Dieta, skuteczne odchudzanie
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Ryby dlaczego warto je jesc  BĄDŹ ZDROWA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Ryby dlaczego warto je jesc  BĄDŹ SZCZUPŁA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Ryby dlaczego warto je jesc  BĄDŹ PIĘKNA!
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Ryby dlaczego warto je jesc  TWOJA KONDYCJA
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Ryby dlaczego warto je jesc  TWOJE PSYCHE
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Ryby dlaczego warto je jesc  TWOJE DZIECKO
  Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Ryby dlaczego warto je jesc  AKTUALNOŚCI
Sprawdź co powie nasz dietetyk...
Twoja obecna waga kg
Ile chciałabyś ważyć kg
Twój wzrost cm
LOGIN
HASŁO
Zarejestruj się
Dlaczego warto?
Zapomniałaś hasła?
SZUKAJ NA STRONIE:

ZOBACZ NASZE
WSZYSTKIE PROGRAMY
Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Ryby dlaczego warto je jesc
Indywidualna dieta - skuteczna, bo dopasowana
do Twoich potrzeb, upodobań i możliwości.
Stały kontakt i opieka dietetyka on-line
opinie klientów Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Ryby dlaczego warto je jesc
dowiedz się więcej Odchudzanie, Dieta - Twojadieta.pl - Ryby dlaczego warto je jesc


PROGRAM INDYWIDUALNEJ ANALIZY DIETY - doskonały sposób na odchudzanie

TWOJA MAPA
ZDROWIA I URODY
Atrakcyjne
Zniżki

z Kartą
Stałego
Klienta
FOOD LINE
NASI PARTNERZY:
fitness, kosmetyka, zdrowie


SONDY

O której godzinie najczęściej jesz śniadanie?
Przed 7
7 - 8
8 - 9
9 - 10
10 - 12
Po 12
wyniki sondy

Strona startowa
Dodaj do ulubionych

Zostaliśmy wyróżnieni przez:
Ciekawa Strona


Strona wyróżniona przez Katalog
 Ciekawych Stron


Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl


  jesteś w: strona główna / zdrowie
Ryby: dlaczego warto je jeść
|

Wiele razy słyszałaś, że ryby są zdrowe, ale nie jesteś pewna co dokładnie dzięki nim zyskujesz? Nie wiesz jaką rybę wybrać by nie ucierpiała na tym Twoja sylwetka? Masz wątpliwości jak ją przygotować? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziesz w dzisiejszym artykule w całości poświęconemu tematowi ryb.

Ryby od dawna były chętnie spożywane przez Polaków. Przed wiekami największą popularnością cieszyły się ryby słodkowodne m.in. szczupaki, okonie, sandacze i liny, choć często sięgano także po ryby morskie m.in. śledzie. Jadano głównie w okresach postu, a także w czasie niektórych świąt np. Bożego Narodzenia. 
Dziś spożycie ryb nie wygląda najlepiej. Statystyki podają, że w ciągu całego roku przeciętny Polak zjada ich około 7-8 kg. To niewiele, biorąc  pod uwagę, że w pozostałych krajach europejskich ich spożycie jest blisko 3 razy większe! 

Mocne strony ryb
Ryby zawierają duże ilości wartościowych dla organizmu składników odżywczych. Jednym z nich są tłuszcze m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) o których zaletach pisaliśmy już niejednokrotnie na łamach naszego serwisu. Kwasy te obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu całkowitego we krwi. Dodatkowo, prawdopodobnie przyczyniają się również do redukcji stężenia "złego" cholesterolu - frakcji LDL i podniesienia "dobrego - frakcji HDL. Powodują także obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie tworzenia się niebezpiecznych zakrzepów. Dzięki tym właściwościom ich spożycie może ogrywać bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób układ krążenia (m.in. choroby niedokrwiennej serca), które w naszym kraju stanowią pierwszą przyczynę zgonów! 
Tłuszcze zawarte w rybach są ważnym składnikiem diety także z powodu ich korzystnego na pracę układu nerwowego - poprawiają koncentrację, ułatwiają zdolność zapamiętywania i kojarzenia faktów.

Kolejnym ważnym składnikiem występującym w rybach jest białko charkateryzujące się bardzo wysoką wartością odżywczą. Białko ryb  zawiera bowiem wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, niemożliwe do wytworzenia przez organizm, które są mu potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. 
 
Ryby są również cennym  źródłem wielu składników mineralnych. W porównaniu z produktami roślinnymi czy mlecznymi zawierają ich kilkakrotnie więcej. Dostarczają dużych ilości żelaza, magnezu oraz cennego jodu potrzebnego m.in. do prawidłowej pracy tarczycy. Dodatkowo wszystkie ryby, które spożywamy w całości - razem ze szkieletem - stanowią doskonałe źródło wapnia. Przykładowo 100g sardynek zawiera tyle samo tego cennego składnika co szklanka mleka!
Oprócz wielu cennych pierwiastków, ryby zawierają także duże ilości witamin, choć ich zawartość jest w dużym stopniu jest związana z ilością tłuszczu. Ryby chude - o niskiej zawartości tłuszczu - dostarczają głównie witamin rozpuszczalnych w wodzie, a więc np. witaminy B1, B2, B6, B12 oraz PP. Tłuste ryby zawierają natomiast duże ilości  tłuszczorozpuszczalnych witamin A, D oraz E.

Kilka słów o kaloriachOgromna różnorodność i łatwa dostępność ryb sprawia, że po odpowiedni rodzaj ryb mogą sięgnąć zarówno osoby, które osiągnęły już swoją należną masę ciała jak i osoby stosujące diety odchudzające. Warto pamiętać, że wartość kaloryczna ryb związana jest głównie z zawartością tłuszczu. Jeśli masz tendencję do tycia i cierpisz na nadwagę lub otyłość, zrezygnuj z jedzenia bardzo tłustego węgorza, łososia, śledzia czy maślanej ryby. Sięgaj raczej po solę, pangę, dorsza, mintaja, morszczuka, flądrę, a także po ryby słodkowodne jak szczupaka czy okonia. Stugramowa porcja tych ryb dostarcza średnio tylko 80 kcal czyli mniej niż przykładowo filet z piersi kurczaka.

Ważne wskazówki
1.Jeśli dbasz o szczupły wygląd pamiętaj, by nie tylko dbać o odpowiedni wybór ryby, ale także odpowiednio ją przygotowywać.  Twoim głównym wrogiem jest panierka i smażenie w głębokim tłuszczu. Tak przygotowana - nawet chuda - ryba może być poważnym problemem dla Twojej sylwetki. Zamiast tego możesz ją ugotować, upiec lub usmażyć na dobrej patelni teflonowej - bez dodatku tłuszczu. Do jej przygotowania użyj dużej ilości świeżych lub suszonych ziół, dzięki nim jej smak będzie naprawdę wyjątkowy!
2.Przygotowując ryby morskie możesz pozbyć się ich charakterystycznego zapachu skrapiając je sokiem z cytryny i pozostawiając na kilka godzin w chłodnym miejscu. 
3.Pamiętaj o tym, że ryby są stosunkowo nietrwałym produktem. Świeże postaraj się spożyć w szybkim czasie po ich zakupie. Pamiętaj także, że ryb które uległy rozmrożeniu nie wolno zamrażać ponownie - dzięki temu unikniesz problemów z zatruciami pokarmowymi. 

To tyle informacji na temat ryb, z którymi chcielibyśmy się z Tobą podzielić. Jeśli chcesz kontrolować spożywaną przez siebie ilość kalorii, zachęcamy Cię do skorzystania z  Programu Indywidualnej Analizy Diety. Jeśli marzy Ci się szczupła sylwetka możesz także zwrócić się do specjalisty - dietetyka, który będzie rozumiał Twoje potrzeby i ułoży dla Ciebie dostosowaną do potrzeb Twojego organizmu dietę. Możesz także skorzystać z naszego Programu Odchudzania OPIEKA lub umówić się na spotkanie z dietetykiem Poradni Żywieniowej FOOD LINE

Mamy nadzieję, że dzisiejszym artykułem przekonaliśmy Cię do częstszego sięgania po ryby.


Ilość głosów: 30 / Wasza ocena: 8.8/10
   
  




odchudzanie
Jak działa Program Indywidualnej Analizy Diety
Zapraszam na małą wycieczkę po naszym Programie Indywidualnej Analizy Diety. Zobacz jak nasz Program może pomóc Ci kontrolować ...
.: więcej

odchudzanie
Celiakia - co to takiego?
Być może słyszałaś już coś na temat celiakii, ale tak naprawdę nie wiesz nic konkretnego na jej temat. W jaki sposób ...
.: więcej

odchudzanie
Co pić w czasie treningu?
Ćwiczysz, a zamiast dobrego samopoczucia cierpisz na skurcze mięśni i uczucie osłabienia w czasie wysiłku? Być może przyczyną ...
.: więcej

odchudzanie
Witamina E - dla zdrowia i urody
Jak zadbać o atrakcyjny wygląd skóry i uchronić organizm przed licznymi zaburzeniami zdrowotnymi i poważnymi chorobami? ...
.: więcej



ilosc komentarzy: 3
Tomek (12:48, 2006-07-11)
komentarz:
A tak w ogóle to ryby się zaleca przy leczeniu poziomu LDL.
mrowka (19:23, 2009-09-30)
komentarz:
Wszsytkio co najważniejsze. Ryby pod każdą postacią są dobre, a w sałatkach lubię najbardziej :) Pod jaką postacią Ty lubisz je jeśc?:)
diecik (15:50, 2009-10-17)
komentarz:
\ryby sa faktycznie bardzo bardzo zdrowe. Jednak nie nalezy przesadzac z ich jedzneiem! 2-3 razy w tygodniu wystarczy. Ja to lubię filety z makreli, czasem zjem z łososia. A te salatki to kupujesz czy saama robisz?:)

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.


| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Informacja o cookies |

(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2006
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.

Jak schudnąć - odchudzanie, diety, porady dietetyczne, dieta, dietetyk. Zdrowa żywność, zdrowe odżywianie i zdrowe żywienie. Dieta uroda i zdrowie. Dietetycy pomagają schudnąć