Zasada czwarta - Zwróć uwagę na białko
Białko to - obok węglowodanów i tłuszczów - ważny, a może nawet najważniejszy składnik odżywczy naszej diety. Zwróć uwagę na jego ilość i jakość w produktach które zjadasz.
Niektórzy naukowcy mówią, że "życie jest formą istnienia białka". Oczywiście przesadzają w tym stwierdzeniu, ale prawdą jest, że bez białka nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie jakiegokolwiek organizmu. Z nich to właśnie zbudowane jest nasze całe ciało, począwszy od skóry i mięśni a skończywszy na włosach i paznokciach; wszystkie procesy biochemiczne i obrony przed infekcjami są sterowane enzymami, które również są białkami.
Od białek raczej nie przytyjesz. Nie ma więc co ich oszczędzać. Organizm człowieka dorosłego utrzymuje tak zwany "zerowy bilans białkowy". To znaczy, że tyle samo białek zostaje przyswojonych w ciągu dnia, co w nocy traconych. Inaczej jest podczas dojrzewania lub treningu na mięśnie. Wtedy następuje stopniowe odkładanie białka w strukturach ciała i bilans jest na plusie.
Duże ilości białka powodują wzrost intensywności metabolizmu, zaś większe wydatki energetyczne, korzystnie wpływają na proces chudnięcia. Dodatkowo przy ćwiczeniach na mięśnie magazynowane białko powoduje ich przyrost, co jeszcze dodatkowo zwiększa wydatki energetyczne organizmu.
Białka składają się z małych cegiełek zwanych aminokwasami. Po strawieniu posiłku, z jelit do krwi dostają się właśnie takie cząstki. Z nich dopiero, jak z klocków, każda komórka buduje sobie takie białka jakich właśnie potrzebuje. A więc w diecie powinny znaleźć się źródła tych białek, których organizm najbardziej potrzebuje.
Nie wszystkie produkty są dobrymi źródłami białek. Na przykład owoce i warzywa zawierają je w minimalnych ilościach. Produkty zbożowe byłyby dobrym źródłem gdyby nie to, że brakuje im jednego czy dwóch cennych aminokwasów. Ale już posiłek z chleba i mleka zawiera ich komplet. Najlepsze białko mają jaja, chude ryby i mięso czerwone. Dlatego nie powinnaś zapominać o tych produktach w Twojej diecie.
Szacuje się, że na kilogram masy ciała powinno się spożywać około 1 gram białka, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego co jest jego źródłem. Wiadomo, że białko roślinne jest znacznie gorzej przyswajalne i mniej wartościowe - tak więc należałoby go spożyć więcej. Znacznie mniej niekorzystne będzie dla organizmu jeśli spożyjesz więcej białka niż podana wyżej liczba (oczywiście w rozsądnych granicach), bo i tak wszelkie zbędne nadwyżki organizm straci np. podczas snu. Dodatkowo "podkręcone" tempo metabolizmu pomoże Ci spalać tłuszcze. Jeśli jednak białka będzie w Twojej diecie za mało, to w dłuższym okresie czasu może się to niekorzystnie odbić na Twoim zdrowiu, wyglądzie i samopoczuciu.
Ilość głosów: 57 /
Wasza ocena: 8.6/10
|
|
|
Dbaj o dietę w ciąży
Twoja dieta podczas ciąży staje się przejawem troski nie tylko o własne zdrowie... Zadbaj aby niczego nie zabrakło do prawidłowego ...
|
| |
mrowka (22:17, 2009-11-11) komentarz: nigdy bym nie pozwoliła sobie na niedobór białka:) za duże straty. Jem jem duzo jaj rybek pod kazda postacia i cieszę się,że jest to smaczne i zdrowe! |
|
FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc. |
|