Cholesterol - czy zawsze jest tylko zły?
Z całą pewnością słyszałaś o cholesterolu, który obok papierosów i alkoholu przedstawiany jest jako jawny wróg Twojego zdrowia. I jest w tym wiele prawdy. Może on m.in. spowodować poważne problemy z sercem. Jednak mało kto wie, że ten "diabeł" nie zawsze jest taki straszny...
Cholesterol pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Wpływa między innymi na powstawanie hormonów płciowych i na odpowiednią budowę błon komórkowych. Potrzebny jest też do syntezy kwasów żółciowych, które umożliwiają trawienie tłuszczów. Ma też duże znaczenie przy powstawaniu witaminy D, która m.in. chroni przed osteoporozą.
Jednak problem z cholesterolem polega na tym, że Twój organizm znacznie łatwiej radzi sobie z jego niedoborem (m.in. dlatego, że dużą jego część sam potrafi wytworzyć), niż wtedy, kiedy będzie go w spożytych produktach za dużo. Nadmiar cholesterolu jest znacznie trudniej wydalić, a jego wysoki poziom we krwi nie wróży dla zdrowia niczego dobrego. Powinnaś zgłosić się do lekarza, gdy jego stężenie we krwi przekroczy 200 mg/dl.
Cholesterol jest substancją tłuszczową, a krew to przede wszystkim woda. Wiadomo, że jedno z drugim się nie miesza. Dlatego cząstki cholesterolu "ubierają się" w białko, aby móc się rozpuścić we krwi. Od tego jak grube jest to "ubranko" zależy gęstość tych połączonych cząstek. Badania naukowe wskazały, że to ma wpływ właściwości cholesterolu. Wyróżniamy bowiem "gęste" (HDL) i "rzadsze" (LDL) cząstki. I tu właśnie okazuje się, że "diabeł" nie musi być zawsze straszny...
Otóż cholesterol HDL ma raczej "dobry" charakter - jego wysokie stężenie zmniejsza ryzyko chorób sercowych. Jednak, jak to w życiu, jest go znacznie mniej od "złego" LDL cholesterolu. Przy nadmiarze tego drugiego we krwi, odkłada się on na ściankach tętnic, szczególnie w miejscach ich uszkodzeń, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe. HDL - stara się jak może - i zabiera ten cholesterol ze ścianek tętnic zwracając go wątrobie. W ten sposób HDL czyści nasze naczynia.
To rozróżnienie na "dobry" i na "zły" cholesterol następuje dopiero we krwi (bo zależy od tego jak się jego cząstki łączą z białkiem). W Twojej diecie nie ma takiego podziału. Jednak są w niej produkty powodujące podnoszenie stężenia we krwi jednego albo drugiego typu cholesterolu. Poziom LDL cholesterolu ("złego") rośnie po spożyciu podrobów, skórek z kurczaka i indyka, śmietany, ciasta, wędlin, żółtych serów i tłustego mięso. Na wzrost tego "dobrego" (HDL) wpływają korzystnie oleje roślinne, ryby oraz wysokobłonnikowe produkty zbożowe.
Pamiętaj aby unikać źródeł cholesterolu, gdyż jeśli będzie go za dużo, to na nic się zda dobra praca HDL. Twoje naczynia krwionośne zaczną zarastać złogami cholesterolowymi, co będzie objawiało się postępującymi zmianami miażdżycowymi.
Ilość głosów: 267 /
Wasza ocena: 8.8/10
|
|
|
Czego potrzebujesz gdy ćwiczysz
Kiedy trenujesz potrzeby Twojego organizmu rosną. Masz większe zapotrzebowanie nie tylko na energię, ale także na witaminy ...
|
| |
|
Na chorobę - dobra dieta!
Jesz co chcesz, czyli to co lubisz, co Ci smakuje. Czy jesteś pewna, że Twoje upodobania i przyzwyczajenia żywieniowe odpowiadają ...
|
| |
|
O tym się mówi: Flawonoidy
Każda z nas chce jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. To oczywiste. Dużą pomocą w osiągnięciu tego celu jest odpowiednio skomponowana ...
|
| |
jolanta brzezicka (13:50, 2004-02-08) komentarz: Witam serdecznie,
tyle mówi się o cholesterolu, ale nie udało mi się odzukać jakichkolwiek obiektywnych, podkreślam obiektywnych, wyników badań jednoznacznie potwierdzających szkodliwość cholesterolu jako takiego. Jak w takim razie komentować wyniki badań ludzi od wielu lat stosujących dietę bardzo ubogą w węglowodany i jednocześnie bardzo bogatą w tłuszcze zwierzęce? Mają oni bardzo dobre wyniki (lipidogram), to przecież sprzeczne z oficjalnie serwowaną modą na tak zwaną "zdrową dietę". Czy wszyscy lekarze są głusi na takie mocne argumenty?
|
| Bogna Matyasik (07:25, 2004-10-05) komentarz: Artykuł pominął istotny fakt -cholesterol bywa bardzo podwyższony bez względu na dietę.Przez cały rok byłam na bardzo ścisłej diecie zaleconej mi przez lekarza, trzy razy w tygodniu ćwiczyłam aerobik a po roku okazało się ,że "mój" cholesterol ma jeszcze wyższą wartość.Dodam ,że przed zastosowaniem diety byłam szczupła i nadal taka jestem. |
| Lidka (22:39, 2006-03-17) komentarz: Teraz jest jakaś ogromniasta akcja zdrowotna (.) wszystkim badają cholesterol i ciśnienie etc. przeciwkozawałowa. W supermarketach można sie na miejscu przebadać. |
| Adrianna Gaik (13:50, 2006-05-24) komentarz: niestety ale te akcje (.) sie juz zakończyły.a le rzeczywiscie inicjatywa bardzo dobra.mam nadzieje ze jeszcze cos takiego się powtórzy. |
| Brumbusia (15:38, 2006-06-19) komentarz: Wlasnie, takze sadze ze trzeba promowac zdrowy tryb zycia. Niewiele osob zdaje sobie sprawe ze o serduszko trzeba dbac i kontrolowac poziom cholesterolu bo bedzie nieciekawie z biegiem lat... |
| Chatter (11:25, 2006-06-21) komentarz: Na tym właśnie cały dowcip polega, że produkty mogą miec taka samą ilość tłuszczu, ale róznic sie jego składem. Margaryna i masło mają podobną ilość tłuszczu ale margaryny mają lepszy jego skład... |
| Budzik (17:56, 2006-06-22) komentarz: Cały dowcip polega właśnie na tym, żeby utrzymać odpowiednie proporcje dobrego i złego cholesterolu. |
| Lanser (15:18, 2006-07-04) komentarz: Jeśli chodzi o tłuszcze w smarowidłach to też nie każda margaryna ma odpowiedni skład, tylko te z najwyższej pułki, pamiętajcie o tym. |
| Pablo (13:43, 2006-07-06) komentarz: Te pikniki już ruszyły. W ten weekend bodajże będą w pierwszym z miast. Podobno oprucz poruszania poważnych spraw będzie niezła zabawa. Moi rodzice mnie na nie ciągną :) |
| Wojtek (16:16, 2006-07-10) komentarz: Oj z cholesterolem może byc naprawdę poważny problem. Mój tata przez to przeszedł. Trochę się o niego baliśmy ale na szczęście jużjest wporządku. Radzę skorzystać z każdej możliwości walki z tym problemem - dieta i sport przede wszystkim. |
| Admin (16:40, 2006-07-12) komentarz: Bardzo prosimy o NIE umieszczanie komentarzy reklamujących - bedą usuwane - Ci do których to piszę wiedzą dobrze o co chodzi. Pozdrawiam. |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|