Zespół jelita drażliwego. Jak sobie pomóc?
Wzdęcia, zaparcia lub biegunki, częsty ból brzucha zwłaszcza w stresujących sytuacjach. Być może Twoim problemem jest zespół jelita drażliwego. Zalecane w tym zaburzeniu leki zwykle nie są skuteczne. Głównym elementem terapii powinna być odpowiednia dieta i psychoterapia. W artykule przedstawimy kilka rad, które pozwolą zmniejszyć Twoje problemy.
Rozpocznijmy od wyjaśnienia. Zespół jelita drażliwego (IBS) nie jest chorobą lecz zaburzeniem czynnościowym. Jego występowanie stwierdza się u około 50% wszystkich pacjentów zgłaszających się do poradni gastroenerologicznych. Zespół jelita drażliwego diagnozuje się z wykluczenia - oznacza to, że aby stwierdzić jaki jest Twój rzeczywisty problem, konieczne jest przeprowadzenie kilku prostych badań. Pozwoli to na ewentualne wczesne wykrycie innych poważniejszych chorób, które mogą dawać podobne objawy.
Zespół jelita drażliwego stwierdza się często u osób szczególnie wrażliwych. Jeśli rzeczywiście zaburzenie to jest dla Ciebie poważnym problemem rozważ możliwość skorzystania z pomocy psychologa, który pomoże Ci zmniejszyć Twoje problemy. Postaraj się znaleźć pasjonujące Cię zajęcie, rozpocznij regularną gimnastykę. Nikogo nie trzeba już chyba przekonywać o tym, że kondycja fizyczna ma ogromny wpływ na naszą psychikę! Z punktu widzenia nauki o żywieniu, stosowanie odpowiedniej diety nie wyleczy Cię z choroby, ale może pomóc zmniejszyć jej objawy i tym samym poprawić jakość Twojego życia! Zalecenia dietetyczne zależne są od głównego dominującego objawu choroby. Mogą to być wzdęcia, zaparcia lub biegunki występujące często na przemian. Na poniższe zalecenia powinnaś zwrócić szczególną uwagę w przypadku pojawienia się objawów lub profilaktycznie - gdy wiesz, że masz z nimi częsty problem. 1.Wyeliminuj mleko słodkie (chyba, że nie masz po nim żadnych dolegliwości), które u wielu osób powoduje wzdęcia. Zamiast niego spożywaj mleczne napoje fermentowane: kefiry, jogurty, mleko zsiadłe. 2.Zrezygnuj z produktów zawierających trudnostrawialny i nasilający wzdęcia sorbitol: galaretowate słodycze, czekolady, a także dietetyczne dżemy, słodziki sorbitolowe, gumy do żucia oraz sok jabłkowy, gruszkowy i winogronowy. 3.Wyeliminuj z diety produkty zawierające duże ilości cukrów prostych: cukier, miód, dżemy wysokosłodzone, słodycze słodzone soki, sok jabłkowy a także napoje typu Cola, który może przyczyniać się do fermentacji w jelitach i nasilać procesy fermentacyjne. 4.Ogranicz lub wyeliminuj ze swojej diety: nasiona roślin strączkowych (zwłaszcza groch i fasola), a także - kapustę, brokuły, brukselkę, cebulę. Produkty te zawierają duże ilości trudnostrawialnych węglowodanów – rafinozy i stachiozy. Ich spożycie u powoduje często dyskomfort w jamie brzusznej. 5.Ogranicz spożycie mocnej kawy, herbaty oraz alkoholu, które mogą nasilać dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego. Ponadto przestrzegaj zawsze staraj się przestrzegać poniższe zalecenia: - spożywaj 5 posiłków dziennie – częściej ale mniejszych objętościowo - jedz spokojnie powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs - pij około 3 litrów płynów dziennie: zarówno w sytuacji zaparć jak i biegunek - nie pij napojów gazowanych Jak widzisz proponowane zalecenia dietetyczne nie różnią się zasadniczo od normalnych zaleceń przeznaczonych dla pozostałych osób nie cierpiących na to zaburzenie (wyjątek dotyczy jedynie spożywania mleka słodkiego). Dlaczego? Ponieważ w tej chorobie niezwykle ważne jest uzyskanie równowagi zarówno fizycznej jak i psychicznej. Wtedy uzyskuje się najlepsze efekty. Racjonalna, dobrze zbilansowana dieta pomoże Ci w uregulowania ilości i rodzaju spożywanych posiłków, a tym samym z pewnością wpłynie na zmniejszenie Twoich dolegliwości. Jeśli Twoim głównym problemem są zaparcia zwróć szczególną uwagę na spożycie dużej ilości produktów bogatych w błonnik – wybieraj pieczywo gruboziarniste, otręby pszenne, suszone śliwki i morele, świeże warzywa i owoce. Ogranicz spożycie produktów zapierających: biały ryż, mąka ziemniaczana (a więc także kisiele owocowe i mleczne i inne posiłki przygotowywane z jej udziałem), czekolada, suche pożywienie, czarne jagody, kakao czy mocna herbata więcej przeczytasz tutaj >>> W przypadku częstych biegunek nie spożywaj produktów bogatych w tłuszcze. Wybieraj przede wszystkim chude produkty białkowe: mięso, drób, jaja, sery twarogowe i jogurty. Ogranicz także spożycie produktów bogatych w błonnik. Wyeliminuj owoce – gdyż zawierają duże ilości nasilających biegunkę cukrów prostych. Wyjątek stanowi jedynie banan, który ze względu na wysoką zawartość pektyn działa zapierająco – dlatego właśnie jest on polecany osobom cierpiącym na biegunki. Warzywa spożywaj w postaci gotowanej i rozdrobnionej – szczególnie polecana jest gotowana marchewka i dynia. Z produktów skrobiowych wybieraj przede wszystkim ryż i drobne kasze (manna, jaglana), a także produkty zawierające duże ilości mąki ziemniaczanej. Mamy nadzieję, że zalecenia te pozwolą na zmniejszenie Twoich dolegliwości i poprawią jakość Twojego życia.
Ilość głosów: 30 /
Wasza ocena: 8/10
|
|
|
Zapomnij o wiecznym odchudzaniu
Czy pamiętasz kiedy po raz pierwszy pomyślałaś o odchudzaniu? Może minęły już lata od momentu gdy zaczęłaś testować na sobie ...
|
| |
|
Polacy w sosie własnym
Jak jemy? Jakie błędy popełniamy najczęściej? Co możemy zrobić by je poprawić? Dzisiejszy artykuł poświęcamy relacji z ostatniej ...
|
| |
irena wesołowska (10:39, 2007-07-24) komentarz: Na problemy z jelitem drażliwym polecam kapsułki "koci pazur" są naprawdę skuteczne! mi bardzo pomogły:)
powodzenia! |
| diecik (18:45, 2009-11-08) komentarz: a jaki wplyw na zespol jelita drazliwego maja ryby? bardzo je lubie, ale nie wiem czy powinnam spozywac. (dodam ze miewam biegunki i zaparcia naprzemiennie) |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|