Dolej oleju do smażenia!
Jeśli od czasu do czasu skusimy się na smażoną potrawę, róbmy to mądrze i świadomie, wybierając tłuszcze, które cechuje wysoka temperatura dymienia, jak np. olej rzepakowy.
Odporny na wysokie temperatury Jeśli zastanawiamy się, jaki olej wybrać do smażenia warto pamiętać o oleju rzepakowym, który wyróżnia najwyższa temperatura dymienia – wyższa niż oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek, czy oleju sojowego! – Na uwagę zasługuje także fakt, że olej rzepakowy jest względnie trwały w trakcie krótkotrwałej obróbki termicznej. Nadaje się więc nie tylko do zastosowania na zimno, ale także do jednorazowego smażenia. Znawcy technologii kulinarnej zwracają uwagę, że olej rzepakowy łatwo odsącza się z produktu po smażeniu, co zmniejsza kaloryczność posiłku. Ma to znaczenie w profilaktyce otyłość – dodaje prof. dr hab. Wiktor B. Szostak. Jak wynika z badań olej rzepakowy podgrzany do 100°C zachowuje stabilność aż przez 14 godzin. Tymczasem olej słonecznikowy utlenia się w takiej temperaturze ponad dwukrotnie szybciej. Odporność termiczną obrazuje tzw. temperatura dymienia, czyli temperatura, do której można bezpiecznie, bez uszczerbku, podgrzać dany tłuszcz.
źródło: prof. dr hab. K. Krygier, Właściwości użytkowe rafinowanego oleju rzepakowego [w:] Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, tom II, Warszawa 2009 Dlaczego warto wybierać olej rzepakowy Warto pamiętać, że rzepakowy odznacza się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne zachodzące podczas smażenia. Oprócz bardzo dobrej stabilności chemicznej ma bardzo dobrą stabilność smaku i zapachu Oznacza to, że w trakcie smażenia nie pojawiają się negatywne posmaki. W dodatku nie przenosi zapachów dzięki czemu zachowują one swój specyficzny smak i zapach. Smażenie na oleju rzepakowym jest godne uwagi z jeszcze jednej przyczyny! Potrawy smażone na olej rzepakowym łatwiej odsączyć z tłuszczu dzięki czemu mają one aż o 5 do 10 proc. mniej kalorii niż te usmażone na innym tłuszczu.
Ilość głosów: 6 /
Wasza ocena: 9.8/10
|
|
|
Wstydliwy problem – wzdęcia
Czujesz pełność w brzuchu? Nie możesz zmieścić się w swoje ulubione spodnie, a wiesz, że nie przytyłaś...? Najprawdopodobniej ...
|
| |
|
Depresja? Zmień swój jadłospis!
Depresja jest stanem przewlekłego smutku, zirytowania, poczucia bezsilności i bezsensu. Może przebiegać łagodnie, co objawia ...
|
| |
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|