Witaminowe korepetycje: KWAS FOLIOWY
Czy wiesz o tym, że kwas foliowy to witamina? Czy chcesz dowiedzieć się jaką rolę odgrywa ona w naszym organizmie i gdzie ją możesz znaleźć? Czym może grozić jej nadmiaru i niedobór? Jeśli chcesz znaleźć odpowiedzi na te pytania - zachęcamy Cię do lektury dzisiejszego artykułu w całości poświęconemu kwasowi foliowemu.
Kwas foliowy a inaczej folacyna to nazwa określająca grupę około 40 związków charakte-ryzujacych się podobną budową i rolą jaką odgrywają one w naszym organizmie. Kwas foliowy należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Odgrywa on ważną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Jego najważniejsza funkcja to udział w podziałach komórek, pracy układu krwiotwórczego, powstawaniu białek m.in. kwasów nukleinowych, hormonów (adrenaliny i noradrenaliny), a także związków odpowiedzialnych za barwę skóry i włosów. GDY JEST JEJ ZA MAŁO... Niestety nawet niewielkie niedobory kwasu foliowego mogą mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Zbyt mała ilość kwasu foliowego jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w okresie ciąży. Jeśli więc spodziesz się dziecka, albo je planujesz koniecznie zadbaj o swój sposób odżywiania i odpowiednią ilość kwasu foliowego w diecie. Niedostateczna ilość tego związku w organizmie matki może być przyczyną występowania bardzo poważnych wad wrodzonych u ich dzieci m.in. - wad cewy nerwowej, poronień i komplikacji w czasie ciąży.
Jak już wiesz, kwas foliowy odrywa także rolę w pracy układu krwiotwórczego, dlatego właśnie niedostateczna ilość tego związku w organizmie może powodować tzw. niedokrwistość megaloblastyczną. Ten rodzaj niedokrwistości związany jest z występowaniem dużych, niedojrzałych erytrocytów, które nie potrafią transportować tlenu do komórek, a zatem nie mogą dobrze pełnić swoich funkcji.
Niska zawartość kwasu foliowego w organizmie może być przczyną powstawania zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego. Jednym z jej objawów są stany obniżonego nastroju i depresje.
Warto byś wiedziała, że niedobór kwasu foliowego może być także jedną z przyczyn rozwoju miażdżycy. Kwas ten bierze bowiem udział w przemianach homocysteiny w metionę. Przy braku kwasu foliowego reakcja ta jest jednak niemożliwa. Wówczas dochodzi do gromadzenia się homocysteiny w organizmie - co w świetle współczesnych wyników badań - powoduje zwiększenie ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, zakrzepicy i innych groźnych chorób układu krążenia.
Przypuszcza się, że niedobór kwasu foliowego może także zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów m.in. nowotworu szyjki macicy, żołądka i okrężnicy.
Warto jednak podkreślić, że niedostateczna ilość kwasu foliowego w organizmie nie zawsze musi wynikać z popełniania błędów żywiniowych. Często jej przyczyną mogą być choroby i związane z nimi zaburzenia wchłaniania, nadmierne spożycie alkoholu, palenie papierosów, stosowanie środów anykoncepcyjnych oraz niektórych rodzajów leków. ... LUB ZA DUŻO Uważa się, że nadmiar kwasu foliowego nie wywiera negatywnego wpływu na organizm. Jego nadmiar może jednak maskować objawy niektórych rodzajów niedokrwistości.
GDZIE GO ZNALEŹĆ? Kwas foliowy jest witaminą dość szeroko rozpowszechnioną, którą możesz znaleźć zarówno w produktach roślinnych jak i zwierzęcych. Poniżej przedstawiamy Ci produkty o najwyższej zawartości tego związku: powyżej 200 mcg wątroba powyżej 100 mcg brukselka, szparagi, szpinak, bób oraz kalafior od 50 do 100 mcg jaja, groch, brokuły poniżej 50 mcg chleb pełnoziarnisty, kapusta, banany, pomarańcze, sery STRATY KWASU FOLIOWEGO Kwas foliowy jest witaminą bardzo wrażliwą na działanie czynników zewnętrznych. Jej rozkład przyspiesza m.in.dostęp do światła oraz wysoka temperatura. Niszczy ją zatem długie gotowanie w czasie którego jej straty mogą sięgnąć nawet 90%!
Co zrobić aby zmniejszyć niszczenie kwasu foliowego? Od dziś postaraj się, aby warzywa bogate w tę witaminę przechowywać w chłodnych, ciemnych pomieszczeniach. Oczywiście największą ilość cennych składników odżywczych bedą charakteryzować się świeże produkty jedzone na surowo - polecamy Ci je w szczególności. Jeśli jednak będziesz miała ochotę np. na porcję gotowanych warzyw, pamiętaj by gotować je w małej ilości wody i wrzucać je dopiero w momencie, gdy woda zacznie wrzeć. SUPLEMENTY Kwas foliowy możesz przyjmować zarówno w formie suplementów jednoskładnikowych jak i wieloskładnikowych. W powszechnie dostępnych preparatych złożonych występuje on w ilości około 200 mcg. Preparaty stworzone z myślą o kobietach ciężarnych zawierają go znacznie więcej - średnio około 900 mcg. ILE JEJ POTRZEBUJESZ? Zapotrzebowanie na kwas foliowy uzależnione jest od płci, aktywności fizycznej, wieku oraz od stanu fizjologicznego. Zawartość tego związku w diecie kobiet do 60 roku życia powinna wynosić od 270 a 310 mcg (zwiększa się wraz z aktywnością fizyczną). Powyżej 60 roku życia wartość ta wzrasta do 320 mcg. Największa ilość kasu foliowego powinna być dostarczana do organizmu w czasie ciąży i karmienia. W okresie ciąży zapotrzebowanie to wynosi 450 mcg, natomiast po porodzie wzrasta do 530 mcg. Natomiast u mężczyzn do 60 roku życia zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi od 280 do 300 mcg (zwiększa się wraz z aktywnością fizyczną), a po 60 roku życia zapotrzebowanie to wzrasta do 340 mcg. Jeśli zależy Ci na dostarczeniu do Twojego organizmu odpowiedniej ilości kwasu foliowego najlepiej skorzystaj z porady specjalisty - dietetyka, który będzie rozumiał Twoje potrzeby i ułoży dla Ciebie dostosowaną do potrzeb Twojego organizmu dietę. Możesz skorzystać z naszego Programu Odchudzania OPIEKA lub umówić się na spotkanie z dietetykiem Poradni Żywieniowej FOOD LINE. Mamy nadzieję, że dzisiejszym artykułem pogłębiliśmy nieco Twoją wiedzę na temat kwasu foliowego.
Ilość głosów: 31 /
Wasza ocena: 9.4/10
|
|
wicia (13:10, 2006-07-11) komentarz: Kwas foliowy Zgadzam się z opinią, że to bardzo ważny składnik, a przy dzisiejszej obróbce żywności często ważne składniki uciekają :( |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|