Witaminowe korepetycje: WITAMINA PP
W kolejnym odcinku witaminowych korepetycji zapraszamy Cię do zapoznania się z witaminą PP. Z naszego artykułu dowiesz się m.in. na temat roli i źródłach tej witaminy, a także sprawdzisz ile wynosi Twoje zapotrzebowanie. Nie stój w miejscu! Pogłębiaj swoją wiedzę!
Niacyna należy do wodorozpuszczalnych witamin z grupy B. Rzadziej używaną nazwą jest witamina B3. Najczęściej natomiast spotykamy się z określeniem witamina PP. Dlaczego? Skrót PP pochodzi od zwrotu "pellagra preventing factor", który w polskim tłumaczeniu oznacza "czynnik zapobiegający pelagrze". Więcej na temat tej choroby dowiesz się z dalszej lektury naszego artykułu. Niacyna jest składnikiem enzymów, które uczestniczą w przemianach białek, tłuszczu i węglowodanów. Dlatego też jej niedobór prowadzi do upośledzenia wielu przemian metabolicznych w naszym organizmie. Warto też dodać, że niacyna odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Jeśli masz nieco podwyższony poziom cholesterolu, powinnaś wiedzieć, że niacyna usuwa jego nadmiar z tętnic. GDY JEST JEJ ZA MAŁO... Witamina PP jest dostarczana do organizmu z żywnością. Częściowo jest ona także syntetyzowana przez mikroflorę przewodu pokarmowego, która wykorzystuje do tego tryptofan - aminokwas egzogenny, na którego temat pisaliśmy już w innych artykułach. Więcej informacji na temat tryptofanu znajdziesz artykule poświęconym bulimii >>> Powodem niedoborów niacyny może być brak tryptofanu w diecie. Staraj się więc, by w Twojej diecie nie zabrakło bogatych w ten składnik produktów zbożowych: kasz, płatków, makaronu, ryżu a także warzyw - gł. nasion roślin strączkowych. Niacyna odgrywa istotną rolę w zachowaniu właściwego wyglądu skóry, prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego i nerwowego. Dlatego też zbyt mała jej ilość objawia się m.in. zmianami w obrębie tych trzech elementów naszego organizmu. Niedobór tej witaminy powoduje pelagrę - chorobę której objawy określa się jako 3D: Dermatitis - zapalenie skóry, które uwidacznia się przede wszystkim na twarzy, rękach i szyji. Skóra jest szorstka, podatna na pękanie. Dementia - zaburzenia psychiczne. Są to najczęściej stany lękowe i depresje, omamy, drżenie rąk. Diarrhoea - biegunka Na początku zeszłego stulecia pelagra stanowiła duży problem wśród biednej ludności narażonej na brak odpowiedniego pożywienia. Na przykład w Meksyku w okresie niedostatku podstawą pożywienia była kukurydza. Białko tej rośliny nie ma jednak w ogóle tryptofanu, dlatego też taki sposób odżywiania przyczyniał się do powstawania chorób. Obecnie pelagra rozwija się rzadko, najczęściej wynika z zaburzeń trawienia, wchłaniania lub z nadmiernego spożycia alkoholu. ...LUB ZA DUŻO W przypadku stosowania dużych dawek tej witaminy w formie suplementów, istnieje ryzyko toksycznego wpływu tej witaminy na organizm. Uważa się również, że nacyna przyjmowana w ilości powyżej 3 mg dziennie powoduje zmiany skórne, bóle głowy i wymioty. GDZIE JEJ SZUKAĆ? Witamina PP występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Jednym z jej najbogatszych źródeł są drożdże. powyżej 10mg wątroba wieprzowa, orzechy arachidowe, tuńczyk, kurczak (mięso z piersi kurczaka, szynka i polędwica z kurczaka) 5-10 mg indyk (mięso z piersi indyka, szynka z indyka), suche kiełbase, wołowina, polędwica luksusowa i sopocka, wieprzowina, cielęcina, makrela wędzona, łosoś, sardynka, pstrąg, halibut, nasiona słonecznika i sezamu 2-5 mg morele suszone, pieczarki, ryż brązowy, węgorz, pikling, flądra, szczupak, sola, okoń, morszczuk, śledź, sandacz, migdały, nasiona roślin strączkowych - groch, soczewica, fasola biała, bób, groszek zielony, kasza jęczmienna perłowa, kasza jaglana, dajktykle suszone, grahamki, musli, płatki jęczmienne, pestek dyni 1-2 mg awokado, figi, jabłka i banany suszone, orzechy nerkowca, orzechy włoskie i psitacjowe, płatki pszenne, kukurydza, śliwki suszone z pestką, papryka czerwona, ziemniaki, szparagi, nasiona soi 0,5 - 1mg rzepa, pomidor, orzechy laskowe, brzoskwinia, seler, korzeniowy, pieczywo ciemne i jasne, ryż biały, morele, brukselka, kapusta włoska, kalafior, papryka zielona, melon, brokuły, chrzan, szczaw, por STRATY WITAMINY PP Witamina PP charakteryzuje się bardzo dużą trwałością. Jest niewrażliwa na działanie wysokiej temperatury, światła czy tlenu. Witamina PP jest jednak witaminą rozpuszczalną w wodzie, dlatego też gotowanie w dużej ilości wody może dochodzić do jej wypłukiwania. Średnio jej straty w czasie gotowani wynoszą od 7 do 25%. SUPLEMENTY Witamina PP może być przyjmowana w postaci suplementów - najczęściej w formie amidu kwasu nikotynowego. Dawka waha się od 50 do 200 mg. W przypadku jej długotrwałego stosowania konieczne jest skontrolowanie czynności wątroby. ZAPOTRZEBOWANIE NA NIACYNĘ Zapotrzebowanie na niacynę wzrasta w okresie karmienia i laktacji, w czasie stosowania środków antykoncepcyjnych, a także w przypadku osób cierpiących na niedobór białka. Zapotrzebowanie na tę witaminę zależy także od wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego. Kobiety do 60 roku życia powinny przyjmować ją w dawce od 17 do 20 mg – w zależności od aktywności fizycznej. Kobiety ciężarne – 19 mg zaś karmiące – 21 mg. Natomiast w przypadku mężczyzn – do 60 roku życia zapotrzebowanie to jest nieco wyższe i wynosi od 19 do 21 mg. Po przekroczeniu 60 roku życia zapotrzebowanie na tę witaminę spada i wynosi dla kobiet – 16 mg, zaś dla mężczyzn – 18 mg. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowego sposobu odżywiania, możesz skontaktować się z zespołem dietetyków Poradni Żywieniowej FOOD LINE, którzy chętnie podzielą się z Tobą swoją wiedzą.
Ilość głosów: 47 /
Wasza ocena: 9.2/10
|
|
|
Bądź piękna w każdym wieku
Dzień Kobiet już za kilka dni - ciekawe, co Twój mężczyzna wymyśli z tej okazji dla Ciebie. Być może, tak jak ...
|
| |
|
Akcja Sylwetka Marzeń - część 2
Niedawno przedstawiliśmy trzy kobiety, które dzięki nam zamierzały odmienić swoją sylwetkę. Każda z nich była niezadowolona ...
|
| |
- (16:04, 2005-05-05) komentarz: He, he ciekawe kim autor(-ka?) i skad czerpie wiedze na ten temat :-) |
| Tina (13:24, 2005-08-31) komentarz: mam nadzieję że autorka jest dietetyczką a wiedzę pewnie czerpie z księgarni ps.MOŻE NAPISZECIE JAKIE WITAMINY SĄ NA PIĘKNE WŁOSY (I SKÓRĘ) OPRÓCZ BIOTYNY BO TO WIEM. |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|