Ryby: dlaczego warto je jeść
Wiele razy słyszałaś, że ryby są zdrowe, ale nie jesteś pewna co dokładnie dzięki nim zyskujesz? Nie wiesz jaką rybę wybrać by nie ucierpiała na tym Twoja sylwetka? Masz wątpliwości jak ją przygotować? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziesz w dzisiejszym artykule w całości poświęconemu tematowi ryb.
Ryby od dawna były chętnie spożywane przez Polaków. Przed wiekami największą popularnością cieszyły się ryby słodkowodne m.in. szczupaki, okonie, sandacze i liny, choć często sięgano także po ryby morskie m.in. śledzie. Jadano głównie w okresach postu, a także w czasie niektórych świąt np. Bożego Narodzenia. Dziś spożycie ryb nie wygląda najlepiej. Statystyki podają, że w ciągu całego roku przeciętny Polak zjada ich około 7-8 kg. To niewiele, biorąc pod uwagę, że w pozostałych krajach europejskich ich spożycie jest blisko 3 razy większe!
Mocne strony ryb Ryby zawierają duże ilości wartościowych dla organizmu składników odżywczych. Jednym z nich są tłuszcze m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) o których zaletach pisaliśmy już niejednokrotnie na łamach naszego serwisu. Kwasy te obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu całkowitego we krwi. Dodatkowo, prawdopodobnie przyczyniają się również do redukcji stężenia "złego" cholesterolu - frakcji LDL i podniesienia "dobrego - frakcji HDL. Powodują także obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie tworzenia się niebezpiecznych zakrzepów. Dzięki tym właściwościom ich spożycie może ogrywać bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób układ krążenia (m.in. choroby niedokrwiennej serca), które w naszym kraju stanowią pierwszą przyczynę zgonów! Tłuszcze zawarte w rybach są ważnym składnikiem diety także z powodu ich korzystnego na pracę układu nerwowego - poprawiają koncentrację, ułatwiają zdolność zapamiętywania i kojarzenia faktów.
Kolejnym ważnym składnikiem występującym w rybach jest białko charkateryzujące się bardzo wysoką wartością odżywczą. Białko ryb zawiera bowiem wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, niemożliwe do wytworzenia przez organizm, które są mu potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Ryby są również cennym źródłem wielu składników mineralnych. W porównaniu z produktami roślinnymi czy mlecznymi zawierają ich kilkakrotnie więcej. Dostarczają dużych ilości żelaza, magnezu oraz cennego jodu potrzebnego m.in. do prawidłowej pracy tarczycy. Dodatkowo wszystkie ryby, które spożywamy w całości - razem ze szkieletem - stanowią doskonałe źródło wapnia. Przykładowo 100g sardynek zawiera tyle samo tego cennego składnika co szklanka mleka! Oprócz wielu cennych pierwiastków, ryby zawierają także duże ilości witamin, choć ich zawartość jest w dużym stopniu jest związana z ilością tłuszczu. Ryby chude - o niskiej zawartości tłuszczu - dostarczają głównie witamin rozpuszczalnych w wodzie, a więc np. witaminy B1, B2, B6, B12 oraz PP. Tłuste ryby zawierają natomiast duże ilości tłuszczorozpuszczalnych witamin A, D oraz E.
Kilka słów o kaloriachOgromna różnorodność i łatwa dostępność ryb sprawia, że po odpowiedni rodzaj ryb mogą sięgnąć zarówno osoby, które osiągnęły już swoją należną masę ciała jak i osoby stosujące diety odchudzające. Warto pamiętać, że wartość kaloryczna ryb związana jest głównie z zawartością tłuszczu. Jeśli masz tendencję do tycia i cierpisz na nadwagę lub otyłość, zrezygnuj z jedzenia bardzo tłustego węgorza, łososia, śledzia czy maślanej ryby. Sięgaj raczej po solę, pangę, dorsza, mintaja, morszczuka, flądrę, a także po ryby słodkowodne jak szczupaka czy okonia. Stugramowa porcja tych ryb dostarcza średnio tylko 80 kcal czyli mniej niż przykładowo filet z piersi kurczaka.
Ważne wskazówki 1.Jeśli dbasz o szczupły wygląd pamiętaj, by nie tylko dbać o odpowiedni wybór ryby, ale także odpowiednio ją przygotowywać. Twoim głównym wrogiem jest panierka i smażenie w głębokim tłuszczu. Tak przygotowana - nawet chuda - ryba może być poważnym problemem dla Twojej sylwetki. Zamiast tego możesz ją ugotować, upiec lub usmażyć na dobrej patelni teflonowej - bez dodatku tłuszczu. Do jej przygotowania użyj dużej ilości świeżych lub suszonych ziół, dzięki nim jej smak będzie naprawdę wyjątkowy! 2.Przygotowując ryby morskie możesz pozbyć się ich charakterystycznego zapachu skrapiając je sokiem z cytryny i pozostawiając na kilka godzin w chłodnym miejscu. 3.Pamiętaj o tym, że ryby są stosunkowo nietrwałym produktem. Świeże postaraj się spożyć w szybkim czasie po ich zakupie. Pamiętaj także, że ryb które uległy rozmrożeniu nie wolno zamrażać ponownie - dzięki temu unikniesz problemów z zatruciami pokarmowymi.
To tyle informacji na temat ryb, z którymi chcielibyśmy się z Tobą podzielić. Jeśli chcesz kontrolować spożywaną przez siebie ilość kalorii, zachęcamy Cię do skorzystania z Programu Indywidualnej Analizy Diety. Jeśli marzy Ci się szczupła sylwetka możesz także zwrócić się do specjalisty - dietetyka, który będzie rozumiał Twoje potrzeby i ułoży dla Ciebie dostosowaną do potrzeb Twojego organizmu dietę. Możesz także skorzystać z naszego Programu Odchudzania OPIEKA lub umówić się na spotkanie z dietetykiem Poradni Żywieniowej FOOD LINE.
Mamy nadzieję, że dzisiejszym artykułem przekonaliśmy Cię do częstszego sięgania po ryby.
Ilość głosów: 30 /
Wasza ocena: 8.8/10
|
|
|
Bądź piękna w każdym wieku
Dzień Kobiet już za kilka dni - ciekawe, co Twój mężczyzna wymyśli z tej okazji dla Ciebie. Być może, tak jak ...
|
| |
|
Jak nie przytyć w Święta?
Święta Bożego Narodzenia to jeden z najpiękniejszych okresów w ciągu całego roku. Masz wtedy dużo czasu na rozmowy z najbliższymi, ...
|
| |
Tomek (12:48, 2006-07-11) komentarz: A tak w ogóle to ryby się zaleca przy leczeniu poziomu LDL. |
| mrowka (19:23, 2009-09-30) komentarz: Wszsytkio co najważniejsze. Ryby pod każdą postacią są dobre, a w sałatkach lubię najbardziej :) Pod jaką postacią Ty lubisz je jeśc?:) |
| diecik (15:50, 2009-10-17) komentarz: \ryby sa faktycznie bardzo bardzo zdrowe. Jednak nie nalezy przesadzac z ich jedzneiem! 2-3 razy w tygodniu wystarczy. Ja to lubię filety z makreli, czasem zjem z łososia. A te salatki to kupujesz czy saama robisz?:) |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|