Za wysokie ciśnienie?Przeczytaj koniecznie!
Zdrowy styl życia odgrywa ogromną rolę w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Liczne badania naukowe jednoznacznie potwierdzają konieczność stosowania regularnych ćwiczeń u pacjentów cierpiących na nadciśnienie. Bez właściwej diety spadek ciśnienia tętniczego jest jednak dużo wolniejszy. W artykule pokażemy Ci jak wybierając odpowiedni rodzaj produktów możesz wpłynąć na zmniejszenie jego wartości.
O nadciśnieniu tętniczym mówimy wtedy gdy kilkukrotne pomiary ciśnienia krwi wykazują wartość powyżej 130/85 mm Hg. W zależności od wartości ciśnienia wprowadzono podział na łagodne, umiarkowane i ciężkie nadciśnienie. Po stwierdzeniu tej nieprawidłowości, lekarz może zalecić Ci wysiłek fizyczny, stosowanie odpowiedniej diety lub leki. Jak można pomóc sobie dietą? ZMNIEJSZ MASĘ CIAŁA! Występowanie otyłości – zwłaszcza brzusznej (typu „jabłko”) jest jednym z czynników które prowadzą do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Liczne badania naukowe jednoznacznie podkreślają, że nawet niewielki spadek masy ciała - o 5-10% - korzystnie wpływa na obniżenie podwyższonych wartości wielu parametrów biochemicznych np. cholesterolu czy trójglicerydów, a także przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. O zasadach diety ubogoenergetycznej pisaliśmy już na stronach naszego serwisu – więcej informacji na ten temat znajdziesz w dziale BĄDŹ SZCZUPŁA! POŻEGNAJ SIĘ Z SOLĄ! Zrezygnuj z dodatku soli do posiłków, której duże spożycie wpływa na wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Przekonaj się, że pierś z kurczaka może równie dobrze smakować gdy zamiast soli dodasz do niej zioła prowansalskie. Jeśli rzeczywiście jesteś mocno od niej „uzależniona” zastąp tradycyjną sól kuchenną - potasową. Najlepiej wprowadź do swojej diety zioła - majeranek, bazylię, estragon, zieloną pietruszkę, koperek a także czosnek, który dodatkowo obniża ciśnienie krwi. Proponujemy Ci także założenia własnego zielnika. Na oknie ustaw kupione za niewielkie pieniądze doniczki pełne świeżych ziół. Sięgaj po nie jak najczęściej – dodawaj je do mięs, ryb, twarożków, surówek i sałat... Postaraj się zrezygnować z produktów zawierających duże ilości sodu. Dlatego wyeliminuj ze swojej diety: wędzone wędliny, mięsa i ryby, konserwy, sery żółte, produkty typu „fast - food”, słone paluszki, czipsy, chrupki, krakersy oraz produkty marynowane, konserwowane i kiszone. W Polsce spożycie soli kuchennej za wysokie i wynosi około 20 g na dobę, podczas gdy zalecenia mówią tylko o 6g. Warto wiedzieć, że duże spożycie soli nie tylko wpływa na wzrost ciśnienia krwi, ale także przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie – powstawania obrzęków. Ponadto jej nadmiar może zwiększać ryzyko powstania raka żołądka i udaru mózgu. WYBIERZ POTAS! Potas jest składnikiem, który korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Największe ilości potasu znajdziesz w warzywach i owocach. Postaraj się, aby w każdym Twoim posiłku znalazł się choć jeden świeży owoc lub warzywo. Możesz je także spożywać w formie surówek i soków, które sama przygotujesz w sokowirówce. UWAGA! Kupne soki - zwłaszcza owocowe są często słodzone i dostarczają do Twojego organizmu nie potrzebnych ilości kalorii. WARZYWA Szczególnie polecamy Ci następujące warzywa: suche nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, groch, soczewica), boćwina, bób, szpinak, ziemniaki, brukselka, brokuły, groszek zielony, burak, korzeń pietruszki, bakłażan, kalarepa, szparagi, kukurydza, pomidor, seler, kapusta – wszystkie rodzaje, cykoria, dynia, marchew, rzodkiewka OWOCE Owoce są także dobrym źródłem potasu – szczególnie warto zwrócić uwagę na: awokado (ostrożnie – duża zawartość tłuszczu!), banan, melon, porzeczki (zwłaszcza czarne), kiwi, grejpfrut, morele, brzoskwinie, winogrona, agrest, maliny, czereśnie, wiśnie Duże ilości potasu są obecne w owocach suszonych – zwłaszcza bananach i morelach, figach, rodzynkach oraz pestkach dyni, nasionach słonecznika, orzechach: laskowych i włoskich. Produkty te można spożywać w niewielkich ilościach – jako mały dodatek do diety, ponieważ – jak już zapewne wiesz - są one bardzo kaloryczne. PRODUKTY ZBOŻOWE Pamiętaj, że do produkcji pieczywa dodaje się soli, dlatego wybieraj przede wszystkim: płatki owsiane, kasza gryczana, kasza jęczmienna perłowa i pęczak, musli, ryż brązowy, ciemne pieczywo – chleb pełnoziarnisty, chleb mieszany z soją i słonecznikiem, chleb żytni razowy, chleb Graham, bułki grahamki, pumpernikiel PRODUKTY MLECZNE Nie są zbyt bogate w potas. Pewne ilości tego składnika możesz znaleźć w mleku, jogurtach, kefirze, a także serach żółtych – ale ze względu na wysoką zawartość sodu w tych produktach, nie polecamy Ci ich. ZWRÓĆ UWAGĘ NA MAGNEZ I WAPŃ! Niedobory tych składników w diecie przyczyniają się zwiększonej produkcji angiotensyny (2) – hormonu odpowiedzialnego za skurcz błony mięśniowej w naczyniach krwionośnych, co prowadzi do podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi. O źródłach tych składników znajdziesz wkrótce więcej informacji na stronach naszego serwisu. USPOKÓJ SIĘ! Stres może doprowadzić do gwałtownego podniesienia ciśnienia krwi. Wiemy, że łatwiej jest doradzać uspokajanie się niż to realizować... Dobrym rozwiązaniem dla Ciebie mogą stać się regularne ćwiczenia. Wiele badań podkreśla korzystny wpływ wysiłku fizycznego na zwiększenie odporności organizmu na stres, a tym samym – pośrednio – na uchronienie organizmu przed zbyt wysokim ciśnieniem. W najbliższej przyszłości postaramy się napisać artykuł poświęcony technikom relaksacyjnym. Jeśli lekarz zalecił Ci przyjmowanie leków moczopędnych, to ważne jest byś zwiększyła także spożycie produktów bogatych w witaminę C, której duże ilości są wydalane wraz z moczem. Szczególną uwagę zwróć na następujące warzywa: papryka (zwłaszcza czerwona), brukselka, brokuły, kalafior, szpinak, kalarepa a także owoce: truskawki, kiwi, pomarańcza, grejpfrut, maliny, mandarynki, mango. Ważne jest również zwrócenie uwagi na sposób obróbki termicznej. Staraj się spożywać przede wszystkim posiłki w formie gotowanej, zrezygnuj ze smażenia potraw! Zrezygnuj również z picia mocnej kawy i herbaty, a także alkoholu, który wpływa na podniesienie ciśnienia krwi. Zamiast tego pij raczej słabe herbaty, herbatki owocowe, napary z ziół, a także bogate w potas niskokaloryczne soki warzywne – pomidorowy czy wielowarzywny. Mamy nadzieję, że przedstawione przez nas informacje pomogą Ci zmniejszyć ciśnienie krwi w Twoim organizmie.
Ilość głosów: 24 /
Wasza ocena: 8.8/10
|
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|