właściwej ilości pełnowartościowego białka, składników mineralnych i witamin. Ponadto uważa się, że duże spożycie cukrów prostych przez mamę w czasie ciąży, powoduje u jej dziecka powstanie szkliwa bardziej podatnego na rozwój próchnicy. Mamy karmiące swojej dzieci butelką, powinny uważać, by nigdy nie zostawiać zasypiającego dziecka z butelką w buzi. Jak wspominaliśmy już wcześniej, mleko zawiera cukry proste (choć w postaci dwucukrów - laktozy). Długotrwały kontakt cukrów prostych z jamą ustną dziecka, może przyczynić się do uszkadzania zalążków zębów i rozwoju próchnicy u takiego niemowlaka. DIETA WZMACNIAJĄCA ZĘBY Zęby są budowane przez liczne składniki mineralne, dlatego też dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. WAPŃ Jest podstawowym składnikiem budującym zęby, dlatego też jego niedobór może powodować uszkodzenia zębów. Poniżej przedstawiamy zawartości wapnia w 100 g produktu: powyżej 1000 mg mleko w proszku, mak, ser Parmezan 500 - 1000 mg sery żółte, pleśniowe, mozzarella, Feta 200 - 500 mg sardynka w pomidorach i oleju, płatki śniadaniowe wzbogacone, nasiona suche soi, migdały, figi suszone 100 - 200 mg mleko owcze, kozie, krowie, orzechy laskowe i pistacjowe, jogurty naturalne i owocowe, kefir, maślanka, morele suszone, nasiona słonecznika i sezamu 50 - 100 mg serki twarogowe homogenizowane, sery twarogowe, orzechy włoskie i arachidowe, rodzynki, daktyle suszone, śledź w oleju i pomidorach, kapusta włoska i biała, kiełki soi, dynia, musli, chleb żytni razowy, żytni pełnoziarnisty, fasolka szparagowa, bób, brukselka, nasiona suche grochu, fasolka konserwowa flageolet poniżej 50 mg zarodki pszenne, musli, brokuły, por, jaja, kapusta czerwona i pekińska, pestki dyni, pieczywo chrupkie, kalarepka WITAMINA D Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia, dlatego też warto zwrócić uwagę na produkty będące jej dobrym źródłem. Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego można ją często znaleźć w produktach o dość wysokiej zawartości tłuszczu (choć nie zawsze): tran, pikling wędzony, węgorz, szprot w oleju, makrela, śledź, żółtko jaja, grzyby - kurki oraz pieczarki, wątroba (gł. cielęca). FLUOR Wszyscy pamiętamy chyba fluoryzację w szkole, kiedy to ze szczoteczką do zębów w kieszeni staliśmy w łazience w kolejce po fluor. Być może wówczas nie zdawaliśmy sobie jeszcze sprawy z mechanizmów powstawania próchnicy, ale do dzisiejszego dnia pozostała nam wszystkim na temat niezbędności fluoru dla naszych zębów. Fluor jest niezbędnym składnikiem budującym zęby, a także zwiększającym odporność szkliwa zębowego na kwasy organiczne. Głównym źródłem fluoru jest woda - większe ilości tego składnika znajdują się w wodzie twardej. Fluor występuje w małych ilościach w produktach spożywczych, większe jego ilości występują jedynie w rybach morskich i herbacie. UWAGA! Nadmierna ilość fluoru dostarczona do organizmu (np. przez częste fluoryzacje) może spowodować odwrotny do oczekiwanego efekt - fluorozę, objawiającą się początkowo małymi plamkami na zębach, a potem jamkami na powierzchni szkliwa. MOLIBDEN Jest mało znanym składnikiem, ale odgrywającym istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu naszych zębów. Molibden gromadzi się w zębach, zapobiegając w ten sposób rozwojowi próchnicy, jego niedobór zwiększa podatność zębów na rozwój tej choroby. Molibden możemy znaleźć przede wszystkim w warzywach: nasionach roślin strączkowych, czerwonej kapusta, a także w wątrobie, jajach, chudej wołowinie i kaszy gryczanej. Mamy nadzieję, że nasz artykuł będzie dla Ciebie praktyczną pomocą, która ułatwi Ci dbanie o właściwy sposób odżywiania w trosce promienny uśmiech!
Ilość głosów: 32 /
Wasza ocena: 9.2/10
|
|
|
Witaminowe korepetycje
Rozpoczynamy cykl darmowych korepetycji poświęconych witaminom. Większość z nas orientuje się, że są one bardzo korzystne ...
|
| |
|
Pożegnanie ze zgagą!
Pieczenie gardła, ból przełyku czasem żołądka, odbijania się, czkawka... to codzienność osób cierpiących na ...
|
| |
|
Pokochaj bakterie!
Bakterie kojarzą nam się jednoznacznie z czymś złym. Z lekcji biologii dobrze pamiętamy, że mogą one wywoływać różne ...
|
| |
Ymcia (20:41, 2005-02-24) komentarz: artykuł trafiony, właśnie jestem młodą mamą i \"lecą\" mi zęby, w ciągu 4 miesięcy 4 SZOK, wiem teraz jednak na co zwrócić uwagę. Niby wszyscy wiedzą ale czy tak do końca...? Artykuł usystematyzował moją wiedzę. Dzięki |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|